Oliven:

Elsket og hatet

For tilhengerne er den vanskelig å motstå, den lille frukten med den store smaken fra middelhavslandene.

MIDDELHAVSPERLER: Kalamataoliven

MIDDELHAVSPERLER: Kalamataoliven Foto: Istockphoto Claudio Baldini

Publisert Oppdatert
MIDDELSHAVSPERLE: Oliven

MIDDELSHAVSPERLE: Oliven Foto: Gjertrud Hustad

Olivenolje er et produkt som det er full blest om for tiden. Det har den fantastiske og nesten umulige kombinasjonen av å være både sunn og god samtidig. Følgen er at flere av oss nordboere som før stekte biffen i margarin og sprutet thousand island over salaten, nå heller bruker en "ekstra jomfru" eller flere. Èn til hver anledning.

Spansk grønn eller spansk sort? Med eller uten paprikafyll? Det er de eneste og helt enkle spørsmålene en olivenelsker kan stille seg selv på handletur i en gjennomsnittlig norsk matvarebutikk. Disse masseproduserte manzanilla-olivenene er helt grei å bruke i bakverk og i stekte og kokte middagsretter. Og paprikafyll-varianten er jo et "must" i drinken dry martini.

Her er linker til noen gode oppskrifter:

Olivenbrød

Olivenbrød med soltørkede tomater og krydderurter

Oliventerte

Kjøttbrød med oliven

Sprengt kalkunbryst i olivensaus

Dry martini

De beste

Men det finnes oliven i en helt annen klasse - de som får snackskålen til å bli tom på én-to-tre. Disse godklumpene av noen oliven er et oppbud av forskjellige farger, størrelser, fasonger og smaker. En kan for eksempel sette tennene i en diger og spretten limegrønn bella di Cerignola, la en liten mørk og saftig taggiasca pirre smaksløkene, eller la seg overraske over hvor mye smak som er konsentrert i den bittelille brune arbequina-olivenen.

Når en har funnet sin favoritt vil en kanskje foretrekke å spise den som den er. Men det går jo an å variere litt også. Oliven kan marineres, moses og til og med stekes.

Følgende tre oppskrifter kan være til inspirasjon til å lage sin egen personlige vri. Bytt ut og tilføy ingredienser. Eksempelvis kan en lage en mer syrlig tapenade ved å bruke grønne oliven istedenfor sorte, og en kan tilsette soltørkede tomater. Når det gjelder marinade er det enda flere variasjonsmuligheter: urter, krydder, chili, ulike typer eddik, skiver av lime og sitron, soltørkede tomater, kapers med mer, men en god extra virgin olivenolje bør alltid være med. Resultatet er mye mer spennende og godt enn ferdigmarinerte oliven fra butikken.

Oliven i salat

En god salat fortjener også gode oliven. En gresk salat er ikke komplett uten Kalamata-olivenens fruktige og syrlige nærvær. Og den franske salade niçoise er ikke det samme uten den lille sorte niçoise-olivenen.

MARINERT: Oliven med hvitløk og sitron.

MARINERT: Oliven med hvitløk og sitron. Foto: Foto: Gjertrud Hustad

Så det finnes oliven til enhver anledning og for enhver smak - akkurat som for olivenoljen. Kanskje på tide å ta seg en tur til delikatessebutikken for å be om noen smaksprøver?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning