Oppskrifter med rosiner

Dette kan du også bruke rosiner til

Du har ikke tenkt på alt.

APPELSINSALAT: Denne salaten passer perfekt til påsken.
APPELSINSALAT: Denne salaten passer perfekt til påsken. Foto: Foto: Panopticon
Sist oppdatert

Å lage en bok som heter «Alt blir bedre med rosiner» hadde vært en morsom utfordring.

Det hadde garantert ført mye artig, pseudo-mat-akademisk angreps- og forsvarsretorikk. Og kanskje kunne rosinanprotagonisten kommet lenger enn man antar ved første øyekast. For, som Harald Eia sa, i forbindelse med en nyvunnen fascinasjon for gamle damer: Har man først fått smaken for rosiner, så har du ikke lyst på druer.

De fleste rosinene vi spiser kommer fra California. Det er neppe mange som reflekterer over at de er steinfrie. Men, det er de.

Hvordan kan det ha seg? Vi vet at de kommer fra druer - og i druer er stein.

Har noen tatt seg bryet med å plukke ut steinene?

Eller?

Neida. De er nemlig laget av Thompson Sultana-druen. Og den er faktisk en steinfri kultivar.

En annen rosin-fun-fact er at druene er grønne før de tørkes. Under tørkingen karamelliseres sukkeret og de får den mørke fargen vi kjenner så godt.

I denne artikkelen har jeg samlet en rekke oppskrifter som viser hvor anvendelig rosinene er. Vi begynner med rosiner i bakst - og her er det ingen som hever et øyebryn. Men, så kommer det også retter hvor rosinene dukker opp sammen med fisk og kjøtt.

Og så avslutter vi med snacks. Og rosiner.

Rosiner og bakst

Oppskriftene er de mest opplagte. Ja, utenom boller med rosiner. da.

Julekake (som du kan lage året rundt) spiser jeg mer enn gjerne med smør, brunost og syltetøy. Bestemoren min spiste det med sylte.

Brødbpudding er det flere som hadde laget om det het noe annet. Prøv da vel!

De to siste er fra kontinente. Kugelhopfbeltet strekker seg fra Alsace og langt nedover, helt til Sveits.

Panettone er fra Italia - og er det nærmeste de kommer julekake.

Rosiner og fisk

KUGELHOPF: Dette er et brød som ser ut som en kake. Det kan lure hvem som helst.
KUGELHOPF: Dette er et brød som ser ut som en kake. Det kan lure hvem som helst. Foto: Foto: Erik Hannemann

Fisk og rosiner er sjokkerende godt sammen. Jeg har tatt fram tre fisker, nemlig torsk, laks og flyndre (smørflyndre).

Alle de tre oppskriftene blir supre. Jeg lover.

Rosiner og kjøtt

Da jeg kom over oppskriften på de kjøttbollene første gang, slapp jeg resolutt alt jeg hadde i hendene og dro hjem. På veien hadde jeg kjøpt kjøttdeig, børd, parmesan, pinjekerner og rosiner. Og litt senere hadde jeg laget verdens beste kjøttboller.

Rosiner og snacks

OPPSKRIFT PÅ TORSK: Dette er en ny måte å lage torsk på. Helt fantastisk.
OPPSKRIFT PÅ TORSK: Dette er en ny måte å lage torsk på. Helt fantastisk. Foto: Foto: Erik Hannemann

Det er ikke sjelden rosiner dukker opp som snacks.

Her er det fire suverene oppskrifter du kan prøve. Den enkleste er nok appelsinsalaten. Skjær skiver av en saftig appelsin, legg dem på fat og dryss over nøtter, litt olje og rosiner.

OPPSKRIFT PÅ KJØTTBOLLER: Dette er den eneste oppskriften på kjøttboller du trenger.
OPPSKRIFT PÅ KJØTTBOLLER: Dette er den eneste oppskriften på kjøttboller du trenger. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Den monstrøse "kubben" av en salami er verdt å lage. Om ikke annet, så for å sjokkere omgivelsene.

Legg den på julefrokostbordet!

APPELSINSALAT: Denne salaten passer perfekt til påsken.
APPELSINSALAT: Denne salaten passer perfekt til påsken. Foto: Foto: Panopticon

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også