Stek egg i løkring

Det nye speilegget

Slik har du neppe stekt egg før.

Sist oppdatert

Jeg har lært meg å posjere egg med den enkle metoden. Og jeg kan skille egg og eggehvite med en flaske.

Joda, men så var det det elegante løkspeilegget, da.

Jeg måtte jo prøve det.

Det ser morsomt ut og det er jo nettopp noe lystig vi gjerne trenger på en vintermorgen.

Så jeg gikk i gang med å skjære ut en løkring.

Det er ikke vanskelig, men det går fort med en hel løk for å skjære ut en eneste stor ring. Det er fordi at ringen helst bør være stor. Stor nok til å holde på et helt egg. Det betyr at ringen må ha en viss høyde, i tillegg til omkrets.

Løken er selvsagt størst der den buler ut på midten. Det betyr at du gjerne får to løkbiter fra ende og de ringene som er innenfor den du skal bruke til overs.

Så: Spar på løken - du kan for eksempel lage løksuppe senere på dagen.

Framgangsmåten er å ha godt med smør i panna. Legg på løken og knekke egget forsiktig ned i ringen.

Så steker du bare egget til det setter seg, slik som et speilegg.

Ikke rå løk

Dersom du hører til den eksklusive og fintfølende stammen som ikke er begeistret for rå løk (slik som undertegnede), så finnes det minst to måter å gå fram på. Du kan selvsagt steke løkringen en god stund før du har i egget.

Det tar litt tid. Jeg fant ut at det går kjappere å koke løkringen i noen minutter før jeg har den i stekepanna.

Fortere med lokk

Vi er utålmodige mennesker. Særlig om morgenen. Så, derfor kan det være fristende å legge lokket på stekepannen. Det gjorde jeg. Og det gikk fortere.

Men: Da legger det seg et hvitt lag over egget og det mister litt av den estetiske appelen, synes jeg.

Ideen kan så absolutt utvides. Jeg har allerede sett for meg hvordan du lager eggerøre på denne måten.

Og til sommeren, på grillen min med sånn grillplate, kan jeg lage en kul eggerøre med crème fraîche, masse gressløk og persille, og så steke det på samme måten. Og kanskje litt bacon på toppen?
Du velger.

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også