Gratinering
Deilig med gratinering
Det er nesten ikke den ting du ikke kan gratinere. Her er tips og gode oppskrifter.
Å gratinere har forskjellige betydninger, men den de fleste av oss har et forhold til, er å ha noe under grillelementet i ovnen, slik at du får en fin og gyllen farve.
De fleste tenker på reven ost, og det er ikke noe i veien for det, men du kan gratinere med eggeplommer, brødsmuler, hvit saus etc. Det viktigste er at du får en fin og rik duft og smak med gratinering.
Noe av det aller deiligste du kan lage med gratinering, er macaroni and cheese.
Deilige oppskrifter
Vi har plukket frem et halv dusin flotte oppskrifter med gratinering (du finner dem nedenfor), og de viser noe av spennet som er mulig med gratinering.
Gratinert løksuppe er en klassiker, men hvorfor ikke prøve gratinerte brødskiver oppi en god, hjemmelaget tomatsuppe? Kjempedigg!
Den evige klassikeren fløtegratinerte poteter har vi selvsagt tatt med, og gratinert blomkål er jo bare nydelig. Du kan servere det med stekte baconterninger, eller som i vår oppskrift, med spekeskinke.
For en middelhavsvri, kan du prøve gratinert aubergine med couscous.
Også sjømat
Hvis du trodde at det bare var kjøtt, poteter, pasta, grønnsaker og den slags som kan gratineres, må du tro om igjen. Vi runder nemlig av med to oppskrifter på gratinerte skjell. Den første er blåskjel gratinert med en provencalsaus, mens den andre er riktig så luksuriøs, og noe du kan prøve ut som forrett når du skal ha gjester: champagnegratinerte østers.
Deilig tomatsuppe med ostegratinerte brødskiver
Den hjemmelagde tomatsuppeversjonen er ut av en helt annen verden enn posevarianten. Dette er superbillig og god hverdagsmiddag.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 stk Løk
2 fedd Hvitløk
1 ss Olivenolje
1 ts Oregano tørket
0.5 ts Chilipulver
1 ts Salt og nykvernet pepper
2 stk Tomatboks
1 ts Sukker
2 dl Vann
4 skiver Brød
50 g Ost, revet
Til 6 porsjoner
1 kg Poteter
1 stk Laurbærblad
1 neve Timian, hakket
2 fedd Hvitløk
5 dl Fløte
1 klype Muskat, revet
2 ts Salt
Hvit pepper
150 g Ost
Spekeskinke med gratinert blomkål
Her er en morsom måte å servere spekespinke på: Med deilige gratinert blomkål!
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 stk Blomkål
1.5 dl Fløte
Vann
1 ts Salt
1 knivsodd Muskat
1 ss Kylling
8 skiver Spekeskinke
Gratinert aubergine med couscous
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
2 stk Aubergine
2 ss Sitronsaft
1 ss Olivenolje
4 ss Parmesan, nyrevet
40 g Couscous
2 ss Olivenolje
1 stk Løk
2 fedd Hvitløk
1 stk Paprika
10 stk Champignon
1 stk Squash
0.5 bokser Tomatboks
1 ss Rød chili, finhakket
Salt og nykvernet pepper
3 ss Koriander
4 ss Østerssaus
Ingredienser:
20 stk Blåskjell
1 dl Saus
50 g Muskat, revet
Basilikumblad
1 ss Olivenolje
2 stk Løk
1 stang Stangselleri
1 fedd Hvitløk
1 ts Basilikum
0.5 ts Timian
1 ts Persille, finhakket
1 stk Laurbærblad
1 ss Tomatpuré
4 stk Tomat
Salt og pepper
1 ts Sukker
Champagnegratinerte østers
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
8 stk Østers
2 stk Eggeplomme
1 dl Champagne
Denne saken ble første gang publisert 05/12 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.