Gratinering

Deilig med gratinering

Det er nesten ikke den ting du ikke kan gratinere. Her er tips og gode oppskrifter.

GRATINERT: Her er det aubergine som har fått seg en omgang.
GRATINERT: Her er det aubergine som har fått seg en omgang. Foto: Foto: Alf Börjesson / frukt.no
Sist oppdatert

Å gratinere har forskjellige betydninger, men den de fleste av oss har et forhold til, er å ha noe under grillelementet i ovnen, slik at du får en fin og gyllen farve.

De fleste tenker på reven ost, og det er ikke noe i veien for det, men du kan gratinere med eggeplommer, brødsmuler, hvit saus etc. Det viktigste er at du får en fin og rik duft og smak med gratinering.

Noe av det aller deiligste du kan lage med gratinering, er macaroni and cheese.

Deilige oppskrifter

Vi har plukket frem et halv dusin flotte oppskrifter med gratinering (du finner dem nedenfor), og de viser noe av spennet som er mulig med gratinering.

Gratinert løksuppe er en klassiker, men hvorfor ikke prøve gratinerte brødskiver oppi en god, hjemmelaget tomatsuppe? Kjempedigg!

Den evige klassikeren fløtegratinerte poteter har vi selvsagt tatt med, og gratinert blomkål er jo bare nydelig. Du kan servere det med stekte baconterninger, eller som i vår oppskrift, med spekeskinke.

For en middelhavsvri, kan du prøve gratinert aubergine med couscous.

Også sjømat

Hvis du trodde at det bare var kjøtt, poteter, pasta, grønnsaker og den slags som kan gratineres, må du tro om igjen. Vi runder nemlig av med to oppskrifter på gratinerte skjell. Den første er blåskjel gratinert med en provencalsaus, mens den andre er riktig så luksuriøs, og noe du kan prøve ut som forrett når du skal ha gjester: champagnegratinerte østers.

Marit Røttingsnes Westlie

Deilig tomatsuppe med ostegratinerte brødskiver

Den hjemmelagde tomatsuppeversjonen er ut av en helt annen verden enn posevarianten. Dette er superbillig og god hverdagsmiddag.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

1 ss Olivenolje

1 ts Oregano tørket

0.5 ts Chilipulver

1 ts Salt og nykvernet pepper

2 stk Tomatboks

1 ts Sukker

2 dl Vann

4 skiver Brød

50 g Ost, revet

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Fløtegratinerte poteter

Effektivt, men like godt!

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

1 kg Poteter

1 stk Laurbærblad

1 neve Timian, hakket

2 fedd Hvitløk

5 dl Fløte

1 klype Muskat, revet

2 ts Salt

Hvit pepper

150 g Ost

Erik Hannemann

Spekeskinke med gratinert blomkål

Her er en morsom måte å servere spekespinke på: Med deilige gratinert blomkål!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Blomkål

1.5 dl Fløte

Vann

1 ts Salt

1 knivsodd Muskat

1 ss Kylling

8 skiver Spekeskinke

Foto: Alf Börjesson

Gratinert aubergine med couscous

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Aubergine

2 ss Sitronsaft

1 ss Olivenolje

4 ss Parmesan, nyrevet

40 g Couscous

2 ss Olivenolje

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

1 stk Paprika

10 stk Champignon

1 stk Squash

0.5 bokser Tomatboks

1 ss Rød chili, finhakket

Salt og nykvernet pepper

3 ss Koriander

4 ss Østerssaus

Johan Wildhagen/godfisk.no

Gratinerte blåskjell provencale

Blåskjelltapas med provencalske urter.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

20 stk Blåskjell

1 dl Saus

50 g Muskat, revet

Basilikumblad

1 ss Olivenolje

2 stk Løk

1 stang Stangselleri

1 fedd Hvitløk

1 ts Basilikum

0.5 ts Timian

1 ts Persille, finhakket

1 stk Laurbærblad

1 ss Tomatpuré

4 stk Tomat

Salt og pepper

1 ts Sukker

Mats Widén

Champagnegratinerte østers

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

8 stk Østers

2 stk Eggeplomme

1 dl Champagne

Denne saken ble første gang publisert 05/12 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også