Å gratinere har forskjellige betydninger, men den de fleste av oss har et forhold til, er å ha noe under grillelementet i ovnen, slik at du får en fin og gyllen farve.

De fleste tenker på reven ost, og det er ikke noe i veien for det, men du kan gratinere med eggeplommer, brødsmuler, hvit saus etc. Det viktigste er at du får en fin og rik duft og smak med gratinering.

Noe av det aller deiligste du kan lage med gratinering, er macaroni and cheese.

Deilige oppskrifter

Vi har plukket frem et halv dusin flotte oppskrifter med gratinering (du finner dem nedenfor), og de viser noe av spennet som er mulig med gratinering.

Gratinert løksuppe er en klassiker, men hvorfor ikke prøve gratinerte brødskiver oppi en god, hjemmelaget tomatsuppe? Kjempedigg!

Den evige klassikeren fløtegratinerte poteter har vi selvsagt tatt med, og gratinert blomkål er jo bare nydelig. Du kan servere det med stekte baconterninger, eller som i vår oppskrift, med spekeskinke.

For en middelhavsvri, kan du prøve gratinert aubergine med couscous.

Også sjømat

Hvis du trodde at det bare var kjøtt, poteter, pasta, grønnsaker og den slags som kan gratineres, må du tro om igjen. Vi runder nemlig av med to oppskrifter på gratinerte skjell. Den første er blåskjel gratinert med en provencalsaus, mens den andre er riktig så luksuriøs, og noe du kan prøve ut som forrett når du skal ha gjester: champagnegratinerte østers.

Marit Røttingsnes Westlie

Deilig tomatsuppe med ostegratinerte brødskiver

Den hjemmelagde tomatsuppeversjonen er ut av en helt annen verden enn posevarianten. Dette er superbillig og god hverdagsmiddag.

Til 4 porsjoner:

1 stk løk

2 fedd hvitløk

1 ss olivenolje

1 ts oregano tørket

0,5 ts chilipulver

1 ts salt og nykvernet pepper

2 stk tomatboks

1 ts sukker

2 dl vann

4 skiver brød

50 g ost, revet

Høyde (px): Bredde (px):
Colourbox (illustrasjonsfoto)

Fløtegratinerte poteter

Effektivt, men like godt!

Til 6 porsjoner:

1 kg poteter

1 stk laurbærblad

1 neve timian, hakket

2 fedd hvitløk, eventuelt mer

5 dl fløte

1 klype muskat, revet

2 ts salt

nykvernet hvit pepper (kan sløyfes)

150 g revet ost, som for eks ridderost, gruyere, jarlsberg, cheddar - gjerne en blanding av disse

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spekeskinke med gratinert blomkål

Her er en morsom måte å servere spekespinke på: Med deilige gratinert blomkål!

Til 4 porsjoner:

1 stk blomkål

1,5 dl fløte

vann

1 ts salt

1 knivsodd muskat

1 ss flytende kylling kraft

8 skiver spekeskinke

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Alf Börjesson

Gratinert aubergine med couscous

Til 4 porsjoner:

2 stk aubergine

2 ss sitronsaft

1 ss olivenolje

4 ss parmesan, nyrevet

Fyll:

40 g couscous

2 ss olivenolje

1 stk løk

2 fedd hvitløk, hakket

1 stk rød paprika i terninger

10 stk champignon

1 stk gul squash i terninger

0,5 bokser tomatboks

1 ss rød chili, finhakket

salt og nykvernet pepper

3 ss finhakket frisk koriander eller noen hele blader til pynt

4 ss østerssaus (oyster sauce)

Høyde (px): Bredde (px):
Johan Wildhagen/godfisk.no

Gratinerte blåskjell provencale

Blåskjelltapas med provencalske urter.

Ingredienser:

20 stk ferdig dampede blåskjell

1 dl provencale saus

50 g muskat, revet

basilikumblad

Provencalesaus

1 ss olivenolje

2 stk hakket løk

1 stang stangselleri, hakket

1 fedd hvitløk, hakket

1 ts hakket basilikum

0,5 ts timian

1 ts persille, finhakket

1 stk laurbærblad

1 ss tomatpuré

4 stk moden tomat (skåldet og hakket)

salt og pepper

1 ts sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Mats Widén

Champagnegratinerte østers

Til 4 porsjoner:

8 stk østers

2 stk eggeplomme

1 dl champagne

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!