Oppskrift på enkel suppe

De aller enkleste suppene

Prinsippet som redder deg ut av de fleste middagskniper.

Publisert Oppdatert

- Det er for flaut å skrive om enkle supper, tenkte jeg.

Det er jo så lett.

Og så kom heldigvis korreksjonen. Nei, det er ikke flaut. Selvsagt ikke.

Akkurat som det ikke er flaut å publisere en video om hvordan du lukeparkerer, hvordan du koker pasta og hvordan du skreller hvitløk.

Dette er hverdagsproblemer. Og behersker du alle disse små triksene blir livet enklere.

Det lugger ikke.

Du kommer i flytsonen. Blant suppe-entusiaster kalles dette Den flytende sonen.

Det store suppeprinsippet

Å gjøre seg kjent med suppeprinsippet har stor betydning for hvordan hverdagen oppleves.

- Å nei, jeg har ikke noe å lage middagsmat av! Jeg har glemt å handle inn!

Panikken som vanligvis sprer seg ved denne erkjennelsen vil erstattes med mestringsfølelse.

- Så klart jeg kan fikse middag!

Suppeprinsippet er nemlig det som redder deg ut av alle middagskniper. Har du én løk og én grønnsak er mye gjort.

Suppens fundament er stekt løk. En enkel suppe består av en enkel grønnsak, væske og så har du gjerne noe på toppen (som ikke strengt tatt er nødvendig, men det hjelper på helhetsinntrykket).

 

Prinsippet er enkelt å huske dersom man bare tenker på den klassiske oppbygningen av et gresk tempel:

 

  • Krepidoma, fundementet, er løk
  • Søylene er grønnsaker
  • Tabulaturet er væsken
  • Pedimentet er aromater dudu strør på toppen

 

Det er ikke sikkert det er til hjelp for alle, men arkitektstudentene har i alle fall glede av det.

Væsken er som regel vann, fløte og kraft (buljongterning eller tilsvarende) - gjerne en kombinasjon.

Herfra og ut har du i fisk eller kjøtt, dersom du vil. Og da koker du det til det er ferdig, rett og slett.

 

De enkleste suppene

De enkleste suppene er de suppene som slavisk følger dette enkle prinsippet. Stek løk og grønnsak, ha i væske, kok mørt og kjør glatt med stavmikser.

Nedenfor finner du oppskrifter på disse suppene:

 

Ertesuppe

Blomkålsuppe

Sellerisuppe

Aspargessuppe

Gresskarsuppe

Gulrotsuppe

Tomatsuppe

 

Alle er eksempler på de aller enkleste suppene. Har du lyst til å lage andre supper følg samme framgangsmåte (spinat, squash, sellerirot, kål...)

Om vi går ett hakk opp kan du forsøke med to grønnsaker. Hva med den berømte potet- og purresuppen vichysoisse? Eller pastinakk- og persillerotsuppe?

Du finner dem også nedenfor. Min oppfordring er: Gjør livet litt enklere. Ikke litt kjipere. Veien går via de enkle tipsene. De enkle suppene.

Erik Hannemann

Grønn ertesuppe med pølsebiter

Denne ertesuppen laget av frosne erter lager du på et blunk.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

250 g Erter, frosne

2 dl Vann

2 ss Kylling

1 dl Fløte

1 stk Grillpølse

1 Rømme

Erik Hannemann

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe har aldri vært bedre...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Løk

2 stk Blomkål

2 dl Kremfløte

5 skiver Bacon

3 skiver Loff

Salt og nykvernet pepper

1 ts Muskat

1 ss Gressløk

Olivenolje

Sellerisuppe

Det er slik du lager sellerisuppe. Enkelt og elegant.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

3 ss Buljong

1 stk Selleri

2 dl Kremfløte

1 l Vann

Salt og pepper

Olivenolje

1 klype Timian, frisk

Christopher Sjuve

Aspargessuppe

Det gjelder å få fram de gode smakene i aspagessen. Da er aspargessuppe en fin mulighet.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

8 stk Asparges

2 dl Kremfløte

1 ss Kyllingkraft

3 stk Sjalottløk

1 fedd Hvitløk

Vann

1 dl Hvitvin

Salt og pepper

2 ss Balsamicoeddik

2 ss Rømme

Erik Hannemann

Gresskarsuppe

Det er ikke skummelt med gresskarsuppe.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 kg Gresskar

1 stk Løk

1 fedd Hvitløk

1 l Vann

2 dl Fløte

3 ss Kyllingbuljong

Olje til pensling

1 stk Potet, kokt

2 ss Rømme

Salt og pepper

Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 stk Løk

400 g Gulrot

1 stk Buljongterning

2 ss Crème fraîche

Salt og pepper

Erik Hannemann

Superrask tomatsuppe

Her har du kanskje den raskeste tomatsuppe som finnes!

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

1 stk Sjalottløk

1 stk Tomatboks

1 ss Sukker

1 ss Eplecidereddik

1 ss Kyllingbuljong

2 ss Kremfløte

1 ss Oregano

150 g Kjøttdeig

Parmesan

Olje til pensling

Erik Hannemann

Enkel ertesuppe med crème fraîche

Her har du oppskriften på en av verdens enkleste ertesupper. Du kan bruke hermetiserte erter, men frosne er best.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 stk Sjalottløk

1 stk Hvitløk

0.5 dl Hvitvin

2 dl Kremfløte

150 g Erter

Crème fraîche

Potet- og purresuppe

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

200 g Bacon

3 stk Hvitløksfedd

1 stk Sjalottløk

2 stilker Selleri

2 ss Olivenolje

1 stk Chili

1 stk Purre

6 stk Poteter

1.5 ts Salt

Pepper, kvernet

5 dl Kyllingbuljong

3 dl Crème fraîche

Linnea press/Jes Buusman

Pastinakk- og persillerotsuppe

Her du en super høstsuppe med smak av persille.

Se hele oppskriften

Til 3 porsjoner

1 ts Karri

2 stk Persillerøtter

1 stk Pastinakk

1 stk Sjalottløk

1 fedd Hvitløk

1 ss Olivenolje

0.5 ts Salt

5 dl Vann

2 dl Matfløte

Pastinakk

Timian

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag