Forslag til bakst
De beste tingene du baker
Det beste, hjemmebakte brødet, fylte hornene og kakene.
For meg er helgen baketid. Det finnes ikke det menneske i verden som har angret på at de satte denne deigen kvelden i forveien, lot den gjære sakte over natten - og så bakte seg verdens beste brød.
Og sånn er det med baking. Du angrer jo ikke. Hjemmebakte horn, scones og baguetter gir alltid helgen et godt løft, vil jeg påstå.
Jeg har knadd sammen et godt knippe med oppskrifter du kan kose deg med i helgen. Her kan du velge fra øverste hylle.
Å bake noe til frokost
Finnes det noen bedre måte å starte dagen på enn å spise noe hjemmebakt?
Neppe. Problemet med baguetter er at det tar litt tid, men du kan klare det om du setter deigen dagen i forveien. Det er trikset.
Ellers er jo scones selvskrevne kandidater. Ettersom de bakes med bakepulver trenger man ikke vente på at gjæren skal gjøre jobben. Det skal absolutt være mulig å lage scones på 20 minutter fra du har mel i bollen til de kommer gylne og flotte ut av ovnen. Server med rømme og syltetøy - eller ost. Og så har du sikkert trukket litt te, eller?
Bake ting som du tar med på tur
Når noen trekker opp ting de har bakt fra sekken blir jeg alltid imponert. Og noen ganger er det jeg som imponerer - dog litt for sjelden. Men, altså, vil du bli elsket og beundret så lager du fylte horn. Fylte horn er klassisk og godt med ost og skinke. Men, har du mer taco igjen, så kan det brukes. Eller hva med hakket chorizo og ost? Pesto? Røkt laks?
Et artig alternativ er å lage pizzabrød. Ideen er altså å la fyll og deig gå opp i en høyere enhet - for alle turpraktiske formål.
Oppskriftene finner du nedenfor.
Hjemmebakt til middagen
Det kan hende du reagerer på ordet "hvitløkbaguetter". Det skal jeg ikke holde mot deg. For du har sikkert hatt et ublidt møte med de frosne, industrielle variantene.
Glem dem.
Og så tenker du på hvordan hvitløk, smeltet smør og baguetter må være som skapt for hverandre. Og det er de. Lover. Den oppskriften må bare prøves!
Noen søte forslag til baking
Jeg kommer alltid tilbake til caneles, de franske, søte kakene som lages med en skvett rom (eller annet brennevin eller portvin) og bakes sprø utenpå og nesten-seige inni. Oppskriften er Clotildes.
Hun kan også by på noen sjokoladekjeks - de går kjappere å lage.
Om du virkelig er slaget kan du også lage den supre eplekake du finner i videoen over (klikk på bildet på toppen).
Alle oppskriftene finner du nedenfor!
Kos deg!
Kaldhevet baguette
Baguetter kan du bake selv. Med denne oppskriften kan du faktisk lage dem til frokost - så lenge du setter deigen dagen i forveien.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
25 g Gjær
3 dl Vann, kaldt
1 fl Øl
2 ts Salt
3 ss Maltekstrakt
2 ss Rapsolje
1 kg Hvetemel
Ingredienser:
250 g Smør
6 dl Melk
50 g Gjær
1 ts Salt
5 ss Sukker
1 kg Hvetemel
1 stk Egg
Ingredienser:
1 kg Hvetemel
1 ts Salt
3 dl Melk
4 dl Vann, 37 grader
1 pk Gjær
1 bokser Tomatboks
2 ts Sukker
1 ts Salt
1 ts Pepper
1 ss Balsamicoeddik
250 g Skinke
250 g Hvitost
5 ss Pinjekjerner
1 potte Basilikum
1.5 dl Olivenolje, extra virgin
50 g Parmesan, nyrevet
1 ts Salt og nykvernet pepper
250 g Chorizopølse
Scones med blåbær
Dette er Clotildes oppskrift på scones - ikke hopp over denne...
Se hele oppskriftenIngredienser:
215 g Hvetemel
30 g Sukker
1 ts Bakepulver
1 klype Salt
30 g Smør
1.25 dl Yoghurt
2 ss Melk
3 ss Sitronskall
Hvitløksbaguett
Det er kanskje en stund siden du har laget hvitløksbaguetter? Da er det enda bedre...
Se hele oppskriftenIngredienser:
3 fedd Hvitløk
100 g Smør
3 ss Persille, finhakket
2 stk Baguette
1 stk Sitronbåter
Canelés
Dette er en nydelig og nøyaktig oppskrift på et deilig, fransk bakverk. Oppskriften gir 20 stykker.
Se hele oppskriftenIngredienser:
0.5 l Melk
30 g Smør i terninger
1 stk Vaniljestang
100 g Mel
180 g Sukker
5 stk Eggeplommer
80 ml Rom
Clotildes sjokoladekjeks
Her er Clotildes suverene kakekjeks med uforskammet mye sjokolade.
Se hele oppskriftenIngredienser:
430 g Sjokolade
60 g Pekannøtter
135 g Sukker
35 g Smør
2 stk Egg
50 g Mel
1 ts Bakepulver
0.5 ts Salt
Til 4 porsjoner
200 g Butterdeig
2 ss Eplesyltetøy
6 stk Eple
2 ss Sukker
40 g Smør
1 stk Egg
250 ml Kremfløte
1 ss Melis
1 stk Vaniljestang, bare frøene
1 dæsj Calvados
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 15/02 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.