Thaimat

De beste thaioppskriftene

Thaimat er ikke bare deilig på smak - den bringer også varmen tilbake i kroppen.

SPICY: Thaimat balanserer ofte surt, søtt, salt, bittert og spicy.

SPICY: Thaimat balanserer ofte surt, søtt, salt, bittert og spicy. Foto: Foto: Håvard Egge

Publisert

Thailand er blant feriefavorittene til nordmenn, spesielt vinterstid. Da er det godt å kunne forlate det kalde og mørke gamlelandet og bevilge seg en uke eller to med sol og bading, og for ikke å glemme den deilige maten.

Sunt og godt

Thaimat er relativt lett, med utstrakt bruk av sjømat og grønnsaker. Den er også aromatisk og ganske kompleks på smak, med tre, fire eller fem forskjellige smaker i én og samme rett: surt, søtt, salt, bittert og spicy.

For å lage thaimat var du tidligere helt avhengig av å ha en innvandrerforretning i nærheten for å få tak i alle ingrediensene. Nå er heldigvis utvalget begynt å bli bedre også på de mer velassorterte supermarkedene, men selv de har ikke alltid det du skal ha tak i. Da anbefaler vi vår guide til erstatninger for eksotiske ingredienser.

Favoritter

Vi har plukket frem fem oppskrifter på populære thairetter, og du finner dem nederst i denne artikkelen. De to mest kjente suppene, Tom Kha Gai (kylling og kokosmelk) og Tom Yum Gong (scampi og sopp), er selvsagt med.

Vi har også tatt med en satay (peanøttsaus). I vår oppskrift er det brukt svinekjøtt, men du kan også lage den med kylling. Sursøte og spicy spareribs er helt himmelsk godt, og vi runder det hele av med blåskjell thai style.

Riesling ruler

Hvis du lurer på hva du skal drikke til thaimat, er det ingenting som slår tyske rieslinger. Til det salte og sure i thaimat trenger du en frisk vin. Til sødmen og heten trenger du en vin med god sødme. Tørre tyske rieslinger har begge deler. Se hvilke viner som kom ut på topp i vår test.

Hvis du lager veldig "hot" thaimat, med mye chili, kan det tenkes at vinene trenger enda litt mer sødme. Se da etter tyske rieslinger hvor det står "feinherb" eller "halbtrocken" på etiketten.

Om du ønsker et alkoholfritt alternativ, er det eplemost som ligner mest på riesling. Kjøp en skikkelig god en, f.eks. Ringi.

Astrid Hals

Tom Kha Gai

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

3 stk Kyllingfilet

8 dl Kyllingkraft

100 g Ingefær, fersk

1 fedd Hvitløk

1 stang Sitrongress

2 ss Thai fiskesaus

1 stk Lime, saft og skall

4 dl Kokosmelk

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Tom yum gong

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

600 g Scampi

1.5 l Vann

1 ts Salt

6 bl Kafferlime

2 stk Sitrongress

50 g Sopp

2 ss Fish sauce

2 stk Lime

2 kvast Koriander

2 Chili

Alf Børjesson

Thai moo satay - svinesatay med peanøttsaus og salat

Satayspyd med peanøttsaus er et klassisk eksempel på hvordan mildt og magert svinekjøtt fungerer godt sammen med kraftige og smaksrike sauser.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

600 g Svinekjøtt

4 ss Karri

4 ss Soyaolje

4 dl Kokosmelk

2 ts Salt

2 ss Sukker

4 ss Karri

8 dl Kokosmelk

6 ss Palmesukker

6 ss Palmesukker

8 ss Peanøttsmør

4 ss Peanøtter

4 ss Tamarindsaus

1 dl Riseddik

2 dl Sukker

2 ts Salt

2 stk Agurk

4 stk Rød chili

6 ss Koriander

4 stk Sjalottløk

1 stk Issalat

Erik Hannemann

Asiatiske spareribs

Kaduk Muu Yang er deilige spareribs med sursøtt preg og et skikkelig chili-kick.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 kg Spareribs

1 ts Salt

2 ss Sukker

2 ts Chilipulver

5 ss Soyasaus

5 stk Rød chili

2 fedd Hvitløk

0.5 stk Ingefær

Olje

4 ss Brunt sukker

2 dl Eddik

0.5 dl mørk soyasaus

Fish sauce

Erik Hannemann

Blåskjell thai style

Denne blåskjellretten, som på thailandsk heter Pad Hoi Malaeng, smaker både sterkt, salt og søtt, og har en fin anislignende tone fra thaibasilikum.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

2 kg Blåskjell

2 stk Rød chili uten frø

2 fedd Hvitløk

8 cm Ingefær

Olje

5 ss Østerssaus

0.5 ts Pepper, svart

1 stk Lime

1 neve Thaibasilikum

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag