Thaimat

De beste thaioppskriftene

Thaimat er ikke bare deilig på smak - den bringer også varmen tilbake i kroppen.

SPICY: Thaimat balanserer ofte surt, søtt, salt, bittert og spicy.
SPICY: Thaimat balanserer ofte surt, søtt, salt, bittert og spicy. Foto: Foto: Håvard Egge
Sist oppdatert

Thailand er blant feriefavorittene til nordmenn, spesielt vinterstid. Da er det godt å kunne forlate det kalde og mørke gamlelandet og bevilge seg en uke eller to med sol og bading, og for ikke å glemme den deilige maten.

Sunt og godt

Thaimat er relativt lett, med utstrakt bruk av sjømat og grønnsaker. Den er også aromatisk og ganske kompleks på smak, med tre, fire eller fem forskjellige smaker i én og samme rett: surt, søtt, salt, bittert og spicy.

For å lage thaimat var du tidligere helt avhengig av å ha en innvandrerforretning i nærheten for å få tak i alle ingrediensene. Nå er heldigvis utvalget begynt å bli bedre også på de mer velassorterte supermarkedene, men selv de har ikke alltid det du skal ha tak i. Da anbefaler vi vår guide til erstatninger for eksotiske ingredienser.

Favoritter

Vi har plukket frem fem oppskrifter på populære thairetter, og du finner dem nederst i denne artikkelen. De to mest kjente suppene, Tom Kha Gai (kylling og kokosmelk) og Tom Yum Gong (scampi og sopp), er selvsagt med.

Vi har også tatt med en satay (peanøttsaus). I vår oppskrift er det brukt svinekjøtt, men du kan også lage den med kylling. Sursøte og spicy spareribs er helt himmelsk godt, og vi runder det hele av med blåskjell thai style.

Riesling ruler

Hvis du lurer på hva du skal drikke til thaimat, er det ingenting som slår tyske rieslinger. Til det salte og sure i thaimat trenger du en frisk vin. Til sødmen og heten trenger du en vin med god sødme. Tørre tyske rieslinger har begge deler. Se hvilke viner som kom ut på topp i vår test.

Hvis du lager veldig "hot" thaimat, med mye chili, kan det tenkes at vinene trenger enda litt mer sødme. Se da etter tyske rieslinger hvor det står "feinherb" eller "halbtrocken" på etiketten.

Om du ønsker et alkoholfritt alternativ, er det eplemost som ligner mest på riesling. Kjøp en skikkelig god en, f.eks. Ringi.

Denne saken ble første gang publisert 14/11 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også