Hva ville pizzaen vært uten ost? Jo, ikke annet enn et trist tomatsmørbrød med skinke du hadde spist og tenkt: Her er det jaggu noe som mangler.

Tar du smeltet ost fra et gjennomsnittsmenneske tar du lykken fra det med det samme.

Osten har vært for pizzaen det pupper var for Samantha Fox: Det er vanskelig å tenke seg suksessen uten.

I tillegg til den O store pizzaen så finnes det en lang rekke retter, snacks og annet som aldri hadde vært noe uten  ost.

Ta denne paien for eksempel. Den er helt fantastisk god. Men, den er ikke bedre enn den osten du finner - det skal sies.

Og det samme må sies om gougere - altså vannbakkels med ost. Nydelige, snacksete og perfekte til både kveldskos og (hold deg fast) som velkomst-tiltugg sammen med en god drink eller (hold deg enda bedre fast) et glass champagne.

Jeg tror også du ville blitt et gladere menneske om du lager parmesankjeks. Det havner også i snacksekategorien.

Når jeg har lyst til å komme i bedre humør hender det jeg tyr til å sette en pizzadeig. Når den er ferdig gjør jeg følgende: Legger en masse ost på den ene halvdelen og bretter over deigen. Ostebrød, kaller jeg det. Og dersom du ikke kjenner en viss glede når du tar den sprø bunnen, med litt mørke flekker, ut av ovnen, vel vitende om den smeltendeosten inni, ja, da kan jeg ikke hjelpe deg.

Nedenfor finner du først to videoer (av parmesankjeks og ostebrød) og så et knippe med osteoppskrifter. Kos deg!

Erik Hannemann

Pai med ost

Pai med ost er så godt når du bruker riktig ost. Finner du comte er din lykke gjort.

Til 4 porsjoner:

Bunnen (som også kan lages av ferdig butterdeig)

135 g smør, romtemperert

250 g hvetemel

5 cl vann

1 ts salt

Fyllet

200 g revet ost, helst comté

3 stk purreløk

2,5 dl melk

2,5 dl kremfløte

15 g mel

3 stk egg

salt og nykvernet pepper

muskat

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Gougère - ostebakkels

De er så morsomme å lage fordi du føler deg så flink når du er ferdig.

Ingredienser:

2,5 dl vann

80 g smør

100 g hvetemel

4 stk egg

150 g ost, revet

1 knivsodd muskat

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Strata

Strata er en kul og morsom rett med egg.

Til 4 porsjoner:

2 pose spinat

150 g cheddar

1 stk brød, daggammelt

5 stk egg

salt og nykvernet pepper

0,5 ts muskat

2,5 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):
FOTO: Erik Hannemann

Ostebrød med hvitløk

Enkel mat litt mange sultne.

Til 4 porsjoner:

1 stk litebrød

4 ss smør

3 fedd hvitløk

150 g ost

Høyde (px): Bredde (px):

Ostebrød

Dette er en knakende god forrett eller snacks.

Til 1 porsjon:

4 dl hvetemel

1,5 dl vann

0,5 pk tørrgjær

1 ts salt

3 ss olivenolje

120 g ost som egner seg til smelting

salt, olje og tørket rosmarin

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Erik Hannemann

Egg og bacon

Baconkurver med eggefyll er den nye frokostfavoritten.

Til 2 porsjoner:

2 skiver bacon

1 stk egg

2 ss ost, revet

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Parmesankjeks

Det er ikke lett å finne bedre ostekjeks.

Ingredienser:

100 g smør

1 ss sukker

150 g mel

50 g parmesan, nyrevet

1 stk egg

parmesan, nyrevet

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Løk og egg

Billig mat? Jo, da skal du prøve den sjokkerende gode retten med egg og løk. Den får du for en slikk og ingenting.

Til 2 porsjoner:

3 stk løk

3 dl vann

3 ss smør

1 stk laurbærblad

150 g ost

2 stk egg

persille

Høyde (px): Bredde (px):

Muffins med tre oster

Til 0 porsjon:

200 g smøreost

2 stk egg

3 dl melk

200 g hvetemel

1,5 ts bakepulver

50 g smuldretblåmuggost

50 g parmesan, nyrevet

25 g revetparmesantil å drysse over

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!