Jeg er glad i linser. Til å begynne med var jeg skeptisk. De kom nemlig til landet under ufrivillig, falsk flagg sammen med lavkarbohypen for noen år siden. Linsene var et gissel i lavkarbodramaet som utspilte seg. 

- Du trenger ikke spise pasta og poteter når vi har linser!, proklamerte sunnhetsmisjonærene. De kunne fortelle oss at linser var god en proteinkilde og at du ikke ble like tjukk av linser som av "raske karbohydrater", så vidt jeg husker.

I denne perioden var det helsekostmiljøene som hadde monopol på linsene. Og så noen at du spiste linser, tenkte dem sitt. - Nå er'n på slanker'n, mumlet de.

Men, noen visste bedre enn å spise linser for figurens og samvittighetens skyld. Alle som for eksempel hadde besøkt den strålende Punjab Tandoori på Grønland i Oslo visste hvor godt linser kan være. Og at de kan spises bare for nytelsens skyld. Restauranten, som fortsatt er Oslos klart beste restaurant (om man måler hva man får for pengene) serverer nydelige linser hver eneste dag. For eksempel som del av dagens vegetar.

I seg selv smaker ikke linser all verden. Den trenger hjelp fra andre ingredienser.

 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bønner og linser.

Oslo/studio 20070704; Bønner og linser. helse slank sunn sunt © Petter Berg HM Foto

De smaker godt med terninger av gulrot og selleri. Med laurbærblad og spisskum. Og hvitløk. En kremete linsesuppe med bakt laks er suverent. Linser med bacon, paprika og hvitløk er topp. En splash med sherryeddik før servering gjør også susen. Og prøv bare linser med røkt fisk. Eller pølser!

Her er noen forslag til linseretter du vil digge:

  • Bak halve auberginer og skrap ut innholdet. Bland det med chevre, stek løk, selleri, gulrot, hvitløk, litt kyllingkraft og kokte linser før du baker det ferdig i ovnen igjen. Server med mynte!
  • Kokte linser med stekt/kokt lammekjøtt, spisskum, hvitløk, paprika, servert med frisk koriander og yoghurt
  • Kokte linser med grillet kjøtt, fennikel, tomat (delt i to), vårløk, med litt honning, yoghurt og tahini (blandet)
  • Enkel sommermat: Kok linser og bland til med stekt løk og hvitløk, sitronsaft og persille - server til stekt fisk.
  • Lag linsesalet med kokte linser, og terninger av tomat, finsnittet vårløk, knust hvitløk, masse dill og basilikum og sherryeddik.

 

Kos deg med linser. Uansett hvor sunt det er. Du finner flere oppskrifter nedenfor:

Panopticon

Ovnsbakt torsk med grønne linser

Til 4 porsjoner:

800 g torskefilet uten skinn og bein

2 ss olivenolje

salt

pepper

6 fedd hvitløk(kan sløyfes)

2 stk timiankvist

Grønne linser

150 g grønnelinser, puylinser

0,5 stk løk

1 ss olje

2 skiver sellerirot

2 stk gulrot

3 dl vann ellerkraft, ev. tørr hvitvin

salt

pepper

0,5 dl hakketgressløk

Soya-/sjysaus

100 g smør

2 ss soyasaus, lys

1 fedd hvitløk, finhakket

1 ts finhakketingefær

1 stk vårløk, finhakket

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Linser med spinat og karripoteter

Linser gjør godt for kropp og sjel. Her får de selskap av karri, spinat og poteter.

Til 4 porsjoner:

250 g linser

1 l vann

2 stk buljongterning, eller tilsvarende

500 g kokte poteter

3 fedd hvitløk

1 ss karri

250 g spinat

2 stk sitronbåter

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Linsesuppe med stekt pølse

Linsene blir gode med denne oppskriften.

Til 2 porsjoner:

200 g linser, gjerne røde

1 stk løk

1 fedd hvitløk

1 stk gulrot

10 cm stangselleri

1 bokser tomat

vann

20 cm chorizopølse

1 stk buljongterning

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Linsesuppe med gode smaker

Denne linsesuppa er krydret med kumin og koriander.

Ingredienser:

3 dl linser, røde

1 stk løk

1 ts kumin

1 ts koriander (tørket)

150 g chorizopølse

1 ts tomatpuré

2 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

1 ts rødvinseddik

Høyde (px): Bredde (px):
Øystein Westlie

Indisk gryte med gule linser og blomkål

Indisk vegetargryte. Indisk mat med krydder og linser er god høst- og vintermat.

Til 4 porsjoner:

1 stk løk

2 stk hvitløksfedd

1 ss maisolje

1 ts salt

3 cm ingefær

3 ss curry paste

200 g linser, gule

1,5 l grønnsaksbuljong

5 ss kokosmasse

1 stk blomkål

6 dl vann

4 dl basmatiris

mangochutney

pitabrød

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!