Enkelte år blir det voldsomt med blåbær. Hvorfor det?

Legg merke til at de fine blomstene på blåbærbuskene henger nedover, omtrent som klokker i et klokketårn. Og dersom det regner når buskene blomstrer bruker insektene blomsterklokkene som paraplyer for å beskytte seg mot regnet. Og dermed blir bestøvningen veldig god.

Om sola skinner og varmer i den påfølgende perioden blir det en fabelaktig blåbærproduksjon.

Jeg skulle ønske jeg var flinkere til å plukke blåbær. Hvert år lover jeg meg selv å plukke i bøtter og spann, men fangsten er som regel sørgelig liten. Ikke mer enn at jeg stort sett ender opp med å spise dem opp før jeg kommer hjem. Jeg elsker å se hvordan det fine, sarte laget utenpå bærene kan poleres ved fingrenes berøring. Noen ganger er dette laget borte, og da heter det i sagnene at bjørnen har vært i lyngen og slikket på blåbærene.

Enda så mye jeg elsker blåbærplukking ( og alt det medfører; tur i skogen, primus, niste, det manuelle, ensformige arbeidet som avstedkommer lange tankerekker og meditasjon, lyden av bær som treffer bunnen av spannet, forventningene til blåbærpaien...), ender jeg stort sett alltid med å bli en blåbærkjøper. I motsetning til en blåbærplukker.

I år skaffet jeg meg tre blåbærbusker, det gjør det hele litt enklere, får man tro. Da må jeg skynde meg å si at disse kultiverte hagebærene ikke er de samme som sine ville brødre i skogene. Man ser for eksempel at de er hvite inni, i motsetning til skogsbærene, som er farget tvers igjennom.

Uansett, anvendeligheten er fantastisk. Syltetøy, smoothier, kaker og frokostblandinger er bare toppen av isfjellet.

Og jeg har samlet en drøss med oppskrifter som jeg håper vil falle i smak.

Frukt.no

Is på 30 sekunder

Det er ikke mulig å lage is raskere enn dette. Sunt er det også.

Til 4 porsjoner:

400 g bær

500 g yoghurt

Høyde (px): Bredde (px):
Svein Brimi

Isostekake med blåbær

En frisk og deilig kake på varme sommerdager. Pynt gjerne med enten blåbær eller pikekyss.

Levert av:

Ingredienser:

12 stk kjeks, digestive

100 g smør

Fyll

200 g kremost naturell

3 stk egg

1 dl sukker

1 ss vaniljesukker

3 dl fløte

1,5 dl fast blåbærsyltetøy

marengs til pynt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Blåbærpai

Dette er blåbærpaien til svenske Leila Lindholm. Enkel, sprø og nydelig.

Ingredienser:

Paibunn

175 g smør, mykt

3 dl hvetemel

1,5 dl sukker

1,5 dl havregryn

Fyll

250 g blåbær(frosne eller ferske)

2 dl blåbærsyltetøy

1 ss balsamico

2,5 ss potetmel

Sprøtt på toppen

75 g smør, smeltet

2,5 dl havregryn

1,5 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Smoothie med blåbær

Smoothie med blåbær, banan og honning. Det kan jo ikke ble helt feil.

Til 1 porsjon:

2 dl biola blåbærdrikk

0,5 stk banan

2 dl blåbær (gjerne frosne)

1 ts honning

Høyde (px): Bredde (px):

Epleterte med valnøtter og blåbær

Til 0 porsjon:

Paideig

125 g hvetemel

50 g mandler, malte

75 g smør

2 ss kaldt vann

Fyll

400 g smøreost

175 g sukker

2 dl kremfløte

1 stk appelsin, revet skall og saft av

1 dl maisenna

2 dl valnøtter

2 stk stort, syrlig eple i tynne båter

150 g blåbær

1 dl valnøtter

Høyde (px): Bredde (px):
Svein Brimi

Blåbærostekake

Fantastisk ostekake med blåbær og sjokoladebrownies i kakebunnen!

Levert av:

Ingredienser:

Kakebunn

1 pose brownies (ev. egen oppskrift)

Ostefyll

3 dl cottage cheese

1 pk kremost naturell

1 stk lime, saften

2 dl melis

3 dl kremfløte

5 pl gelatin

0,5 dl vann, kokende

Blåbærlokk

1 pk blåbærgele

2,5 dl vann

1 pk blåbær

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Kristine Ilstad/detsoteliv.no

Sommerlig festkake med mandelbunn og bær

Her har du kaken som slår an ved enhver sommerfest! Kaken består av en lekker mandelbunn som fylles med vaniljekrem og pyntes med glaserte bær.

Levert av:

Ingredienser:

Mandelkake

6 stk egg

3 dl sukker

400 g mandler

2 ss hvetemel

2 ts bakepulver

Fyll

1 dl kremfløte

5 dl vaniljekrem

Pynt

1,5 dl kremfløte

300 g bær

1 dl rips- eller solbærgele

2 dl mandelflak

Høyde (px): Bredde (px):

Pavlova med bær

En flott pavlova som gjør alle glade!

Ingredienser:

Marengsbunn

4 stk eggehvite

0,25 ts salt

250 g sukker

2 ts maisenna

1 ts hvitvinseddik

Fyll

1 pk vaniljekrem, eller hjemmelaget

3 dl fløte

3 stk pasjonsfrukt

1 kurv bringebær

1 kurv blåbær

1 kurv jordbær

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Blåbærpai

Dette er blåbærpaien til svenske Leila Lindholm. Enkel, sprø og nydelig.

Ingredienser:

Paibunn

175 g smør, mykt

3 dl hvetemel

1,5 dl sukker

1,5 dl havregryn

Fyll

250 g blåbær(frosne eller ferske)

2 dl blåbærsyltetøy

1 ss balsamico

2,5 ss potetmel

Sprøtt på toppen

75 g smør, smeltet

2,5 dl havregryn

1,5 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Clotilde Dusoulier

Blåbærkake

Her er Clotildes supersaftige blåbærkake.

Ingredienser:

200 g mel

2 ts bakepulver

1 klype salt

115 g smør

200 g sukker

3 stk egg

2,4 dl yoghurt

1 ts vaniljeessens

500 g blåbær

40 g brunt sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Aina Hole

Skogsbærkake

Kake med masse bær fra skogen!

Til 1 porsjon:

75 g mandler

100 g blåbær

100 g bringebær

50 g bjørnebær

25 g solbær

25 g rips

10 stk gelatinplate

3 dl kesam (8 % fett)

3 dl vaniljekesam

200 g yoghurt naturell

125 g sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bavarois av bringebær

En bavarois er en dessert som kan lages dagen i forveien. Den er lettere og luftigere enn en vanlig mousse.

Til 4 porsjoner:

3 stk egg

50 g sukker

2 dl melk

1 stk vaniljestang

4 pl gelatin

3 dl kremfløte

1 kurv bringebær

75 g sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bringebær med yoghurt og vanilje

Bringebær blir nydelig sammen med yoghurt, vanilje og rømme.

Ingredienser:

1 kurv bringebær

2 dl yoghurt

1 dl rømme

1 stk vaniljestang

3 ss sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Panopticon

Panna cotta servert med høstens bær

Panna cotta blir ikke stort bedre enn når den serveres med gode bær.

Til 4 porsjoner:

0,75 dl melk

2 stk vaniljestang

1 stk sitron, revet skall

3 dl kremfløte

1,5 pl gelatin

75 g sukkereller melis

ev. littsitronsaft

Tilbehør

rørtebæreller frisk frukt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Velkomstdrink av prosecco

Til 5 porsjoner:

bringebær

7,5 dl prosecco

2 dl limoncello

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Blåbærdram

Noen blåbær og litt dill setter fin smak på spriten.

Ingredienser:

1 dl blåbær

1 kvast dill

0,5 ts sukker

0,5 fl vodka (0,375 liter, halvflaske)

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!