Lam til påske

De beste lammegrytene

Med lam som utgangspunkt, kan du lage de mest vidunderlige gryteretter.

MASSE SMAK: Lammegryter byr på masse deilige smaker.

MASSE SMAK: Lammegryter byr på masse deilige smaker. Foto: Foto: Astrid Hals

Publisert

Selv om våren så smått er begynt å titte frem noen steder i landet, er det fortsatt kaldt de fleste steder. Og er du på fjellet i påsken, er det ihvertfall kaldt. Da er en kraftig og varmende gryterett tingen. Og siden det er påske, blir det ekstra godt med en lammegryte.

De mest urnorske lammegrytene er fårikål og lammefrikassé, selv om sistnevnte nok har franske aner. Det går imidlertid an å lage lammegryter på mange slags forskjellige vis, og her følger det både tips og oppskrifter. Men først av alt må vi ha det mest basale på plass.

Stykningsdeler og prepping

Det fine med gryteretter, er at du kan bruke rimeligere stykningsdeler. De har også ofte mer smak, men er samtidig seigere, så de trenger lengre varmebehandling. Både bog og lår er stykningsdeler som passer fint til gryteretter.

Skjær kjøttet i terninger på 2-3 cm og skjær dem rene for eventuelle sener og hinner. Hvis du kjøper lammelår i skiver, er disse ganske enkle å skjære opp i terninger.

Vend terningene i salt og pepper og brun dem på høy varme i nøytral olje (raps eller solsikke). Pass på å ikke legge for mye kjøtt i om gangen - da faller temperaturen og kjøttet vil koke istedenfor å steke. Stek da heller kjøttet i flere omganger.

Etterhvert skal både kjøtt og øvrige ingredienser inn i ovnen. En terracottgryte er fint til dette formålet, en såkalt römertopf, men du kan også bruke en helt alminnelig gryte.

Ingen grenser for kreativiteten

Hva skal du ellers ha i lammegryten? Her er det helt opp til deg selv og hva du synes er godt, men det skorter ikke på alternativer: forskjellige typer løker (gul løk, hvitløk, purre og vårløk), rotgrønnsaker (gulrot, kålrot, sellerirot, pastinakk, persillerot og jordskokk), stangselleri, fennikel, aubergine, squash, paprika, bønner, kikerter, chili, ingefær etc.

Du kan også gjøre gryten din mer spennende med diverse krydder, som spisskum, koriander, muskat, kardemomme og gurkemeie.

Når du har hatt alle ingrediensene oppi gryta, er det tid for varmebehandling, og det skjer ved såkalt braisering, altså at det skal småkoke/syde noen timer i en eller annen form for væske. Dette kan være vann, kraft, vin eller tomater fra boks.

Sett lokk på gryta og sett den i ovnen på 140 grader. Etter to timer kan du fiske ut en kjøttbit og kjenne om den er tilstrekkelig mør. Hvis ikke, gir du gryta en time til i ovnen før du sjekker igjen. Når du sjekker for mørhet, sjekk samtidig om du trenger å fylle på mer væske. Om ikke lokket er helt pottetett, vil nemlig væsken i gryten fordampe.

Trenger du tilbehør?

Da er gryta etterhvert serveringsklar. Ofte trenger du ikke noe annet tilbehør enn godt brød til en kraftig kjøttgryte, spesielt hvis det allerede er bønner eller kikerter i gryta. Men en god potetstappe er alltid godt til gryterett, og i vår guide til puré og mos finner du flere smarte tips til en enda bedre potetstappe. Ellers er både ris og couscous godt tilbehør til gryterett.

Det er alltid både dekorativt og velsmakende å ha et dryss med hakkede urter over gryteretten når du serverer den. Bladpersille passer til alle varianter av kjøttgryter, mens timian kanskje går best til de som er mer europeiske i stilen. Har du en gryte med mer eksotisk preg, kan du bruke koriander eller mynte.

Nedenfor har vi lagt ved et knippe flotte oppskrifter på lammegryter som du kan bruke som inspirasjon. Bruk dem som de er, eller mix 'n' match ingredienser på tvers av dem for å lage din egen ultimate lammegyte.

Lurer du på hva du skal drikke til? Få med deg våre anbefalte lammeviner.

Foto Opplysningskontoret for kjøtt/Studio Dreyer-Hensley

Fransk lammegryte

Her er en gryte som er skapt for høsten...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1.5 kg Fårikålkjøtt

3 ss Olje

10 stk Sjalottløk

2 fedd Hvitløk

2 dl Rødvin

1 stk Tomatboks

1 bokser Tomatbønner

2 stk Gulrøtter

1 ts Salt

0.5 ts Pepper

1 ts Timian, tørket

0.5 l Vann

1 stk Laurbærblad

1 ts Sukker

2 stk Nepe

Alf Børjesson

Lammecassoulet med bønner

Nydelig fransk gryterett med både salt og ferskt lammekjøtt, svinekjøtt og bønner.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

400 g Lammekjøtt, salt

500 g Lam

200 g Lam

500 g Bønner

4 ss Olivenolje

1 fedd Hvitløk

1 bokser Tomatboks

2 ss Timian

2 ss Merian

1 ts Pepper

6 dl Okse

1 ts Salt

Foto: Mari Svenningsen

Afghansk lammegryte med spinat

Dersom du er lysten på å prøve en gryterett utenom det vanlige, anbefales denne fra Afghanistan.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Lam

2 ss Olivenolje

3 stk Løk

2 fedd Hvitløk

2 ts Gurkemeie

0.25 ts Muskat, malt

0.25 ts Kardemomme, malt

1 ts Chilipulver

0.5 ts Kanel, malt

4 bokser Tomat

2.5 dl Lam

150 g Spinat, frisk

1 dl Yoghurt naturell

1 ss Sitronskall, revet

1 ts Salt

2 ss Pinjekjerner, ristede

Astrid Hals

Lammelår i terracottagryte

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Lammelår

8 stk Poteter

2 stk Løk

4 fedd Hvitløk

1 stk Grønn paprika

1 bokser Tomat

5 ss Chilisaus

Astrid Hals

Afrikansk lammegryte

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Kjøtt

1 bokser Kikerter

2 stk Aubergine

1.5 ts Salt

1 ts Pepper

2 bokser Tomater

1 ss Korianderfrø

0.5 ts Spisskum, frø

2 ts Muskat, revet

3 ss Olje

3 stk Rød chili, finhakket

2 ss Ingefær, revet

2 fedd Hvitløk

1 ts Eddik

2 ss Persille

1 ss Koriander

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag