Minimize me

Dag 6,7,8 og 9 Minimize me: Farlige poteter?

Mateksperimentet fortsetter med å undersøke potetens virkning på vekta.

MINIMIZE ME: Norsk mann mistet ikke et gram på tross av streng diet. Han tar det som en seier.

MINIMIZE ME: Norsk mann mistet ikke et gram på tross av streng diet. Han tar det som en seier. Foto: Foto: Cecilie Holtan, manipulasjon Lene Rian.

Publisert Oppdatert

First things first: Høyst uoffisielle tall viser voldsom vektnedgang. På min digitale baderomsvekt blinker tall jeg ikke har sett på lenge. Riktignok avhenger det litt av hvor på gulvet jeg plasserer vekta (pinlig nøyaktig innretning), men alle pilene peker nedover. Frokostomelettene og sukkeravholdet begynner å gi resultater. Uoffisielt, altså.

Og nå til middagen! Du må faktisk ha et veltrent kostholdsøye for å oppdage de store forskjellene på middagstallerkenen før og etter. Ser du nøye etter er det fraværet av poteter, pasta, ris, couscous, bulgur, brød og annen stivelsesholdig mat som er slående. Hvorfor er det så farlig med poteter og vennene hans?

Jeg gjør som jeg pleier, spør Cathrine Borchsenius.

- Poteter er ikke farlige. Men poteter er nesten rene karbohydratkilder.

- ?

- OK. Poteter, pasta, ris osv er veldig energirike. Og dersom du vil ned i vekt må du minske energiinntaket. Karbohydrater er naturens måte å lagre energi på. Problemet er karbohydrater ikke metter så godt som protein (kjøtt, fisk etc) og derfor spiser vi ofte mer enn vi trenger.

Det begynner å demre. Jeg velger et (i Amerika omstritt) perspektiv på saken, nemlig det evolusjonistiske: Magemålet er kroppens mett-O-meter. Noen blir mette fort og andre ser ut til å ha varig svekkede magemålsevner. Jeg tilhører, for ordens skyld, den siste gruppen. Jeg blir, i det store og hele, ikke mett. I alle fall ikke så mett at jeg noensinne takker nei til desserten.

Da vi bodde i huler var mitt mett-O-meter perfekt kalibrert til omgivelsene. La oss si at jeg forstuet beinet på mammutjakt. Selv om utsiktene for å spise et decent måltid på noen dager var dårlig kunne jeg tære på all den maten jeg trøkte i meg kvelden før.

Nå som vi bor i hus kan man trykt si at evolusjonen spiller oss et puss. Darwin, og de andre som omfant styggedommen, tenkte nok ikke på at vi en dag skulle leve i overflod, med karbohydrater tilgjengelig på alle kanter til alle døgnets tider. Det var aldri meningen, nei. Og så sitter vi i klisteret.

Et evolusjonstilpasset magemål ville med digital presisjon fortelle deg når du har spist nok energi. Mens vi venter på at evolusjonen innhenter utviklingen må vi passe på potetspisingen selv.

Et tips til dem som ikke klarer å holde seg unna potetene er å spise dem kalde og skvette på litt eddik. Les mer her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning