Minimize me

Dag 5 Minimize me: Hvor ofte må jeg spise?

Skal man spise 1, 2, 3, 4 eller 5 ganger om dagen?

Publisert Oppdatert

OK, jeg skjønner at det er lurt å spise mindre når man skal slanke seg. Det jeg ikke får helt taket på er følgende: Hvorfor er det bedre å spise fem ganger om dagen enn tre?

I den grad jeg har fundert på det har jeg alltid tenkt at feithethetsformellen er:

MAT INN - KROPP-I-BEVEGELSE = HVOR-FEIT-DU-ER

En kostholdsekspert sier sikkert

KALORIER - KALORIFORBRUK = VEKT

I praksis dreier er antakelig formelen:

ØL + DIGG + MAT - FRISKIS&SVETTIS = DEG.

Så enkelt er det ikke sier dem. Det er faktisk temmelig vanskelig. En av Klikks lesere ("Skeptiker") har fortalt meg at det ikke finnes mye vitenskapelig bevis for at det å spise ofte øker forbrenningen. Er du superinteressert kan du sjekke ut denne siden her:

" Meal frequency and energy balance"

Et annet utrolig eksperiment ble gjort med 10 voksne menn. Én uke spiste de to måltider om dagen og uken etter spiste de syv ganger om dagen. Etter endt uke ble de satt i et lukket kammer hvor så forskerne med klinisk nøyaktighet målte forbrenningen. Resultatet? Ingen forskjeller. Les mer om det her:

Effect of the pattern of food intake on human energy metabolism.

Pro aut contra

Jeg har lite å stille opp mot folk som er så iherdige i sin forskning at de sperrer voksne menn inne i respirasjonskammere. Cathrine Borchsenius, derimot, min hardt prøvede ernæringsfysiolog og faglige støttespiller, har noen gode poenger:

- Når du spiser så regelmessig får du jevnere blodsukkernivå.

- Og så?

- Det betyr at det er mindre sjanse for at du impulskjøper sjokolade og annet godteri. Dessuten spiser du kanskje ikke så mye hver gang fordi du vet at det ikke er så lenge til neste gang. Skjønner?

Jada. Jeg skjønner det. Oppsummert: Det er ingen beviselig fysisk grunn til å spise oftere, men du verden som det hjelper oss med dårlig matmoral. Er klokka 1500? Da må jeg spise igjen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning