Dag 1: Minimize me. Supersunn på 30 dager?

Helt siden jeg så Supersize me har jeg lurt på om det omvendte er mulig: Kan man spise seg supersunn på 30 dager?

MINIMIZE ME: Det gjelder å ha hodet på riktig plass når man skal velge det sunne. Foto: Foto: Cecilie Holtan  og manipulert av: Lene Rian

MINIMIZE ME: Det gjelder å ha hodet på riktig plass når man skal velge det sunne. Foto: Foto: Cecilie Holtan og manipulert av: Lene Rian

Publisert Oppdatert
SUPERSIZE ME: I filmen spiser han seg syk på 30 dager. Hvor frisk kan man spise seg?

SUPERSIZE ME: I filmen spiser han seg syk på 30 dager. Hvor frisk kan man spise seg?

Du husker filmen? Hovedpersonen lever på McDonalds-mat i 30 dager for å sjekke om det er så galt som folk sier. Resultatet av eksperimentet er oppsiktsvekkende. Han blir deprimert, slapp, feit og opplever at helsa er i stupende forfall. Etter to uker begynner legene som følger han å fraråde at han fortsetter. Lever, nyrer, hjerte - hele sulamitten står i fare for å få alvorlige skader, sier de.

Wikipedia om Supersize me

Sunn på 30 dager?

Tanken er: kan man bli tilsvarende sunn som han ble usunn? Dersom maten har så stor og umiddelbar innvirkning på kroppen, går det an å snu alt på hodet: dersom jeg bare spiser sunne ting etter et pinlig nøye planlagt mønster, vil jeg da oppleve å bli glad, sunn, få sterkere hjerte, bedre lever, nyrer så gode som nye, slank, kvikk og opplagt som en fuglehund på rypejakt? Hvor sunn kan jeg bli på 30 dager?

Det er verdt et forsøk. Jeg har fått med meg noen ernæringseksperter på laget. Cathrine Borchsenius er utdannet ernæringsfysiolog, har jobbet på sykehus og legesentre, skrevet om sunn mat og gitt ut flere bøker om temaet. Jo da, jeg kan stole på Cathrine. Hun er ansvarlig for å fôre meg med riktig mat, til riktige tider gjennom en måned.

- Du må spise hver 3. time, sier hun. Ja vel? - For å holde forbrenningen i gang, forklarer Cathrine. OK. Høres ikke så gæærn´t ut, det? Det betyr to ekstra måltider om dagen. Vanligvis er det frokost, lunsj og middag. Nå må jeg legge et ekstra måltid mellom lunsj og middag. I tillegg skal jeg spise kveldsmat. Sånt kan jeg like.

Mine kostholdsfeller

Men utfordringer er det nok av. Jeg elsker nemlig de tingene en ernæringsfysiolog hater. Jeg har en svakhet for potetgull, det går sjelden en dag uten at jeg spiser sjokolade (dog av det jålete, mørke slaget), drikker øl og har ofte hvitt brød til maten. I tillegg spiser jeg pasta to-tre ganger i uken, frokost med brødskiver og smør, mye juice og mer øl på kvelden. Jeg spiser tre ganger om dagen og har utviklet et nært og varmt forhold til mettede fettsyrer. Dermed går jeg antakelig i alle tenkelige kostholdsfeller som finnes.

Trening

Treninga er det så som så med. Jeg forsøker riktignok, får det ikke til. Hver uke har jeg ambisjoner om å trene 2-3 ganger, men det blir sjelden mer enn én gang. Det går i spinning (en sport jeg mistenker Djevelen for å stå bak) og fotball. Fotball er ganske effektivt, antakelig, fordi jeg er best uten ball. Akkurat som Leo blir det veldig mye flying etter ballen.

Jeg kommer antakelig til å angre, men nå er jeg i gang. Dietten for første dagen er slik:

Frokost klokka 0730

Mat: omelett med ost og skinke (ikke brød! Gud forby...)

Drikke: vann og te (uten sukker! Gud forby...)

Lunsj klokka 1100

Mat: salat, uten brød og pasta

Drikke: vann

Mellommåltid klokka 1500

Mat: en liten yoghurt naturell og et eple

Drikke: te uten sukker

Middag klokka 2100

Mat: Laks med aïoli (hvitløksmajones) og stekte grønnsaker (uten poteter, ris eller pasta eller couscous, bulgur etc)

Drikke: vann

Kveldsmåltid

Mat: knekkebrød med smør og fisk

Drikke: te uten sukker

Når det er gjort har jeg bare 29 dager igjen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning