calzone

Perfekt innbakt pizza

Calzone er en artig vri når du begynner å bli lei den vanlige, flate pizzaen.

DEILIG: Calzone er kjapt å hive i hop, krever bare noen ekstra minutter i ovnen, og så har du en deilig middag. FOTO: Kari Nordrum.
DEILIG: Calzone er kjapt å hive i hop, krever bare noen ekstra minutter i ovnen, og så har du en deilig middag. FOTO: Kari Nordrum.
Sist oppdatert

Calzone har, i likhet med vanlig pizza, sitt opphav i Napoli. Hovedforskjellen er at man bretter pizzaen sammen, og det finnes varianter av dette også andre steder i Italia. En calzone trenger også lenger tid i ovnen enn en flat pizza, rett og slett fordi den er tykkere.

Innbakte retter er noe man faktisk finner i de fleste kjøkken verden over, fra Østens vårruller til de latinamerikanske empanadas. Men da er det snakk om annet fyll. I en calzone bruker man vanligvis samme type fyll som man ville hatt på en flat pizza.

Flere varianter av calzone

Når du skal lage en calzone, trenger du, i likhet med en vanlig, flat pizza, både en pizzadeig og en tomatsaus. I tillegg må du ha ost, og her kan du variere nærmest i det uendelige. En blanding av mozarella og parmesan er godt, men de fleste typer ost går bra, og du bestemmer selv hvor sterk smak du vil ha på osten. Hvorfor ikke prøve norske oster fra småskalaprodusenter? Der er det kommet veldig mye bra de senere årene.

Av annet fyll, er skinke og champignon et ganske vanlig fyll i calzone, ihvertfall her i Norge, men du kan variere med løk, paprika, chili, salami, spekeskinke, pepperoni, chorizo, kylling og biffstrimler. Akkurat biffstrimlene blir best hvis du steker dem på forhånd før du har dem i calzonen.

Om du vil ha urter i calzonen din, er oregano og basilikum førstevalgene, men du kan også eksperimentere med andre typer urter.

Vegetar-calzone

Du kan også lage calzone i vegetar-variant. Da kan du bruke de allerede nevnte løk, paprika og chili, plus terninger av sopp, squash eller aubergine, så får du også litt «kjøttaktig» tyggemotstand i calzonen din.

Og glem ikke at du kan lage en hvit (bianca) variant, hvor du enten bare kutter ut tomatsausen, eller erstatter den med crème fraîche. Dette kan være lurt hvis du vil ha sjømat i calzonen, f.eks. reker, scampi eller terninger av breiflabb.

Calzone trenger lenger tid i ovnen

Når du lager en calzone, kjevler du ut deigen på samme måte som for en flat pizza. Så legger du tomatsaus, ost og annet fyll på den ene halvparten av deigen, og bretter den andre over. Du kan gjerne presse sammen kanten med en gaffel. Da holder ikke bare deigen lettere tett; det er ganske dekorativt også.

Du kan pensle calzonen med et sammenpisket egg, men du kan også la være. Når det gjelder steketid, trenger en calzone litt lengre steketid enn en vanlig, flat pizza, alt fra 15-25 minutter, avhengig av steketemperatur og størrelsen og tykkelsen på calzonen.

Oppskrifter på calzone

Nedenfor finner du to gode oppskrift på calzone. De inneholder både bunn, saus og annet fyll, i tilfelle du ikke vil bruke de separate oppskriftene på deig og saus vi har linket til lenger oppe i denne artikkelen.

Du kan bruke disse oppskriftene som de er, eller som utgangspunkt for eksperimentering og improvisering rundt deig, saus, ost og annet fyll.

Colourbox

Calzone med bogskinke

Innbakt pizza er godt egnet som nistemat.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.33 pk Gjær, fersk

2.5 dl Vann, lunkent

2 ss Olivenolje

1 ts Salt

1 ts Sukker

6 dl Hvetemel

400 g Tomatboks

0.5 stk Løk

1 fedd Hvitløk

6 ss Olivenolje

0.5 ts Salt

0.5 ts Sukker

0.25 ts Pepper

0.5 ts Oregano

0.5 ts Basilikum

3 dl Saus

1 bokser Bogskinke

250 g Ost, revet

Kai Nordrum

Til 4 porsjoner

3 dl Vann, lunkent

25 g Gjær

2 ss Olje

0.5 ts Salt

7 dl Hvetemel, siktet

400 g Kjøttdeig

2 ss Olje

1 stk Paprika

1 gl Saus

2 dl Ost, revet

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2017, og sist oppdatert 13/11 2017.

Les også