blåskjell
Syv spennende måter å tilberede blåskjellene på
Hva med blåskjell thai style eller grillede blåskjell i urtesmør?
Blåskjell er en sunn råvare som kan spises hele året, men smaker kanskje best med sol og hvitvin.
«Kakke» på blåskjell
Blåskjellet består av to skjell som ved hjelp av lukkemuskler kan åpnes og lukkes.
For å finne ut om blåskjellet er dødt eller levende før du tilbereder dem, kan du «kakke» på åpne skjell, slik at de lukker seg.
Les også: Fisk i folie på grillen
Dersom de ikke lukker seg, er dette døde eller skadede skjell som du kan kaste.
Om du tilbereder blåskjell til mange gjester, tar det lang tid å kakke på alle skjellene. En potensielt enklere metode i slike tilfeller er å dampe alle blåskjellene (unntatt de knuste), og kaste de blåskjellene som etter damping ikke har åpnet seg.
Det er enkelt å se om et skjell var dødt før damping eller ikke; i levende blåskjell vil kjøttet trekke seg sammen til en liten «ball», mens i døde blåskjell vil kjøttet strekke seg ned langs innsiden av skjellet.
Les også: Gode marinader til grilling
Moules frites
Hjemmelagde pommes frites er ypperlig tilbehør til blåskjell, dersom du ønsker noe annet enn den anerkjente loffen med aioli.
Moules frites, eller blåskjell med pommes frites, kommer opprinnelig fra Belgia.
Navnet på retten er fransk, hvor «moules» betyr muslinger og «frites» pommes frites.
Pommes fritesene serveres oftest ved siden av blåskjellene, og til retten drikkes det gjerne lyst hveteøl eller en lett hvitvin.
Les også: Hjemmelagde pommes frites
Blåskjellvarsel
Norske, dyrkede blåskjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt er kontrollert av Mattilsynet.
For deg som ønsker å plukke skjell til eget bruk, har Mattilsynet utarbeidet et blåskjellvarsel hvor du kan sjekke om det er trygt å spise blåskjell fra ditt distrikt.
Mattilsynet publiserer blåskjellvarselet hver fredag.
Blåskjell thai style
Denne blåskjellretten, som på thailandsk heter Pad Hoi Malaeng, smaker både sterkt, salt og søtt, og har en fin anislignende tone fra thaibasilikum.
Se hele oppskriftenTil 6 porsjoner
2 kg Blåskjell
2 stk Rød chili uten frø
2 fedd Hvitløk
8 cm Ingefær
Olje
5 ss Østerssaus
0.5 ts Pepper, svart
1 stk Lime
1 neve Thaibasilikum
Blåskjell med chili og lime
På bildet er det brukt newzealandske Greenshells eller kiwiskjell. De er store og fine, og finnes ferdigkokte i frysedisker. Store norske blåskjell kan også brukes.
Se hele oppskriftenTil 6 porsjoner
20 stk Blåskjell
1 stk Chili, rød
3 stk Sjalottløk
0.5 potte Koriander, fersk
1 stk Lime
0.5 dl Smør, smeltet
0.25 ts Sukker
Grillede blåskjell i urtesmør
Her er Bent Stiansens geniale oppskrift på blåskjell som du lager på grillen!
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
2 kg Blåskjell
0.5 dl Sitronsaft
1 dl Hvitvin
150 g Smør
2 fedd Hvitløk
2 dl Urter
0.5 ss Pepper
Dampede blåskjell med karrifløte
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
2 kg Blåskjell
2 fedd Hvitløk
1 dl Vegetabilsk olje
1 stk Løk
3 ts Karri
4 dl Matfløte
1 ts Sukker
Gressløk
Pepper, sort og nykvernet
Til 2 porsjoner
1 stk Sjalottløk
1 stk Fennikel
1 stk Hvitløksfedd
1 dl Vann
1 dl Fløte
1 ss Hvitvinseddik
400 g Blåskjell
Olivenolje
Cognac- og pepperdampede blåskjell
Dette er en svært smaksrik blåskjell-tapas som også er både enkel og rask å lage.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
0.5 kg Blåskjell
2 ss Olje
2 stk Sjalottløk
1 ss Pepper
3 ss Cognac
3 dl Fløte
Øldampede blåskjell
Hvitvin er det vanlige å dampe blåskjell med. Mørkt øl er et velsmakende alternativ. Her er det også brukt krydderbukett og stangselleri.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 kg Blåskjell
2 dl Vann
1 stk Løk
0.5 stk Stangselleri
125 ml Øl, mørkt
2 ts Smør
2 ts Hvetemel
1 stk Krydder
Salt og pepper
Denne saken ble første gang publisert 07/07 2017, og sist oppdatert 19/06 2019.