blåskjell

Syv spennende måter å tilberede blåskjellene på

Hva med blåskjell thai style eller grillede blåskjell i urtesmør?

BLÅSKJELL: Har du smakt blåskjell thai style før? Den spennende kombinasjonen er en sann fest for smaksløkene. Foto: Erik Hannemann

BLÅSKJELL: Har du smakt blåskjell thai style før? Den spennende kombinasjonen er en sann fest for smaksløkene. Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Blåskjell er en sunn råvare som kan spises hele året, og en kjent og kjær art for mange nordmenn – kanskje spesielt i sommerhalvåret, akkompagnert av solsteik og hvitvin.

«Kakke» på blåskjell

Blåskjellet består av to skjell som ved hjelp av lukkemuskler kan åpnes og lukkes. For å finne ut om blåskjellet er dødt eller levende før du tilbereder dem, kan du «kakke» på åpne skjell, slik at de lukker seg. Dersom de ikke lukker seg, er dette døde eller skadede skjell som du kan kaste.

Men, dersom du tilbereder blåskjell til mange gjester, tar det lang tid å kakke på alle skjellene. En potensielt enklere metode i slike tilfeller er å dampe alle blåskjellene, sett bort i fra de knuste, og kaste de blåskjellene som etter damping ikke har åpnet seg. Det er enkelt å se om et skjell var dødt før damping eller ikke; i levende blåskjell vil kjøttet trekke seg sammen til en liten «ball», mens i døde blåskjell vil kjøttet strekke seg ned langs innsiden av skjellet.

Moules frites

Hjemmelagde pommes frites er ypperlig tilbehør til blåskjell, dersom du ønsker noe annet enn den anerkjente loffen med aioli. Moules frites, eller blåskjell med pommes frites, kommer opprinnelig fra Belgia. Navnet på retten er fransk, hvor «moules» betyr muslinger og «frites» pommes frites. Pommes fritesene serveres oftest ved siden av blåskjellene, og til retten drikkes det gjerne lyst hveteøl eller en lett hvitvin.

Blåskjellvarsel

Norske dyrkede blåskjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt er kontrollert av Mattilsynet. Men, for deg som ønsker å plukke skjell til eget bruk, har Mattilsynet utarbeidet et blåskjellvarsel, hvor du kan sjekke om det er trygt å spise blåskjell fra ditt distrikt. Mattilsynet publiserer blåskjellvarselet hver fredag.

Erik Hannemann

Blåskjell thai style

Denne blåskjellretten, som på thailandsk heter Pad Hoi Malaeng, smaker både sterkt, salt og søtt, og har en fin anislignende tone fra thaibasilikum.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

2 kg Blåskjell

2 stk Rød chili uten frø

2 fedd Hvitløk

8 cm Ingefær

Olje

5 ss Østerssaus

0.5 ts Pepper, svart

1 stk Lime

1 neve Thaibasilikum

Astrid Hals

Blåskjell med chili og lime

På bildet er det brukt newzealandske Greenshells eller kiwiskjell. De er store og fine, og finnes ferdigkokte i frysedisker. Store norske blåskjell kan også brukes.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

20 stk Blåskjell

1 stk Chili, rød

3 stk Sjalottløk

0.5 potte Koriander, fersk

1 stk Lime

0.5 dl Smør, smeltet

0.25 ts Sukker

Grillede blåskjell i urtesmør

Her er Bent Stiansens geniale oppskrift på blåskjell som du lager på grillen!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 kg Blåskjell

0.5 dl Sitronsaft

1 dl Hvitvin

150 g Smør

2 fedd Hvitløk

2 dl Urter

0.5 ss Pepper

Dampede blåskjell med karrifløte

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 kg Blåskjell

2 fedd Hvitløk

1 dl Vegetabilsk olje

1 stk Løk

3 ts Karri

4 dl Matfløte

1 ts Sukker

Gressløk

Pepper, sort og nykvernet

Erik Hannemann

Raske blåskjell

Disse blåskjellene lager du på 10 minutter.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 stk Sjalottløk

1 stk Fennikel

1 stk Hvitløksfedd

1 dl Vann

1 dl Fløte

1 ss Hvitvinseddik

400 g Blåskjell

Olivenolje

Bent Raanes og Sarah C. Sørensen

Cognac- og pepperdampede blåskjell

Dette er en svært smaksrik blåskjell-tapas som også er både enkel og rask å lage.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.5 kg Blåskjell

2 ss Olje

2 stk Sjalottløk

1 ss Pepper

3 ss Cognac

3 dl Fløte

Foto: Alf Börjesson

Øldampede blåskjell

Hvitvin er det vanlige å dampe blåskjell med. Mørkt øl er et velsmakende alternativ. Her er det også brukt krydderbukett og stangselleri.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Blåskjell

2 dl Vann

1 stk Løk

0.5 stk Stangselleri

125 ml Øl, mørkt

2 ts Smør

2 ts Hvetemel

1 stk Krydder

Salt og pepper

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag