Varme horn med ost og skinke. Jeg hadde nesten glemt hvor godt det der.

Bruksområdene til bakte horn er mange. De er kjekke å ha med på lange bilturer. Eller flyturer. Alle blir glade om du trekker dem opp av hatten.

I familier er gjerne noen dager travlere enn andre. Og det var grunnen til at bakte horn dukket opp igjen.

Horn kan fint ta rollen som en halv-middag. Altså det du spiser før korpsøving, spanskkurs, klatring, badminton eller hva det nå er folk driver med.

Slik: Inn i ovnen med "horn med skinke og ost" og noen gulrøtter mens vi venter. Så bærer det av sted - og forhåpentligvis er det en roligere middag i vente etter dagens ettermiddagsaktiviteter.

Man kan enten sette deigen på morgenen (yeah, right...) eller kvelden i forveien. Da kan man sette en slik deig i kjøleskapet slik at gjæren får jobbe langsomt.

Med litt etterheving og kjevling bruker man kanskje 45 minutter, men da er det også tid til å pakke bager og kanskje gjøre ei lekse.

Selv synes jeg det er helt ok å fryse ned bakte horn. De blir helt fine i ovnen (selv om det ikke er helt som nybakt). Og strengt tatt: Dette er det eneste som virkelig funker som halv-middag.

 

Tips til fyll i bakte horn

Ost og skinke er klassisk og supergodt. Men, innenfor disse rammene er det faktisk noen muligheter:

 

  • Spansk: Serranoskinke og manchego
  • Italiensk: Parmaskinke og parmesan (eller en blanding av vanlig gulost og parmesan)
  • Fransk: Kok skinke og brie

 

 

Ellers: Bruk gjerne hekket kyllingkjøtt i stedet for skinke. Ikke vær redd for å bruke salami.

 

 

Lag deilig smør

Smør hornene med et deilig, krydret smør (før du har på ost og skinke) Her er noen forslag til gode smør man kan lage:

 

  • Hovmestersmør
  • Hvitløkssmør, bland smør, knust hvitløk og persille
  • Estragonsmør
  • Rødt smør, bland smør hakket, soltørket tomat og finrevet parmesan
  • Bland smør med chili, koriander og lime
  • Bland smør med gressløk og sitronskall
  • Bland cayenne med smør og chevre, og litt stekt/ristet hvitløk
  • Bland smør med honning og sennep
  • Bland hakkede mandler i smør

 

Toppen av fylte horn med ost og skinke

Det aller vanligste er valmuefrø. Men, ikke vær redd for å bruke andre frø. Her er noen forslag:

 

  • Valmuefrø
  • Sesamfrø
  • Anisfrø, om du er vågal

 

 

 

 

Erik Hannemann

Horn

Her er en super oppskrift på horn. Fyll dem med det du vil.

Ingredienser:

250 g smør

6 dl melk

50 g gjær

1 ts salt

5 ss sukker

1 kg hvetemel

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Tove Holter / idefull.no

Luftige horn med ost og kylling

Hvilken matpakke ville du hatt med deg på langtur i bilen?

Levert av:

Ingredienser:

750 g mel

1 ts salt

1 ss sukker

30 g gjær, fersk

2 stk egg

4 dl skummet melk, fingervarm

100 g smør, romtemperert, i biter

1 stk egg til pensling

ønsket mengde kylling

ønsket mengde revet ost

Høyde (px): Bredde (px):
TV2

Horn med ost og skinke

Denne er en super og enkel oppskrift på gode horn med ost og skinke.

Ingredienser:

200 g smør

6 dl melk

50 g gjær

2 ts salt

4 ts sukker

1 kg hvetemel

Fyll

muskat, revet

finstrimletskinke


eggeller melk til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Studio Dreyer-Hensley

Fine og grove horn

Nystekte horn er fristende enten det er til frokost, lunsj, middag eller kvelds. Bak både fine og grove.

Ingredienser:

8 dl hvetemel

1 ss sukker

1 ts kardemomme, malt

60 g smør

3 dl melk

1 pk gjær

1 stk egg, sammenpisket

valmuefrø og/eller sesamfrø til pynt

Høyde (px): Bredde (px):
Tove Holter / idefull.no

Luftige Horn med hjemmelaget pesto

Hjemmelagde horn fylt med hjemmelaget pesto med pistasjnøtter (eller andre nøtter om du vil), ville jeg blitt veldig glad for å bli servert, og det ble de her hjemme også da de fikk det til lunsj her om dagen.

Levert av:

Ingredienser:

750 g mel

1 ts salt

1 ss sukker

1 pk tørrgjær

100 g smeltet smør

4 dl fingervarm melk

2 stk egg

Pesto

100 g pistasjenøtter

140 g parmesan

5 fedd hvitløk

40 g spinat, frisk

1 potte basilikum, frisk

salt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!