Jeg har aldri angret på at jeg har bakt.

Nei, ikke som jeg kan huske.

Jeg skal innrømme at jeg noen ganger kvier meg for å bli klissete på hendene og tenke at jeg må vaske alt melet som alltid legger seg som et hvitt lag på kjøkkenet mitt. Men, ærlig talt!, sier jeg til meg selv. Det må da ikke hindre meg fra å utføre en av de grunnleggende kunstene som menneskene har oppfunnet. Baking.

Å transformere et kornaks til en brioche eller fylte horn, ja den oppdagelsen er for meg like mystisk som den gangen en mann fant ut at vi kan lage lim av hester.

Jeg er en sånn, som i lyriske stunder, tar med meg en slik tanke når jeg knar.

Aldri angret på baking

Også når jeg ikke knar. Det berømte brødet du finner nedenfor slipper du nemlig å kna. Du simpelthen blander sammen mel og vann (salt og gjær) og lar det stå til dagen etter. Så, stadig uten å bli klissete på hendene, løfter du de fire endene (med en stekespade eller lignende) sammen - og så lar du ovnen gjøre resten.

Oppskrift på foccacia

Det andre bakeforslaget er foccacia. Det er nesten like rett fram. Sett en "vanlig" deig og bland inn skiver av hvitløkfedd, soltørkede tomater, rosmarin og oliven. La deigen heve før du knar den lett igjen og steker den i ovnen (alle oppskriftene finner du nedenfor).

Oppskrift på wienerbrød

Wienerbrødet vil for alltid minne meg om arbeidernes dag. Hvorfor det? Sjekk her. Bakverket er for avanserte hjemmebaker. Har du laget croissanter før kjenner du de fleste triksene: Du må brette, kjevle, brette, kjevle og så videre.

Og med det ønsker jeg alle god baking!

Wienerbrød

Joda, det går fint an å lage wienerbrød selv. Bare sjekk denne oppskriften. Og sett av litt tid.

Ingredienser:

50 g gjær

3 dl melk

3 ss sukker

1 stk egg

500 g hvetemel

300 g smør

Mandelfyll:

150 g mandler

150 g melis

1 stk eggehvite

Til pensling:

1 stk eggeplomme

1 ss melk

Gult fyll

1 stk vaniljestang

1 dl melk

2 dl kremfløte

3 stk eggeplomme

2 dl sukker

1 ss maisenna

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Det beste brødet du kan bake

Dette brødet er garantert det beste du har bakt. Og du slipper å kna!

Ingredienser:

300 g hvetemel

125 g speltmel

3,5 dl vann

2 ts salt

0,5 ts gjær

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!