Det er litt hustrig. Sulten gnager. Du trekker opp skuldrene og trekker jakkeslaget tettere om halsen mens du går med hurtige skritt. Kroppen lengter etter et sted med varme og peis.

Så tenker du: På tide å gi litt beng. Jeg går inn på første og beste sted og bestiller meg akkurat det jeg vil ha.

Slik var det den gangen i Toscana. Før jeg rakk og bestille noe som helst, kom det ostebrød på bordet. Og et oppmuntrende glass. De var gode menneskekjennere de som drev trattoriaen.

Italienske forretter

Ostebrødet er sprøtt og tynt og mellom de nesten brente lagene gjemmer det seg deilig smeltet ost. Noen slike munnfuller er nok til å sette et smil i en djevels ansikt.

Ikke før hadde jeg spist den siste, lille biten av ostebrødet før et lite, elegant fat ble servert foran meg. Der så det lekre, små crostini pyntet med timian og pinjekjerner.

Jeg hadde bare begynt på den andre crostinien før det kommer en varm, deilig duftende skål på bordet. Skålen kommer på et fat hvor det ligger grillede grønnsaker. Vi snakker om den mektige Bagna càuda.

Det er en varm dipp som lages av masse (virkelig masse!) hvitløk, olje, smør, ansjos og finhakkede nøtter. Man spiser den ved å dyppe grønnsakene i den - og nå var restene av kulde for lengst fordrevet fra kroppen.

Italienske forretter

På denne trattoriaen kom det aldri noen "hovedrett". Toget med små retter bare fortsatte, helt til vi var mette, varme og fornøyde.

Og det er kanskje sånn jeg liker aller best å spise mat. Det er så langt unna hverdagen man kommer, hvor man gjerne tar til takke med én stor rett - la oss si en kjele med kyllinggryte med chorizo.

Men, de dagene man har litt tid er det lov å gjøre det ærlig og redelig forsøk på lage italiensk trattoriastemning.

Jeg skal i alle fall prøve meg på et forslag.

I Italia har jeg fått noen flotte grønnsaksfat som var mye enklere enn bagna coda. Det var grønnsaker, elegant skåret og presentert, og så en liten skål med god olivenolje og litt salt. Det er jo en (enkel) begynnelse.

La oss si at vi fortsetter med noen lekre, små bruschettaer. Noen har du hakket tomat og basilikum på og andre har du røkt laks og dillkrem (oppskriftene finner du nedenfor).

Har du ikke loff kan du bruke kjeks eller knekkebrød.

Ikke gi deg der!

Skjær kokte poteter i skiver, træ parmaskinke på grillspyd og plant dem ned i potetene. Litt rømme på?

Så synes jeg du skal ta sjansen på å lage en liten tartar! Hakk opp godt kjøtt, bland det med hakket kapers, litt olje og sitron - litt parmesan på toppen - server på spiseskjeer.

Om du klarer det, så ha klar en av verdens enkleste og beste retter til slutt: Hvitvinsdampede hjerteskjell. Legg skjellene i en stekepanna, varm opp vin, smør og hvitløk, kok opp, sett på lokk, om to minutter er det ferdig.

Og kanskje lar du deg inspirere av denne, lille lekkerbiskenen:

Jeg håper du vil kose deg på din egen trattoria.

Buonasera!

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Erik Hannemann

Italiensk grønnsaksfat

Enklere forrett kan neppe tenkes.

Ingredienser:

2 stk gulrøtter

2 stk selleri stenger

4 stk reddik

1 stk fennikel

3 stk asparges

1 dl olivenolje

1 klype salt

Høyde (px): Bredde (px):

Bruschetta med røkt laks og dillkrem

Italiensk bruschetta med nordiske smaker.

Til 4 porsjoner:

4 skiver baguette, lang

1,5 ss dill, finhakket

75 g røkelaks

100 g smøreost

3 ss melk

1 ss rogn/kaviar

1 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):
Panopticon

Potetfristelser

Enkel forrett! En liten, fin og fristende forrett med potet, spekeskinke, rømme og sennep.

Ingredienser:

poteter

røkelaks, spekeskinke, sylte/lammerull eller kaviar

rømme

sennep

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Forrett med avocado og røkelaks

En enkel forrett, sa du? Ja, her få du en med avocado og røkelaks som du kommer til å bli glad i.

Til 4 porsjoner:

2 stk avocado

2 stk reddik

4 ts kremost

salt og nykvernet pepper

1 dl spirer

4 skiver røkelaks

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sjuves carpaccio

Det er rått enkelt.

Ingredienser:

100 g storfe kjøtt, (alt fra flatbiff til indrefilet)

salt

parmesan

reddik

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hjerteskjell i hvitvin

Denne enkle oppskriften med hjerteskjell lager du på to minutter.

Til 4 porsjoner:

1 fedd hvitløk

500 g hjerteskjell

1,5 dl hvitvin

2 ss persille, finhakket

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!