test av bacon

MANGE VALG: Vi guider deg gjennom bacon-jungelen. © FOTO: Tore Fjeld

Om testen:

Smakstesten av bacon i skiver er utført av Tore Teigen og Frank Johansen. Begge er pølsemakermestre med lang erfaring fra kjøttbransjen og som blant annet har vært fagdommere i NM i kjøtt flere ganger.

Produktene er testet blindt og vurdert ut fra smak, farge, kjøttfylde og stekeegenskaper.

Testutvalget representerer en stor andel av de ulike typer bacon som er til salgs i norske dagligvarekjeder. Alle produktene vil være mulig å få kjøpt over hele Norge, spesialprodukter som kun selges i deler av landet er ikke tatt med. Vi har kun testet bacon av sideflesk fra svin, ikke filetbacon, da dette er et annet produkt.

Produktene er handlet inn i uke 41 hos Meny, Rema 1000, Bunnpris, Coop Mega og Rimi. Prisene som er oppgitt er kilopris i de butikkene varene er innkjøpt og kan variere.

- Det er veldig høyt kvalitetsnivå på bacon i Norge, konkluderer pølsemakermestrene Tore Teigen og Frank Johansen etter å ha smakt seg gjennom 19 ulike typer ferdigoppskåret bacon. 

Perfekt testvinner

Testvinneren ble baconet fra Nordfjord, som testpanelet mener er det nærmeste man kommer et perfekt bacon.

- Fettet er veldig marmorert inni kjøttet, dette gjør at det blir saftig og godt og er lett å steke. Her har de også klart å kombinere en passe mengde salt med en god røyksmak, utdyper Teigen.

De to smaksdommerne i Klikk.no sitt testpanel er begge faglærte pølsemakermestre med tilsammen over 100 års erfaring fra kjøttfaget. Teigen og Johansen har tidligere testet blant annet røkelaks for Klikk.no.

Og er du glad i norsk bacon, er denne testen godt nytt for deg: Testpanelet mener nemlig at det er gjennomgående høyt nivå på kvaliteten på produktene som er med i testen. De ga terningkast 6 til Nordfjord bacon og X-tra bacon, og terningkast 5 til hele åtte baconprodukter.

Røyk og saltsmak

Baconsmaken kjennetegnes i hovedsak av to faktorer: Salt og røyk. Bacon skal smake salt, men ikke så salt at den overdøver den karakteristiske røyksmaken. Både salting og røyking er tradisjonelle konserveringsmetoder som gjør at kjøtt får lengre holdbarhet.

For å tilsette salt til kjøttet, kan man enten sprøyte inn saltlake, eller man kan tørrsalte. Sistnevnte metode gjøres ved at du legger saltet oppå kjøttet og lar det trekke inn. De fleste typene ferdigoppskåret bacon er tilsatt saltlake, men det finnes også tørrsaltede varianter.

Røyksmaken kan komme av tradisjonell røyking der kjøttet henger en stund i røyken fra flis, eller det kan tilsettes flytende røyk. I praksis vil svært få kjenne noen særlig forskjell, og det er ingen automatikk i at det blir bedre smak av at bacon blir "ordentlig røyket", mener Teigen og Johansen.

Svor eller ikke?

Bacon kommer som kjent fra grisen, og grisen har svor. Noen av produsentene av bacon har skåret vekk svoren på forhånd, mens andre har latt svoren sitte på. Men selv om du kjøper et bacon med svor er det ingen grunn til å skjære den vekk verken før eller etter steking, mener vårt testpanel. Er det et bra bacon vil svoren bli sprø etter steking, og det er bare å spise den. Du spiser jo svoren på ribba også!

-“ Det er faktisk mer proteiner i svoren enn i kjøttet, opplyser Frank Johansen.

Noen skjærer også vekk fettet på baconet, har Teigen lagt merke til. Det synes han er rart.

- Hvis du tar vekk fettet og svoren, hvorfor skal du spise bacon da?

Han har også en mistanke om at mange griser i dag går på det han kaller "Grete Roede-diett". Det er nemlig ikke så mye fett å finne på grisene som det var "i gamle dager". Men det er sånn folk vil ha det, sier Teigen. 

Riktignok har baconet fått et noe bedre rykte etter at det ble populært å gå på lavkarbo-diett. 

Bunnpris testens taper

Bare et av produktene i bacon-testen kan karakteriseres som skikkelig dårlig. Det er også testens billigste bacon, Bunnpris bacon med svor som koster 93 kroner pr kilo.

-€“ Dette burde vært sortert ut, ikke solgt i butikk, mener testpanelet. Verken farge eller smak frister til å spise mer av dette baconet.

Monica Eik-Nes, ansvarlig for EMV (egne merkevarer, red.anm.) i Bunnpris, sier at kjeden har mottatt svært få klager på produktet siden det ble lansert i 2013, kanskje en til to henvendelser.

- Dette produktet blir produsert etter gamle tradisjoner hvor svinesidene blir lagt i saltlake, tørkes og naturlig røkt på flis. Vi ser på tilbakemeldingene her og skal sørge for at vi går igjennom kvaliteten på dette produktet, sier Eik-Nes på vegne av Bunnpris-kjeden.

Men generelt er det ikke sånn at dyrest nødvendigvis er best når det gjelder bacon.

Flere av de billigste produktene får terningkast 5 og 6, mens de dyreste lander på 3 og 4. Prisene som er oppgitt er kilopris.

Les også:

Fiskegrateng nesten uten fisk

Den billigste kjøttdeigen smaker best

Test av fond og buljong

Avstemning

Hvordan liker du baconet ditt?

10% stemmer

Kun saltet

90% stemmer

Saltet og røkt

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!