Det er noe vrient med hverdagsmiddager.

Hva-skal-vi-ha-til-middag-problematikken kunne vært enkel. Men det er tre (ofte) motsigende forhold som kjemper mot hverandre.

De fleste kjemper middagskampene med følgende ting i bakhodet:

Det skal være sunt

Det skal være noe alle liker

Det skal være enkelt - jeg må slippe å bruke en oppskrift

Det bør heller ikke koste for mye. Ikke mange middagsretter oppfyller alle kravene. Småbarnsfamilienes evige batalje er kampen mellom noe enkelt, sunt og «noe alle liker».

Skal det være sunt, må grønnsakene involveres. Da mister du gjerne noen på veien - (selv om det finnes barn som har et velsignet kjærlighetsforhold til grønnsaker, er ikke dette det vanligste. Du kan eventuelt forsøke dette trikset for å lure i dem litt grønt til middag).

Vi må lære oss kompromissenes gylne middelvei. Og leve med det.

Å akseptere at ikke middagen fyller alle kravene letter på middagstrykket. Noen middager er sunnere enn andre. Enkelte middager smaker bedre enn de er sunne. Andre middager er så enkle at det nesten er flaut (sjekk kjøttbollene her, så skjønner du hva jeg mener).

Det skal være sunt: - Vi må spiser mer fisk

Å få hele familien til å like fisk er foreldregenerasjonens fordømte plikt. Om det var et enkelt svar på hvordan skulle du fått det av meg. Men, det er det ikke. De beste metodene vi har utviklet handler dog om gi fisken det sprø ytre som den ikke er født med. Fiskepinner er en løsning - fiskegrateng (med sprø topp) er den andre.

Fish 'n chips kommer fra samme utgangspunkt, men det er ikke spesielt aktuelt å fritere fisk i 180 graders olje med sultne unger rundt føttene.

Det finnes mange oppskrifter på fiskegratenger. Du kan bruke min (nydelige!) som er litt mer avansert (med sopp og potetmos på toppen), eller du kan bruke en enklere variant, se nedenfor (signert selveste Ingrid Espelid Hovig).

Denne retten kvalifiserer til å være sunn og (i alle fall) temmelig enkel. Om du får alle til å spise det gjenstår å se.

Rett nummer 1: Fiskegrateng

Det skal være noe alle liker: - Kan vi bare spise pasta og bacon?

Noen dager har du verken tid, lyst (eller penger!) til å lage middag. De dagene er det god å ha spagetti carbonara: Stek bacon, riv ost og pisk egg. Bland det i en bolle.

Kok pasta, sil av og ha den kokvarme pastaen i bollen og vend rundt. Middagen er klar.

Denne retten mener jeg oppfyller både krav til enkelhet og "noe alle liker", men den scorer neppe full pott på sunnhet.

Nei, det er ikke grønnsaker her. Skrell en gulrot og sett den i et glass vann på bordet. Det er bemerkelsesverdig hvor mange som vil spise dem bare de serveres på den måten.

Rett nummer 2: Spagetti carbonara

Det skal være enkelt: - Jeg må slippe å bruke en oppskrift

Det finnes et godt knippe med oppskrifter som ikke trenger oppskrift. Pizza er opplagt.

Det som dog ligger meg nærmest er couscous. Couscous (fås i fine og grove varianter) lages ved å koke opp vann og la det svelle i et par minutter. Det er kjappere enn pasta (med mindre den er fersk!)

I det øyeblikket du behersker couscous, som ikke bør ta lang tid, blir hverdagsmiddagene enkle. Couscous blander du med hva som helst av ting du liker, gjerne også rå grønnsaker: paprika, tomat, agurk, gulrot, fennikel, reddiker, persillerot, salat... Og så er det nydelig med chorizo - men ta for all det som er for hånden.

Denne oppfyller kravet om å ikke bruke oppskrift, er tålelig sunn og vi får håpe at den faller i smak.

Rett nummer 3: Couscous med chorizo

Erik Hannemann

Fisk Florentine

Dette er en enkel fiskerett med masse sunn spinat.

Til 4 porsjoner:

500 g fiskefilet

1 ts salt

300 g spinat

Saus

2 ss smør

2 ss hvetemel

2,5 dl melk

3 dl jarlsberg

Til gratinering

strøkavring

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne. Mine damer og herrer - her er pasta carbonara!

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

250 g spagetti

3 stk egg

salt og pepper

100 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Couscous med chorizo

Det blir ikke raskere middagsmat enn med couscous. I denne varianten får du også litt chorizo og erter.

Til 4 porsjoner:

4 dl couscous

3 dl vann

200 g chorizopølse

200 g erter

buljong

2 stk vårløk

olivenolje

2 stk sitronbåter

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!