Oppskrift på financieres

Kakene er gullbarrer

Kakene for de rikeste i Paris.

OPPSKRIFT PÅ FINANCIERS: Dette er de klassiske, franske kakene som ble spist av de rikeste menneskene i Paris.
OPPSKRIFT PÅ FINANCIERS: Dette er de klassiske, franske kakene som ble spist av de rikeste menneskene i Paris. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Han titter ut gjennom vinduet fra konditoriet sitt. På Rue de Bourdaloue stresser menn i pene og dyre dresser forbi.

Ingen kjøper kakene hans. Og Monsieur Lasne har god tid til å filosofere. Hvordan få finanseliten til å spise søtsakene hans? Det kan jo ikke være pengene det står på. I finansdistriktet Bourse de Paris flyter det av penger, selv i 1890-årene.

En dag kommer en av de dresskledde herrene endelig inn døra. Og Lasne benytter anledningen, kanskje av ren kjedsomhet, til å slå av en prat. Da får han et gyllent hint som snur opp ned på forretningene.

- Ah, monsieur, jeg har dårlig tid og må spise den på veien. Har du noe enkelt som jeg kan ta med og som ikke smusser til fingre og klær?

Svaret var nei.

Men, Lasne har hørt nok. Oppgaven er opplagt: Det gjelder å finne en kake som travle businessmenn kunne ta med seg i farten - med null sjanse for å søl og gris.

Financiere - en kake uten gris

Han satte straks i gang med arbeidet. Og han kommer over en oppskrift på noen små, ovale kaker, med mandler, eggehviter, smør og sukker. Kakene kaltes Visitandines. De ble opprinnelig laget av en nonneorden, men hadde gått av moten i en lang periode.

Så, siden kundemassen var forretningsfolk måtte kakene appellere til denne gjengen. I ett Eureka-øyeblikk kom det til ham: Jeg former dem til gullbarrer.

Og vips!

Oppfinnelsen ble en gigantisk hit. Forretningsmennene kunne ikke lenger gå forbi. De strenet til hans gullbarrer - og kanskje tenkte de det ville bringe lykke.

Gullbarrene solgte til gull. Og siden har de blitt en del av det klassiske, franske matlagingsuniverset.

Ingrediensene i en financiere

På bildet ser du den typiske gullbarre-formen. Nå skal det sies at financieres ofte kommer i andre former også, mest sannsynlig fordi bakeren ikke har fått tak i nettopp de formene. (Selv fant jeg dem i København.)

Financiers lages av melis, piskede eggehviter, smør og mandler i den originale utgaven. Det er også denne utgaven du fortsatt har størst sjanse for å komme over i Paris. Men, financieres har blitt populært andre steder. Og da får vi ofte se mer oppfinnsomme utgaver.

Slik lager du financiere

FINANCIERS: Slik ser formen ut. Den kan være litt vrien å få tak i.
FINANCIERS: Slik ser formen ut. Den kan være litt vrien å få tak i. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Det eneste som det ser ut til å herske uenighet om er hvorvidt smøret skal brunes eller ikke. I den enorme Je sais cuisiner av Ginette Mathiot er det ikke et ord om bruning av smør (men, der er også mandler utelatt og erstattet med vanlig hvetemel.) Leksikonet Larousse Gastronomique nevner heller ikke bruning. Men, på wikipedia-siden til financiers er det påpekt at brunt smør (beurre noisette) er essensielt for smaken.

Man får gjøre seg opp sin egen mening, men brunet smør smaker jo nydelig (sier jeg, og avslører herved min posisjon i financiers-debatten).

For deg som ikke er sikker på hvordan smør brunes, ta en titt her. Og dersom du ikke har pisket eggehviter før (eller er usikker på hvordan det skal se ut) sjekk denne videoen på ett minutt.

Så, dermed er det to teknikker du må beherske og helst noen former du bør besitte.

Resten er temmelig greit: Visp eggehviter, vend inn melis, mandelmel og smør - hell røra i formene og stek i 20 minutter.

Nå må jeg skynde meg å si at flere påpeker at det beste er å la røra svelle, gjerne over natten, men det er ikke noe jeg driver med.

For den som ikke finner mandelmel: Frys vanlige mandler, kjør dem (med melis) til pulver i en kjøkkenmaskin. Om de ikke er frosne risikerer du å lage mandelsmør (som er superduperdigg, men ubrukelig i denne oppskriften).

Variasjoner av financiers

Det finnes mange varianter av financiers. Det er mest sannsynlig at du vil støte på en klassiske varianten i Paris. Men, andre steder er man mer eksperimentell.

FINANCIERS: Det er lurt å skrape av toppen med en palett før du setter dem inn i ovnen.
FINANCIERS: Det er lurt å skrape av toppen med en palett før du setter dem inn i ovnen. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Det vanligste er å bruke andre nøtter, pistasjnøtter er ofte brukt. Dessuten er kandisert frukt populært å bruke sammen med financiers.

Vanlige serveringsmåter

De omtales noen ganger som "tea cakes" og er unektelig gode sammen med en kopp te. Eller kaffe.

Financiers er en av traverne på petit fours-tralla - for eksempel serveres de på Brasserie France i Oslo.

Men, dens enkle og beskjedne natur (på tross av velstanden den uttrykker) har gjort at den ofte spiller andrenfiolin. Ikke sjelden er den å finne som et fundament for isdesserter eller simpelthen som en unevnt, liten kjeks i en dessert.

Oppskriften finner du nedenfor.

Les også:

10 oppskrifter med kjøttdeig

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Erik Hannemann

Financiers

Dette er kakene som de rike forretningsmennene i Paris digger. De ligner nemlig på gullbarer.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

3 ss Smør

4 stk Eggehvite

1.5 dl Melis

2 dl Mandelmel

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også