Nå skal det bli deilig med helg!

Det er på tide å lage en seg en liten, lekker meny. Og i denne helgemenyen henter vi inspirasjon fra Italia. Er du glad i italiensk mat finner du mer om det her. Om jeg får komme med et tips til, så er det denne (fyldige) boka som er Italias mestselgende kokebok gjennom tidene. Den har oppskrifter for et helt, italiensk liv.

Røkt laks med dillkrem til forrett

Vi begynner med bruschetta. Først: Det uttales altså "brosketta" (ikke brushjetta). Opprinnelig var dette mat for de fattigste av de fattige, nemlig gammelt brød som var stekt om igjen. Hadde du (bokstavelig talt) råd til salt i maten, så hadde du på litt olivenolje og et lite dryss med salt.

Mye av den italienske maten har sin opprinnelse i det fattige bondelivet. Pizzaen var (og er for mange) en effektiv måte å kvitte seg med rester på.

Saltimbocca til hovedrett

Saltimbocca er ikke hva det engang var. Nå er det nemlig så mye forskjellig. Men, denne oppskriften er temmelig tett opptil originalen. Siden det er helg, så klinker vi til med flatbiff av kalv. Kjøttskivene bankes flate, noen irrgrønne salvieblader og en lekker parmaskinke legges på før du ruller det sammen og steke det hele gyllent. Og så er den marsalasausen... Altså: Du koker ut stekepanna (heller i Marsala, lar det koke) og så pisker du inn litt smør som du heller over kjøttet.

Du finner en annen med kylling her (som selvsagt er mye billigere.)

=

Tiramisu til dessert

Vi avslutter på klassisk, italiensk vis. Også her får du bruk for marsalaen. Tiramisu er den desserten hvor du må finne savoiardikjeks (eller noe som ligner veldig). Altså, litt søte, avlange kjeks som har evnen til å suge til seg gode smaker. Og smakene lages av marsala, kaffe og en knert brandy (eller whisky, cognac etc, men brennevin kan også utelates helt). Kjeksen dyppes i denne blandingen og så er denne herlige kremen som legges på toppen: Pisk eggeplommer og sukker, vend inn krem og mascarponeost (du kan fint bruke annen kremost) og til slutt piskede eggehviter.

Når du river sjokolade over, ja, da vet du at det er helg.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Bruschetta med røkt laks og dillkrem

Italiensk bruschetta med nordiske smaker.

Til 4 porsjoner:

4 skiver baguette, lang

1,5 ss dill, finhakket

75 g røkelaks

100 g smøreost

3 ss melk

1 ss rogn/kaviar

1 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Saltimbocca

Saltimbocca er en italiensk klassiker som er ganske enkel å lage. Her er oppskriften!

Til 4 porsjoner:

4 skiver flatbiff av kalv

8 stk salvie, frisk

8 skiver parmaskinke

pepper, kvernet

0,75 dl marsala

3 ss smør

olje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Tiramisu

Denne myke italienske dessertkaken har mange beundrere, forståelig nok. Den er nydelig!

Til 4 porsjoner:

1 kopp kaffe, sterk

0,5 dl marsala

2 ss cognac, eller brandy

1 pk savoiardikjeks (ladyfingers kalles de også)

3 stk egg

2 dl sukker

200 g mascarpone(kremost)

2 dl kremfløte

40 g sjokolade

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!