Familien trekker seg inn i skyggen. Sola har gjort bordet så varmt at man brenner seg når man tar på det. Maten er straks klar.

Og ut kommer mor bærende på ei stor gryte.

Gryte?

- Jeg håper dere liker fårikål, sier hun og smiler. Er det litt forlegenhet å spore i stemmen?

Rundt det store, glovarme spisebordet er det mange som veksler blikk.

Fårikål og kokte poteter - i dag? I solsteika?

Sommermat - noen forslag

Det er jo ikke noe galt med fårikål. Men, det ble neppe funnet opp i juli. På et eller annet tidspunkt mistet vi grepet om sesongene. Sesongene var bondens eneste evige ledsager og la naturlige rammer for hva han og hans familie til enhver tid skulle spise. Asparges på våren. Gresskar på høsten. Jordbær på forsommeren og syltede pærer på vinteren.

Men, i en tid hvor (nesten) alt av kjøtt og grønnsaker finnes i butikken året rundt mister vi lettere gangsynet.

Når det er sagt: - Det er lov å bruke hue, som tanta mi ville sagt. Du spiser ikke fårikål i 30 varmegrader. De fleste har en viss innebygget musikalitet når det gjelder mat og sesong. Men, for å hjelpe til med litt sommerlig inspirasjon vil jeg komme med noen forslag til mat i varmen. Det er nemlig slik at sola kan kue selv den mest oppfinnsomme sommerkokk.

Agurk og melon er sommermat

Det første jeg tenker på er å skule til landene som vet mye om varmt vær og mat. I Andalucia, helt sør i Spania, er gazpacho den vanligste maten i sommervarmen. Gazpacho er en nydelig og kald suppe. Den er agurkbasert, men det er alltid tomat og paprika involvert også (oppskrift nedenfor). Personlig får jeg ikke nok agurk på sommeren, på brødskiva, i salaten, på fisken - gjerne sammen med mynte.

En annen agurkting som er nydelig er denne: Bland sammen yoghurt og honning. Skjær biter av agurk og melon og bruk yoghurten som lim mellom bitene (her er oppskriften).

I tillegg til agurk er nettopp melon den store sommersmaken for meg. Nedenfor finner du oppskriften på en salat med vannmelon og feta - og kikerter. I den andre salaten spiller honningmelon hovedrollen sammen med ruccola, lime og bittesmå biter av chili.

- Når jeg tenker jeg meg om så tror jeg vi har noe grillmat hjemme vi må få spist opp. Så vi får nøye oss med å smake litt, sier en talefør representant for den ene familien.

Og dersom du gjør som denne familien, så er det en idé å lage granité på rosévin. Og kanskje minner fargen ørlite om solnedgangen også?

Erik Hannemann

Gazpacho

Du lager gazpacho på noen få minutter. Den spanske spesialiteten er kald, frisk og nydelig.

Ingredienser:

4 stk tomater, store

0,5 stk agurk

1 stk paprika, rød eller grønn

1 fedd hvitløk

1 skiver brød, uten skorpe, gjerne daggammelt

0,5 dl olivenolje, eller litt mer

salt

1 ts eddik, sherryeddik eller annen

en bit med løk, eventuelt

kaldt vann

Høyde (px): Bredde (px):
Trinebalsam.blogspot

Vannmelonsalat med fetaost og kikerter

En herlig smak av sommer

Til 4 porsjoner:

0,5 stk vannmelon

1 bokser kikerter

1 pk fetaost

0,5 stk agurk

1 pk ruccola

3 ss pinjekjerner

1 stk sitron

3 fedd hvitløk

0,5 stk liten rødløk

1 skiver fersk ingefær

0,5 stk liten chili

3 ss urter, friske

1 klype salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Anne Elisabeth Næss

Ruccolasalat med honningmelon og chili

Sunnere salat enn den her skal du lete lenge etter. Chilien blir overraskende god med melon. Må prøves...

Ingredienser:

1 stk honningmelon

1 stk chili

1 pk ruccola

1 stk lime

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!