Hamburgere har vært med oss i mange år allerede, og de finnes i uendelig mange variasjoner. Du må bare prøve hamburger med lammekjøtt, hamburger med sopp og chilimajones eller hamburger med blåmuggost og mangosalsa.

Det nye nå, i det minste i Norge, er at hamburgerne skal være små. De kalles sliders, og de har selvfølgelig sitt opphav i USA. Egentlig er en slider en form for liten sandwich, men har etterhvert blitt ensbetydende med små hamburgere.

Fryktelig tacky

De kanskje mest kjente sliders har i mange tiår blitt solgt hos den amerikanske fastfoodkjeden White Castle. Denne kjeden holder hus i noen aldeles fryktelig tacky små bygninger som etteraper middelalderborger, men med fasaden kledd i neonbelyst hvit plast. Derav navnet.

Undertegnede har vært på samme White Castle-filial i Bay Ridge, Brooklyn, som John Travolta og gjengen besøkte i discofilmen Saturday Night Fever. Heldigvis var sliderne bedre enn lokalene.

Trendy nå

Etterhvert er sliders blitt ganske trendy. De er nemlig lettere å spise med hendene enn store burgere, og de er fine å servere som én av flere småretter i en tapasaktig sharing-meny, noe som er veldig populært nå om dagen.

For å få en god og oppdatert oppskrift på sliders, stakk vi innom kokken Stian Floer på restauranten Hitchhiker i andre etasje på Mathallen i Oslo. Han har tidligere delt sin oppskrift på kimchi med oss, og her følger oppskrift på sliders med grillet maiskolbe og bearnaisesmør.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!