Sliders
Nå skal burgerne være små
Sliders er små burgere som er lettere å spise med hendene. Redd for ikke å bli mett? Det er lov å ta to.
Hamburgere har vært med oss i mange år allerede, og de finnes i uendelig mange variasjoner. Du må bare prøve hamburger med lammekjøtt, hamburger med sopp og chilimajones eller hamburger med blåmuggost og mangosalsa.
Det nye nå, i det minste i Norge, er at hamburgerne skal være små. De kalles sliders, og de har selvfølgelig sitt opphav i USA. Egentlig er en slider en form for liten sandwich, men har etterhvert blitt ensbetydende med små hamburgere.
Fryktelig tacky
De kanskje mest kjente sliders har i mange tiår blitt solgt hos den amerikanske fastfoodkjeden White Castle. Denne kjeden holder hus i noen aldeles fryktelig tacky små bygninger som etteraper middelalderborger, men med fasaden kledd i neonbelyst hvit plast. Derav navnet.
Undertegnede har vært på samme White Castle-filial i Bay Ridge, Brooklyn, som John Travolta og gjengen besøkte i discofilmen Saturday Night Fever. Heldigvis var sliderne bedre enn lokalene.
Trendy nå
Etterhvert er sliders blitt ganske trendy. De er nemlig lettere å spise med hendene enn store burgere, og de er fine å servere som én av flere småretter i en tapasaktig sharing-meny, noe som er veldig populært nå om dagen.
For å få en god og oppdatert oppskrift på sliders, stakk vi innom kokken Stian Floer på restauranten Hitchhiker i andre etasje på Mathallen i Oslo. Han har tidligere delt sin oppskrift på kimchi med oss, og her følger oppskrift på sliders med grillet maiskolbe og bearnaisesmør.
Sliders
Sliders er blitt veldig trendy i det siste. Det er små hamburgere som er lettere å spise med hendene.
Se hele oppskriftenTil 8 porsjoner
600 g Dumplingpulver
1.5 ss Tørrgjær
1 ts Bakepulver
1 ts Natron
3 ss Melkepulver
6 ss Sukker
2.5 ss Olivenolje
3.5 dl Vann
2 ss Sesamfrø
2 ss Chiliflak
1 kg Kjøttdeig
1 ss Salt
16 skiver Ost
4 stk Tomat
1 stk Rødløk
4 stk Maiskolbe
1 stk Sjalottløk
2 ss Eddik
0.5 dl Hvitvin
150 g Smør
2 ss Estragon
Denne saken ble første gang publisert 08/06 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.