Ha deiser ned i stolen. Den dresskledde mannens gane er tørr. Og hodet banker etter gårsdagens harde runde i New Yorks uteliv.

Det er ikke første gang han besøker hotellrestauranten. En kelner kommer raskt bort til bordet. Han vil gi kunden en meny, men han bare vifter den bort.

- Det jeg har lyst på nå er toast med smør, posjerte egg, bacon og en sausenebb med hollandaise.

- OK, svarte kelneren og gikk til kjøkkenet.

Det var det selveste Oscar Tschirky som regjerte. Den berømte maître d'hôtel som skulle bli kjent for å finne opp Waldorf Salad og Thousand Island dressing. Han ble så imponert over bestillingen at han straks gikk ut av kjøkkenet og strenet over til gjesten som satt og hang med hodet. Hans navn var Lemuel Benedict, en kjent forretningsmann fra byen.

Oscar ble så begeistret at denne retten etter hvert havnet på menyen, bare med noen ørsmå endringer. Han byttet ut bacon med skinke og toast med engelsk muffins. Dermed var en klassiker født (oppskrift nedenfor).

Dette har blitt all "hangover foods" mor.

Eggs benedict krever at du behersker kunsten å posjere egg. Det er ikke vrient, bare du husker på å legge egget i koppen først.

Så, det du gjør er altså å steke toast gyllent i smør, servere det med skinke eller perfekt stekt bacon, to posjerte egg og masse hollandaise.

Eller så kan du lage Eggs Florintine som er en variant med spinat (som ikke alle er like sugne på dagen derpå, men jeg nevner det likevel).

Problemet er bare - hvem skal lage denne maten? Se, det må du finne ut av selv.

Oppskrifter som kurerer fyllesyke?

Alle vet godt at det ikke er mye som kan kurere en fyllesyke. Men, likevel har hangoveralkymistene aldri gitt opp kampen. Og vi på Klikk spurte også ekspertene om Cola kunne ha noen lindrende effekt.

Jeg tror nok vi må belage oss på om vi finner noe som smaker godt. Og så satse på at det hjelper.

Mr. Benedict var en mann med en viss erfaring på dette feltet. Og det faktum at egg inneholder cysteine, som virker mot fyllesyke, tyder på at han var inn på noe. Dersom du synes det virker voldsomt med å posjere egg, noe du muligens ikke er klar for å forsøke for første gang i en sådan stund, kan en omelett være det som skal til.

Noen sverger også til bananer - lag deg en bananmilkshake ved å kjøre bananer, melk og honning til en smoothie.

En alle tiders favoritt er å gå for burgeren. Den pleier å sitte.

Og husk til neste gang: Drikk vann også. Ikke bare vin.

Egg Benedict

Til 4 porsjoner:

2 stk engelsk muffin eller 2x så mange skiver lyst grovbrød

100 g smør

100 g spinat, vasket og med stilkene fjernet

salt

pepper, sort og nykvernet

4 skiver saltet tunge eller koktskinke

4 stk posjertegg

2 dl hollandaisesaus

noen fågressløkstrå klippet i biter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Fyldig omelett med pølse

Dette kan bli middagen din i dag!

Ingredienser:

0,5 stk løk

1 stk pølse

4 stk egg

2 ss smør

2 ss hvetemel

1,5 dl melk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Colourbox (illustrasjonsfoto)

Perfekt eggerøre

Stek maks ti egg om gangen.

Ingredienser:

6 stk egg

1 dl fløte

salt

2 ss smør

pepper, svart

dilleller gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Eggs Florentine

Slik har du kanskje ikke smakt egg før...

Til 2 porsjoner:

Saus

2 stk eggeplomme

200 g smør

0,5 stk sitron

salt og pepper

cayennepepper

Resten

200 g spinat, frisk

2 ss smør

1 knivsodd muskat

2 stk brødrasp

2 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Grillet hamburger

Dette er Christopher Sjuves oppskrift på en klassisk hamburger.

Til 1 porsjon:

400 g kjøttdeig

salt og pepper

sitronpepper

1 stk osteskive

1 stk tomat

2 stk salatblader

2 stk sylteagurk

1 ss rømme

0,5 ts sennep

sennep

ketchup

2 stk løkringer

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hollandaise saus

Dette er den klassiske måten å lage hollandaise på. Det finnes andre metoder, men med denne skal du være temmelig trygg på å komme i mål.

Ingredienser:

500 g smør

5 stk egg

1 stk sitron

salt og pepper

cayennepepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!