Kalkun er som regel festmat. Helstekt kalkun, slik som den tilberedes i denne videoen, er skapt for de store anledninger. Utvilsomt. (Og jeg nevner at du, for moro skyld, også kan bake den i oppvaskmaskinen. Ja, du leste riktig.)

Men, nå finner vi stadig oftere kalkun i butikken. Som regel i form av kalkunbryst (eller kalkunfilet). Jeg mistenker at mange hopper over kalkunbrystet og holder seg til kyllingfileten, som man er mer komfortabel med.

Joda. Men, gi nå kalkunbrystet en sjanse! Det er ikke noen stor forskjell på framgangsmåten. Og fordelen med kalkunbryst er at de er større og tykkere. Og dermed, ved riktig behandling, er det større sjanse for at resultatet blir saftigere.

Et generelt tips er å bruke mel.

Hva? Mel?!

Jepp. Vend kalkunbrystet i mel før du steker den, så skal du se at overflaten blir mer gyllen enn du noen gang har sett. (Ta en titt her om du ikke tror meg).

Fylt kalkunbryst

Det var overflaten. Men, det er jo det indre som teller, ikke sant?

Og når vi snakker om de indre kvaliteter hos et kalkunbryst så er den heller mangelfull. Det er her vi kommer inn. Vi må gjøre en jobb.

En innsidejobb.

Det er mange måter å gjøre dette på. En gammel klassiker jeg har laget noen ganger fant jeg i en gammel, fransk kokebok (som jeg kjøpte på loppis for mange år siden). Fyllet består av loffsmuler, kokt skinke, oliven og - sist, men ikke minst - appelsinskall. Faktisk er det appelsinskallet som gjør susen her.

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og kjør det til en jevn blanding. Og så har du i litt olivenolje slik at det binder seg sammen litt. Så gjør du omtrent sånn:

Det er fyllet som har skylda for at denne blir så god.

=

KALKUNBRYST: Legg fyllet på kalkunbrystet. Ha på salt og pepper. © Foto: Christopher Sjuve

Så er det bare å rulle det sammen. Fest eventuelt med en tannpirker.

=

KALKUNBRYST: Rull det sammen. Fest eventuelt med en tannpirker for å holde det sammen under steking. © Foto: Christopher Sjuve

Så steker du den i smør i stekepanna. Og så serveres den med en god saus og noen fine, grønne urter.

OPPSKRIFT MED KALKUN: Kalkunfileter blir gode på denne måten.=

OPPSKRIFT MED KALKUNBRYST: Kalkunfileter blir gode på denne måten. © Foto: Erik Hannemann

Erik Hannemann

Kalkun med appelsinsmaker

Dette er en kjapp og kul måte gjøre hverdagsmaten litt kulere på. Kalkunen får med denne oppskriften en god smak av appelsin. Sjekk ut!

Til 4 porsjoner:

1 stk kalkunbryst

1 stk appelsin

2 stk loffskive

4 skiver kokt skinke

10 stk oliven

olivenolje

Saus

1 stk løk

2 dl kremfløte

estragon

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!