Clotilde skriver til oss fra Paris med ujevne mellomrom. Alle som har smakt potetene hennes eller prøvd kokosmelktipsene vet at dette er en flink dame. Denne gangen handler det om sardiner. I Norge kan det være litt vrient, siden de vanligste boksene er merket med "brisling sardiner" - det er altså ikke sardiner, men brisling. De kan dog brukes, selv om det ikke er det samme som sardiner. Du får tak i ekte sardiner også, men da må du gjerne lete litt. Nå, over til Clotilde!

Sardiner på boks er så saftige og anvendelige at jeg alltid har en god stabel i skapet. Når som helst er de klare til å ta et tak. For eksempel når det plutselig ringer på døra eller når jeg er sliten etter arbeid og bare vil ha no som er raskt og godt. Her er noen av mine favoritter.

Sardinmousse

Sardiner på boks er perfekt til å bruke i en dipp eller mos som du kan servere som aperitiff sammen med et kaldt glass hvitvin. Bare kjør sardiner med en stavmikser sammen med kremete ingredienser som yoghurt, fløte eller tofu. Og så har du i litt rå sjalottløk eller hvitløk dersom du er ute etter et lite sting.

Så er det bare å leke seg fram til ulike smaker med krydder og urter. Som et forslag kan du jo prøve sardinmos med spisskum og rosiner - til å begynne med. Det var det jeg lagde sist.

Bakte sardiner

Åpne en boks sardiner som metter to personer. Hell av litt av oljen og legg inn noen tynne skiver med hvitløk mellom sardinene. Ha i litt soyasaus. Legg boksen under grillen i ovnen i 2-3 minutter, til det begynner å boble. Skvis i litt sitron og server varm med kokte poteter eller ris.

Sardinsandwich

Du kan lage deg en liten pan bagnat variant av en sardinsandwich - en spesialitet fra Provence. Det består av et lite rundstykke, delt i to, og så overlesser du det med grillede grønnsaker, oliven og moste sardiner.

Dette er den tradisjonelle måten fiskerne pakket med seg maten til å ha med i båten. Smakene utvikler seg i brødet etter hvert og saftene trekker seg ut i brødet (pan bagnat betyr "vått brød"). Så, dette er altså tingen å ha med seg på piknik og til lunsj.

Halvmåner med sardiner

Dersom du har litt butterdeig liggende kan du lage en nydelig halvmåne-minipai. Mos sardinene med kremost og vend inn noen kapers og ristede pinjekjerner. Stikk ut ringer av butterdeig med et glass. Legg på sardinblandingen og brett over deigen slik at det ligner halvmåner. Klem igjen langs kantene. Pensle toppen med melk eller piskede egg. Stek det i ovnen i 15 minutter, til det er gyllent. Server varm som fingermat.

Moste sardiner og tomatspagetti

Du kan lage en veldig enkel, men suveren smakfull pastasaus om du koker inn noen finhakkede tomater med tynne skiver av løk og tørkede urter - og så moser du inn sardiner til slutt. Når den har kokt inn nok, ha i spagetti og la den koke i sausen. Server med finhakket persille eller koriander.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!