Appelsin er godt. Jeg ser for meg å sitte i solveggen i påsken og spise appelsin. Og sjokolade (sjekk testen vår)

Og egg, marsipan og iskrem mens lammesteika venter i ovnen.

I denne situasjonen tenker jeg alltid på sommerferien. Er det så rart? Solen skinner, du spiser is, et glass med noe godt er like om hjørnet - og du har fri... Jo, det minner da unektelig om sommerferie.

Forskjellen er fottøyet. I påsken har jeg ullsokker og beksømstøvler, mens på strandbaren er jeg barføtt. Men, på bordet, der finner jeg pussig nok et sterkt påskesignal.

Appelsinen blander seg oppi alt

Appelsinen har det med å dukke opp på de underligste steder. Jeg finner for eksempel gulrotsuppe med appelsin, sjokolade og appelsin, mojito med appelsin, gjærbakst med appelsin, appelsin med kanel og sukker, potetmos med appelsin, påskehummer med appelsin, appelsinkoteletter, påskekjeks med nøtter og appelsin, appelsinvafler...

Og hva med undere over alle kulinariske undere: And og appelsinsaus?

Jeg kunne fortsette. (Alle oppskriftene er nedenfor). Men, appelsinen er kanskje den mest løsslupne av alle ingrediensene vi har - den gjør seg med alt og alle.

Appelsin og reker

De som har sett filmen Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker kjenner kanskje igjen dette sitatet: "What you've got to realize is that the clever cook puts unlikely things together, like duck and orange"

Og dette sier han mens han spiser, av ren kosmisk tilfeldighet, reker og avokado.

Og det er nemlig to av ingrediensene i den retten jeg spiste uten ullsokker på chiringito'n i Spania.

På 14 dager tror jeg denne var på min lunsjmeny kanskje 10 ganger. Retten består altså av pillede reker, avokado, appelsinfileter i en superlett majones. Som på bemerkelsesverdig mange av restaurantene i denne småbyen var de beste stedene der hvor det var kvinner på kjøkkenet. Og jeg tenker at denne retten er ultrafeminin. Så lett å lage, så lett å like og så enkel å spise at det krever mot å servere den på en strandbar.

Denne retten har jeg veldig glad i. Og når jeg ser en appelsin, ja, da kjenner jeg på meg at sola er like om hjørnet.

Jeg har samlet en drøss med appelsinretter nedenfor. Og nå kan du begynne å planlegge hvilke du skal spise i påsken. Og om ikke sola skinner fra himmelen, så kan du trøste deg med at den glimrer på tallerkenen.

Lykke til!

Eva Brænd

Sprø appelsinvafler

Server nystekte, sprø appelsinvafler med rømme og syltetøy.

Ingredienser:

4 stk egg

2 dl sukker

2,5 dl potetmel

0,5 ts bakepulver

150 g smør

0,5 stk appelsin, saft og revet skall

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Appelsinsalat

En liten, herlig appelsinsalat som tar tre minutter å lage.

Til 4 porsjoner:

2 stk appelsin

Frisk basilikum, 12-15 blader

12 stk oliven

olivenolje

1 stk sitronbåter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Appelsin med kanel og sukker

Dette er kongen av hverdagsdessertene.

Ingredienser:

1 stk appelsin

1 ss sukker

1 ts kanel

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Appelsin- og gulrotsuppe

Til 4 porsjoner:

1 stk løk, hakket

500 g gulrot i tynne skiver

1 fedd hvitløk, hakket

10 g ingefær, revet

1 ss smør

1 l kyllingbuljong

2 dl appelsinjuice

2 ss lettrømme

1 ss krus persille, finhakket

1 ts salt

0,5 ts pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Sjokoladestenger med appelsin

Det greieste er å kjøpe ferdige, kandiserte appelsiner.

Ingredienser:

230 g kandisert appelsin skall

220 g sjokolade, helst mørk

Høyde (px): Bredde (px):

Mojito med appelsin

En liten vri gjør mojito nytt.

Ingredienser:

4 cl rom, lys

2 cl limejuice, nypresset

1 cl appelsinjuice, nypresset

eventuelt litt appelsin skall

1 dl soda

1 ts sukker

mynte, frisk

knust is

Høyde (px): Bredde (px):
Inkognito

Potetmos med gulrot og appelsin

Dette er en mild, men smakfull og spennende potetmos. Den passer spesielt godt til pølser, svin og kylling.

Til 4 porsjoner:

400 g poteter

400 g gulrot

3 dl appelsinjuice

0,5 stk appelsin, strimlet skall av

1,5 dl melk

1 ss smør

salt og nykvernet pepper

0,25 ts maltkoriander(om ønskelig)

1 ss hakket friskkoriandertil pynt

Høyde (px): Bredde (px):

Søt gjærbakst med appelsin

Til 0 porsjon:

4,5 dl appelsinjuice, ferskpresset

2 stk appelsin, finrevet skall

2 ss smør

50 g gjær

5,5 ss sukker, brunt

250 g hvete, fin sammalt

500 g hvetemel

melk eller egg til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Påskekake med appelsin

Ingredienser:

300 g smør, mykt

3 dl sukker

5 stk egg

1 stk appelsin, finrevet skall

0,75 dl saft avappelsin

6 dl hvetemel

1,5 ts bakepulver

Til dynking av varm kake:

2 stk appelsin, bare saften

Høyde (px): Bredde (px):

Hummer med chili og appelsin

Til 4 porsjoner:

2 stk hummer

0,25 stk chili

2 stk appelsin (saft og skall)

2 stk sjalottløk

100 g smør, usaltet

1 dl noilly prat

2 dl hvitvin

4 dl fiskekraft

1 bt estragon

1 fedd hvitløk

Safranrispilaff:

1 stk sjalottløk

2 dl ris

3 dl hønsekraft

safran

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Påskekjeks med nøtter, appelsin og sjokolade

Til 1 porsjon:

125 g smør, mykt

90 g sukker

90 g sukker, brunt

1 stk egg

150 g hvetemel

0,5 ts hjortetakksalt

0,5 ts vaniljesukker

100 g kokesjokolade, lys

60 g hasselnøtter

1 stk appelsin, revet skall av (kun det gule)

Høyde (px): Bredde (px):

Appelsinkoteletter

Appelsin smaker veldig godt sammen med svin.

Til 4 porsjoner:

4 stk svinekotelett

margarin

salt

pepper

Saus

1,5 dl kremfløte

1 dl melk

1,5 ss hvetemel

0,5 stk grønnsakbuljongterning

0,75 dl appelsinjuice

Tilbehør

brokkoli

appelsin

4 porsjon poteter

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!