Eltefritt brød blir godt. Faktisk veldig godt, enten du lager den aller enkleste varianten eller varianten med spelt. Det nye med dette brødet er at vi har bakt det på emmer.

Tidlig spelt

Emmer er en svært gammel kornsort og er en av forfedrene til spelt. Det er er rikt på fiber og har et lavt fettinnhold. Melet har det man kaller gode smaksegenskaper, og liker seg godt sammen med andre melsorter.

Aromatisk mel

Emmeren gir et mørkt brød og har en annerledes aroma enn det du kjenner fra annet mel. Når vi baker dette på eltefrimåten får vi virkelig det beste fra to verdener.

Denne melsorten får du ikke i alle butikker, vi kjøpte det direkte fra Holli Mølle, på hjemmesiden finner du en liste over forhandlere. Har du tips til andre steder så skriv i kommentarfeltet.

Noen testrunder

Vi prøvde først å bake dette brødet med bare emmer, det gikk dårlig. Det ble så hardt og tungt at selv rådyrene ikke ville ha det. Først når vi blandet inn nesten lik mengde hvetemel skjedde det noe. Og da ble det virkelig godt.

Lang heving

Det eneste du må betale med er tålmodighet. Det er lite jobb med selve bakingen, men du må begynne dagen i forvegen. Etter at du har blandet deigen sammen skal den heve 12 til 18 timer. Når den så skal bearbeides den skal den ikke knas, men brettes.

Vårt beste tips til slutt: Vil du ha et luftig brød med store bobler steker du i kjele eller form. Med lokk. Da får brødet blåst seg skikkleig opp før det danner hard skorpe.

Les også:

Supergod oppskrift på horn

Lavkarbobrød som smaker godt

Middager for ekte mannfolk

Øivind Lie

Eltefritt emmerbrød

Slik lager du eltefritt brød med emmer.

Til 4 porsjoner:

250 g hvetemel

200 g finmalt emmer

50 g emmer, grovmalt

0,5 ts tørrgjær

1 ts salt

4,3 dl Romtemperert vann

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!