Dumplings klinger ikke godt på norsk. Men, det gjør ikke melboller heller.

For melboller? Nei, ærlig talt. Her trengs det seriøs re-branding (som jo heller ikke er et spesielt godt norsk uttrykk).

Dumplings lyder heller ikke som noe du skal spise, synes jeg. Deigballer, er det bedre?

Neppe.

Så, dersom vi skal inspirere noen til å lage denne herligheten så har vi et problem. Jeg har dog måtte innse at jeg i mellomtiden må kalle det dumplings.

Når det gjelder variasjon på dumplings kan det se ut som menneskeheten var samlet til gruppearbeid i en imaginær, internasjonal O-fags time hvor oppgaven lød:

Bruk fantasien og skap så mange dumplingsvarianter som mulig. Hent inspirasjon fra hele kloden.

En dumpling er ikke en dumpling. Strengt tatt er det eneste som skal til for å oppfylle definisjonskravet at det er en deig som enten kokes, dampes, stekes, friteres eller bakes. Den kan være søt eller salt, med eller uten fyll og fyllet kan også blandes inn i selve deigen.

En vid definisjon vil også inkludere norsk komle og italiensk gnocchi.

Rachel Khoos oppskrift

Nå er det Rachel Khoo som får æren av å vise fram sin versjon av dumplings. For å friske opp, det var hun som ga oss den kule sjokoladekaka med ballongteknikken, sin bestemors spatzle og de franske tertene.

Dette klippet er hentet fra programmet som går på BBCLifestyle tirsdag klokken 18.10. I samme program får du også se Rachel utforske Londons hang til Østens mat, en introduksjon til Dim Sum og en flott malaysisk dessert.

 

BBCLifestyle

Dumplings

Dumplings kan kanskje oversettes med melboller, men det høres ikke særlig fristende ut. Så da kaller vi det dumplings. Her er oppskriften.

Til 4 porsjoner:

For deigen

160 g mel

1 ts melk epulver

1,5 ts sukker

1 ss olje

1 ts tørrgjær

1 ts bakepulver

1 klype salt

0,9 dl vann

Fyllet

140 g kokt eller stekt kjøtt, gjerne rester

1 stk vårløk

0,5 stk gulrot

1 ss tomatpuré

1 ss soyasaus

0,5 ts hvit pepper

Steking

2 ss olje

0,5 l kjøttbuljong

500 g brokkoli

1 ss sesamfrø

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!