Denne helgen er det virkelig duket for en kongelig meny. Når både laks, hjort, rom, fløtegratinerte poteter og Madeira skal settes til livs i samme måltidet - ja, da blir det fest!

Forrett: Rå laks

Jeg tenkte å begynne denne ukens flotte meny med noe flere og flere begynner å bli komfortable med. Nemlig rå fisk. Du kan si videoen overfor hvordan du kan lage tre forskjellige varianter på kort tid. Hvordan du serverer det avhenger av smak og behag. Om alle er komfortable med å spise fra samme tallerken er det fint. Ellers kan man servere laksen på små tallerker - og lager du alle tre variantene blir det altså tre tallerker på hver. Det virker jo imponerende, selvsagt.

Hovedrett: Hjortefilet med fløtegratinerte poteter og Madeirasaus

I denne staselige middagen serveres hjort til hovedrett. Hjort er noe av det fineste vi har å by på her i landet. Og jeg spiste det sist i jula. Dersom jeg var matdiktator kan det godt hende jeg hadde innført hjort som obligatorisk ved høytider.

I mellomtiden spiser vi dette flotte kjøttet når vi vil. Nå, for eksempel. For eventuelt nye seere kan vi vise den videoen vi lagde med hjortefilet for en tid tilbake:

Hjorten serveres altså med fløtegratinerte poteter, madeirasaus med viltkraft og rognebærgele.

Dessert: Romkrem

Vi avslutter dette herremåltidet med en romkrem. Ha melk, eggeplommer, sukker, rom og litt sitronskall i en kjele (eller bolle som tåler kokende vann) og kok den tykk over vannbad. Hell over i serveringsglass.

Det er lurt å lage den først. Sett den til avkjøling i kjøleskapet. Og så serveres den når alle, strengt tatt, er veldig forsynt.

LItt garnityr av friske bær er fint, men det er også kult med litt krydderbrød eller kandisert frukt.

Erik Hannemann

Rå salmalaks

Tre forretter på en salmalaks. Utrolig hva man klarer med salma...

Til 4 porsjoner:

1 stk laksefilet

soyasaus

olivenolje

1 stk sitronbåter

dill

2 stk sukkererter

koriander, fersk

1 ss lakserogn

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og Madeirasaus

Hjortefileten serveres med poteter som er gratinert med hvitløk, fløte og ost. Madeirasausen er smaksatt med rognebærgelé og hjortekjøttet har fått følge av bacon. Denne oppskriften er luksus på tallerken.

Til 2 porsjoner:

Poteter og persillerøtter

8 stk hvitløksfedd

500 g poteter

100 g ost

2 dl kremfløte

2 stk Store persillerøtter

Saus:

1 stk sjalottløk

2 dl madeira

2 ss rognebærgelé

2 dl viltbuljong

Kjøttet

400 g hjortefilet

4 skiver bacon

Garnityr

1 stk tomat

1 stk gul paprika

1 dl kremfløte, pisket

smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannamann

Romkrem

Denne vaniljekremen lager du raskt! Italiensk mat på sitt beste.

Til 4 porsjoner:

3 dl melk

4 stk eggeplomme

3 ss sukker, gjerne brunt

4 ss rom, brun

sitron, det gule skallet

Garnityr

Kandisert frukt eller jordbær

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!