Eggehviter til overs?

Da er du heldig. For det finnes en myriade av ting du kan lage med eggehviter (som du har igjen etter at du har laget bearnes eller aioli).

Av eggehviter kan du for eksempel lage en drøss med desserter. Vi begynner med dem.

Eggehviter til overs - lag dessert

De aller fleste av oppskriftene med eggehviter innebærer at du må piske eggehviter stive. Har du ikke gjort det før, så sjekke denne videoen.

Det mest opplagte er kanskje at eggehvite kan transformeres til en herlig pavlova. Om du føler deg opplagt og klar for å mestre verden er også sjokolademakroner innenfor rekkevidde.

De klassiske Sarah Bernhard-kakene er også aktuelle. Det er ikke sikkert du tenkte på å lage kransekake, men der spiller også eggehvitene en avgjørende rolle.

Eggehviter til overs - lag noe kult

Å lage en suffle er litt mer avansert, men slettes ikke umulig. Klikk og se videoen overfor, så får du se hvordan den berømte ostesuffleen fra Michel Roux lages. Fra samme hånd kan du også lage den like berømte desserten

île flottante - se video her:

Når du først har fått taket på suffleens hemmeligheter så kan du også prøve deg på en sufflevariant med spinat og chevre.

En ting du neppe hadde tenkt på var å lage en laksepaté - den trenger eggehviter!

Og du, kanskje du vil lage deg en drink? Kanskje en velkomstdrink med eple, pære og calvados - og av eggehvitene lager du det fine skummet.

Alle oppskriftene med eggehviter finner du nedenfor.

Alf Børjesson

Pavlova til 17. mai

Pavlova er en flott festkake som er enkel å lage. Marengs, krem og friske bær er alt som skal til.

Ingredienser:

6 stk eggehvite

2 ts hvitvinseddik

4 dl sukker

1 ts maisenna

1 ts vaniljesukker

Fyll:

5 dl kremfløte

5 dl vaniljekrem, ferdiglaget

300 g bær

Høyde (px): Bredde (px):
Marit Røttingsnes Westlie

Sjokolademakroner med sjokoladefyll

En drøm av et bakverk!

Ingredienser:

3 stk eggehvite

0,25 knivsodd salt

40 g sukker

100 g mandler, malte

200 g melis

4 ts kakao

Sjokoladefyll

2 dl fløte

300 g sjokolade, mørk

Høyde (px): Bredde (px):
BBC Lifestyle

Sveitsisk soufflé

Denne souffléen vil du lykkes med!

Til 4 porsjoner:

45 g smør

45 g hvetemel

5 dl melk

5 stk eggehvite

5 stk eggeplomme

salt og hvitt pepper

6 dl kremfløte

150 g gruyère, revet

150 g cheddar, revet

Høyde (px): Bredde (px):
BBCLifestyle

île flottante

Her er oppskriften på den klassiske desserten.

Til 4 porsjoner:

For crème anglaise (sausen)

750 ml melk

1 stk vaniljestang

8 stk eggeplomme

190 g sukker

For posjeringen

5 dl melk

8 stk eggehvite

1 ss sukker

190 g sukker

Karamellen

75 g sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Sarah Bernhard

Dette er de klassiske, uimotståelige kakene som alle elsker...

Til 1 porsjon:

500 g kransekakemasse

Trøffelkrem:

330 ml kremfløte

150 g kokesjokolade, lys

Sjokoladeglasur:

100 g sjokolade

4 ss delfiafett

Hjemmelaget bunn (eventuelt)

250 g sukker

250 g mandel

4 stk eggehvite

2 ts hvetemel

Høyde (px): Bredde (px):

Laksepaté

Ingredienser:

850 g laksefilet uten skinn og ben (evt. ørret)

3 stk eggehvite

1 ts salt

0,25 ts pepper

1 ss sitronsaft

3 dl iskald kremfløte

4 ss hakketdillevt. kruspersille

Høyde (px): Bredde (px):

Hardangercocktail

Til 4 porsjoner:

"Slush"

6 dl saft av grønt eple, Gravenstein eller Granny Smith

2 dl pære puré

1 ss sukker

Skum

1 dl sukkerlake

3 ss calvados

250 g eggehvite

2 dl sitronsaft

Dryss

1 ts kanel

Brød

4 stk stenger av brioche (fransk bakverk) eller loff

sukkerlake til pensling

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!