- I dag skal vi fokusere på linser, sier fotografen som tar bilde av skålen med nettopp; linser, spinat og poteter. Det er en intern fotografvits som bare fungerer for dem som fokuserer med linser.

Det var ikke mange som spiste linser her i landet når Kåre Willoch var statsminister. Og bare de frankofile når Gro Harlem Brundtland regjerte. De hadde oppdaget de grønne puy linsene. Linser har skyldt inn over landet med den siste sunnhetsbølgen. At noe godt(bokstavlig talt) kommer ut av en slik trend, er supert. Jeg er imidlertid slett ikke sikker på at folk spiser så mye sunnere, her er det fortsatt svært mye å lære.

Speltbrødet

Vi har da fått speltbrødet, for eksempel. Om det har gjort oss slankeglade og sprekere får andre avgjøre, men vi fikk i alle fall øynene opp for et veldig godt korn (og til alle som har brødbakemaskin, sjekk denne).

En tabloidisert helsenorge søker frenetisk etter noe nytt å selge inn for et sunnhetshungrende publikum. Og det ga oss muligheten til å gi oppmerksomhet til mindre brukte ingredienser. Jakten på det supersunne gir oss bedre utvalg i butikken. Kikerter er ett eksempel og grønnkål er det kanskje det ferskeste.

Og nå finner jeg linser i flere utgaver i butikken. Splittede, hele - og i flere farger.

Hva er linser?

De linsene vi spiser er altså frø av små, fine busker. Linser varierer i farge fra gule, til røde, grønne, brune og svarte. Etter soyabønner og hamp er linser den belgfrukten med mest protein (30 prosent).

Linser er nå å finne i de fleste butikker. For alle som fortsatt tenker på linser som noe nytt, er det gøy å vite at linser var noe av det første menneskene begynte å dyrke. Vi begynte å spise denne planten for over 10.000 år siden. Så, velkommen etter.

India er overlegent det landet som spiser mest linser, mens Canada er det landet som eksporterer mest.

Oppskrifter med linser

Når det kommer til oppskrifter med linser er det et helt linseunivers som åpner seg. Det er ingen overraskelse av India er godt representert, med sine klassiske blandinger av linser, blomkål, ris og karri (oppskrifter nedenfor). Server det gjerne med varme nanbrød.

Prøv deg også på den nydelige suppa med stekt chorizopølse.

Du får også en oppskrift med spinat og deilige karripoteter - min favoritt. Oppskriften er en løselig tilpasset variant av den til Hugh Fearnley Whittingstall.

Så, nå er det bare å komme seg til kjøkkenbenken! Der er det godt å være.

Erik Hannemann

Linser med spinat og karripoteter

Linser gjør godt for kropp og sjel. Her får de selskap av karri, spinat og poteter.

Til 4 porsjoner:

250 g linser

1 l vann

2 stk buljongterning, eller tilsvarende

500 g kokte poteter

3 fedd hvitløk

1 ss karri

250 g spinat

2 stk sitronbåter

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Linsesuppe med gode smaker

Denne linsesuppa er krydret med kumin og koriander.

Ingredienser:

3 dl linser, røde

1 stk løk

1 ts kumin

1 ts koriander (tørket)

150 g chorizopølse

1 ts tomatpuré

2 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

1 ts rødvinseddik

Høyde (px): Bredde (px):
Øystein Westlie

Indisk gryte med gule linser og blomkål

Indisk vegetargryte. Indisk mat med krydder og linser er god høst- og vintermat.

Til 4 porsjoner:

1 stk løk

2 stk hvitløksfedd

1 ss maisolje

1 ts salt

3 cm ingefær

3 ss curry paste

200 g linser, gule

1,5 l grønnsaksbuljong

5 ss kokosmasse

1 stk blomkål

6 dl vann

4 dl basmatiris

mangochutney

pitabrød

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!