Det er helg - og da skal vi kose oss! Ja, jeg vet det er januar. Men, det lenge siden pietistene rådet her i landet. Så derfor slår vi oss løs med skikkelig god mat.

Forrett: Hjerteskjell i hvitvin

Vi begynner med en perfekt rett for alle som har en hvit måned. Nemlig hvite skjell i hvitvin og hvitvin. Hvitere blir det ikke, si.

Om du er så heldige å få tak i hjerteskjell er denne den beste måten å spise dem på, om du spør meg. Legg skjellene i en stekepanne, slå i en skvett hvitvin, litt smør, et knust hvitløkfedd og dryss over finhakket persille. Server retten med brød som du bruker til å dyppe i den gode kraften.

Oppskriften kan brukes til blåskjell også, men det blir ikke helt det samme.

Hovedrett: Innbakt laks

Laksen trenger et løft for å forsvare sin plass i en helgemeny. Sånn har det ikke alltid vært. Men, nå som laks har blitt dagligdags må den behandles og bearbeides med litt bravur for at man skal få den gode helgefølelsen.

I denne oppskriften deler du en file i to på tvers. Mellom lagene legger du et lag med kryddersmør som lages av mykt smør, sitronskall, sennep, hakket dill og andre urter om du har det. Så pakker du det hele inn i butterdeig som du pensler med pisket egg og baker det gyllent i ovnen.

OPPSKRIFT PÅ INNBAKT LAKS: Innbakt laks ser imponerende ut - og smaker enda mer imponerende.=

OPPSKRIFT PÅ INNBAKT LAKS: Innbakt laks ser imponerende ut - og smaker enda mer imponerende. © Foto: Erik Hannemann

Du er mange alternativer når det kommer til tilbehøret. Selv er jeg veldig glad i bønner og da er denne blandingen perfekt og enkel.

Dessert: Varm sjokoladepudding

Noe så grenseløs syndig som en sjokoladepudding i januar er uhørt. Og derfor vil jeg ha det. Denne sjokoladepuddingen skal faktisk være varm og god. Akkurat det som skal til for å runde av en god helgemeny i vinterkulda.

Og dersom jeg får lyst (ser ikke bort fra det) skal jeg lage med en deilig vaniljesaus også. Og litt portvin? Et lite glass?

Jo, det skal vi ikke se bort ifra. Men, da blir det ikke hvit portvin (som finnes, og som brukes i den supre drinken portonic).

Ha en smakfull helg!

Erik Hannemann

Hjerteskjell i hvitvin

Denne enkle oppskriften med hjerteskjell lager du på to minutter.

Til 4 porsjoner:

1 fedd hvitløk

500 g hjerteskjell

1,5 dl hvitvin

2 ss persille, finhakket

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Innbakt laks

Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

salt og pepper

Urtesmør

75 g smør

3 ss sennep

1 potte dill

eventuelt andreurter, som timian, merian, basilikum etc

1 stk sitron, revet skall

Butterdeig

4 pl butterdeig

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Ove Lindfors, Linnea Press

Varm sjokoladepudding

Denne sjokoladepuddingen serveres helst varm, men smaker også godt når den er kald.

Til 4 porsjoner:

125 g smør

2,5 dl sukker

1 ts vaniljesukker

2 stk egg

2 ts kaffe, sterk

1 ss varm melk

3,5 dl hvetemel

1 ts bakepulver

100 g smeltet, mørksjokolade

Saus

2,5 dl kokendevann

1,5 dl brunt sukker

1 ss kakao

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!