Kastanjer kompenserer for sitt piggete utseende ved at innsiden er sødmefull og full av kraftig nøttesmak. Og dette er smaker vi særlig setter pris på ved juletider. Mange middagsoppskrifter bruker gjerne hele kastanjer - ferske, frosne eller på boks - brukes som regel kastanjepuré, kastanjemel eller kandisert kastanje til dessertene.

Og, når du først har fått fatt i noen av disse kastanjevariantene, hva slags kule desserter kan du lage da? Her er seks ting du kan lage med kastanjer:

Pære- og kastanjekake

Kastanjemel lages ved å tørke kastanjer som renses, sorteres og til slutt males opp til et fint, kremfarget mel som har noen røkte og søte toner som passer meget bra sammen med høst- og vinterfrukt som appelsiner, epler, plummer og pærer.

Smaken er temmelig distinkt og melet er glutenfritt. Derfor brukes det oftest sammen med vanlig mel. Det er helt fabelaktig i en kake sammen med pære (se oppskrift nedenfor).

Sjokolade- og kastanjemousse

Ta utgangspunkt i en god sjokolademoussoppskrift. Bytt ut halvparten av sjokoladen med søt kastanjepuré. Resultatet er en festmousse som kan gjøres enda kulere om du vender inn noen biter av revet sjokolade, så blir teksturen enda litt bedre. Eller: Du kan fryse den inn, så lager plutselig sjokolade- og kastanjeiskrem!

Eple- og kastanje-charlotte

Den franske «charlotte» er en type dessert som er din beste venn i en travel juletid. Den kan nemlig lages flere dager i forveien. I en fin glass- eller keramikkbolle, legg lagvis kaffedyppet kjeks (ladyfingers, savoiardi), eplesyltetøy, yoghurt naturell og kastanjepuré. Avslutt med et lag av kjeks. Legg en tallerken på toppen og noe tungt som presser den ned (et par hermetikkbokser, for eksempel). Sett i kjøleskapet noen timer eller over natten.

Grønn te og kastanjekjeks

Japanerne elsker kombinasjonen av kastanjer og grønn te. Og det er virkelig godt! Finn fram en oppskrift på vanlige, enkle smørkjeks og bytt ut en tredjedel av hvetemelet med kastanjemel så får du en japansk tvist i jula. Og du, ha i en spiseskje med matcha (pulverisert, grønn te) om du får tak i.

Appelsinsalat med kandiserte kastanjer

Kastanjer og sitrus går veldig godt sammen. Den enkleste måten å bevise dette på er å lage en enkel appelsinsalat: Skrell noen appelsiner og del dem tynne skiver. Vend dem i appelsinsaft, litt honning, noen dråper appelsinvann og dryss over biter med kandiserte kastanjer.

Clotilde Dusoulier

Pære- og kastanjekake

Kake med smak av deilige kastanjer er helt fabelaktig. I denne kaka får kastanjene følge av pære.

Til 4 porsjoner:

170 g brunt sukkerpluss to spiseskjeer

2 stk egg

240 ml yoghurt naturell

80 ml olje til pensling

85 g kastanjemel

140 g hvetemelpluss en spiseskje

1 ts havsalt

1,5 ts bakepulver

600 g modnepærer

2 ss perlesukker

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!