Jeg tør ikke tenke på hvor mange av julekakene som blir liggende i kakeboksene i uke etter uke etter at julenissen har delt ut pressangene. Kjenner du deg igjen?

Det er ikke alltid like lett å forholde seg til tradisjoner. Og særlig når tradisjonene føles ørlite utdatert. Er det feil å si at fler av julekakene føles gammeldagse?

For en generasjon som ikke hadde sukker rundt seg til alle tider var det garantert temmelig supert å knaske i seg en hel krumkake. Bevares. Det skjønner vi.

Mer moro å bake enn å spise kokosmakroner?

Men, flere søte generasjoner senere får disse julekakene tung konkurranse fra alle hold. Det er kanskje mer stas og glede ved å bake dem enn å spise dem.

Tidligere har jeg laget en lang liste over moderne julekaker som danker ut "gamlisene".

Men, så er det også en egenverdi i å holde på tradisjonene. Og der er hyggelig å bake julekaker. Så er spørsmålet om vi kan gjøre noen vrier på kakebokskakene som gjør at vi får litt omsetning på dem.

Derfor oppfordrer jeg nå til å la forslagene strømme inn, gjerne som kommentarer under denne saken, eller på Facebooksiden.

Selv begynner jeg med kokosmakroner, for å statuere et eksempel. Jeg vet det er gjort før, og det er kanskje et lettvint poeng å score, men jeg lagde altså en sjokoladekrem. I tillegg smeltet jeg sukker, la i noen never med mandler, lot det karamellisere seg før jeg hakket det opp og strødde over kokosmakronene.

Sirupsnipper

Sirupsnipper - kaker fra en annen, sukkerhungrende tid? © Foto: Mari Svenningsen/melk.no

Resultatet ble en kake jeg hadde skikkelig lyst på. Ikke en jeg gjemmer i kakeboksen.

Les også:

Pinnekjøttet trenger denne stappa

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Ribbe: Den beste måten å lage ribbe på

Erik Hannemann

Kokosmakroner

Du kan lage kokosmakroner på klassisk vis, eller du kan kan lage kokosmakroner med en kul tvist.

Til 4 porsjoner:

2 stk egg

120 g sukker

300 g kokosmasse

50 g smør

1 ss hvetemel

1 ts bakepulver

Sjokoladetopping

100 g sjokolade

5 ss smør

3 neve mandler

5 ss sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!