Noen som kjenner den urolige følelsen i kroppen når du tripper rundt i huset og ikke riktig vet hva som er galt? Og i neste øyeblikk åpner du kjøleskapet.

Det er ikke så rent sjelden jeg opplever det her. Jeg har nå lært meg å tolke signalene. I steden for å spise sjokolade eller noen annet søtt og klissete, vet jeg nå at kroppen vil ha noe "ordentlig".

Men, hva er noe ordentlig?

Jeg er så barnslig at jeg gjerne dekker et lite snacksebord - bare for å få et "wow! - hva er du har laget her, da?". Og da er det gjerne en eller flere av disse tingene jeg har satt fram:

  • Noen biter med ost
  • Noen skiver med skinke
  • Noen skjeer med rømme og syltetøy
  • Noen biter med rå grønnsaker (fennikel, sukkererter, staver med gulrøtter, reddiker)
  • Litt aioli
  • Litt nøtter
  • Biter av brød som jeg steker i smør og gnir hvitløk på
  • En sjelden gang noen nybakte scones (tar jo bare 20 minutter)
  • I det siste har jeg også servert med litt portonic - min nye favorittdrink
  • Røkt fisk

Men, det finnes også andre utveier. Mye enklere utveier. Italia og Frankrike har hver sin måte å løse problemet på.

Tre gode snacks - i samme familie

I Italia lager de pandorato. Pandorato lages ved å skjære en skive loff som er dobbel så tykk som egentlig ville skåret den. Men, så skjærer du den ikke helt igjennom. I denne "lomma" du får har du mozzarellaost og spekeskinke. Dette dypper du nå i en blanding av piskede egg og melk før du steker gyllent i smør. Da har du laget pandorato.

I Frankrike er det "french toast" som gjelder: Pisk sammen egg, melk og sukker (og kanel om du bruker det). Så dypper du brødskivene i blandingen før du steker det gyllent.

Jeg har tatt med en til. Og den tror jeg vi må kalle norsk. Det er den som alle norske skoleungdommer med litt oppdrift lærer seg. Nemlig: Ha smør på to brødskiver, legg på ost og skinke og legg den i vaffeljernet.

Flere år senere fant noen opp toastjernet. Det funker det også. Bevares. Men, det blir ikke det samme.

Christopher Sjuve

Pandorato

Pandorato er en kul italiensk sandwich du steker i panna. Prøv en da vel!

Til 4 porsjoner:

2 stk mozzarella

1 stk loff

2 stk egg

1,5 dl melk

pepper, kvernet

8 skiver spekeskinke, eller mer

sardin

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Klassisk French toast

Her er den klassiske oppskrfiten på french toast (og så finner du noen variasjonsforslag).

Ingredienser:

2 dl melk

3 stk egg

2 ss sukker

1 ts kanel

5 stk brødeller loffskiver (brioche kan også brukes)

lønnesirupeller syltetøy

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sandwich med vaffeljernet

Vaffeljernet fungerer utmerket når du skal lage deg en toast.

Til 1 porsjon:

2 stk loff - eller brødskiver

2 skiver skinke, gjerne røkt

2 stk tykke skiver ost

1 ts sennep

1 ts provencekrydder

smør

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!