Jeg vil slå et slag for den gode, gamle søndagsmiddagen. Du vet den middagen som vanligvis serveres med brun saus og stek. Og som du første delen av livet inviteres på, før livssyklusen plutselig vender og det er du selv som inviterer.

Begrepet søndagsmiddag har en spesiell klang og gir noen forventninger om nystrøket duk og pent bestikk. Jeg skal på ingen måte utfordre dette bildet eller den tradisjonen. Jeg liker den, nemlig.

I denne omgangen skal vi holde oss til stek. Eller steik, som minst like mange sier.

Å lage en stek, enten det er av okse, kalv, lam eller svin, er slett ikke vanskelig. Om du tar deg bryet med å svi utsiden i en grillpanne (eller vanlig panne) får du litt mer smak i kjøttet. Og det andre er å bruke steketermometer. Vil du ha kontroll er det ingen vei utenom.

Lammestek, kalvestek, oksestek, eller svinestek?

Siden det er høst er det svært nærliggende å tenke på lammestek. Og da kan du se på denne videoen:

Kalvestek er muligens enda dyrere. Men framgangsmåten er nesten identisk.

Det klart billigste alternativet er svinestek. Der kan du være så heldig å finne en svinestek med svor. Og for å få den sprø så er det nyttig å tenke på hvordan du lager ribbe.

Svinestek liker også de fleste at er gjennomstekt. Det er sikrere å steke den på litt lavere temperatur enn de andre kjøttypene - så mer enn 150 grader er ikke tilrådelig. Den er ferdig på 70 grader, mens for de andre typene holder det lenge med 60 grader.

Server gjerne med fløtegratinerte poteter - det er det sjelden noen som blir lei seg for å få.

Dessert

Det kan ikke kalles en skikkelig søndagsmiddag om man ikke har dessert.

Og er man først i det nostalgiske hjørnet kommer man ikke utenom eplekake. Eller: Skal vi ikke bare ta den helt ut og lage tilslørte bondepiker? Det er i alle fall mitt forslag.

Og dersom ikke det faller i smak, så lanserer jeg tre forslag med sjokolade nedenfor.

Desserter med sjokolade

Dersom du bare har lyst på litt sjokolade (til kaffen?) har jeg tre forslag til deg. Det første er å lage noen kule sjokoladetrøfler - og du kan gjøre det slik:

Er du mer sugen på en variant med karamelliserte nøtter har jeg denne storheten til deg:

Den siste oppskriften med sjokolade er sjokoladevannbakkels. Det er ikke verre enn at du lager vanlige vannbakkels (smør, mel og egg) og sikter inn litt kakao og serverer med sjokoladesaus. (Oppskriftene er nedenfor).

Erik Hannemann

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

Til 4 porsjoner:

0,5 potte rosmarin

2 stk hvitløk

1 stk lammelår

2 stk selleri røtter

200 g smør

1 kg poteter

olje

4 dl rødvin

2 ts sukker

1 ts maisenna

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kalvestek

Slik lager du kalvestek.

Til 4 porsjoner:

1 stk kalvestek

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Svinestek med krydret rødkål, epler og svisker

Her er Clotildes oppskrift på en herlig og enkel svinestek.

Til 8 porsjoner:

1 ss olivenolje

800 g svinestek

havsalt

1 stk rødkål

2 stk eple

8 stk svisker

4 stk hvitløk skløfter (med skall)

hele korianderfrø

muskat

ingefær, malt

kanel

nellik

1 dl rødvin

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Jalland

Tilslørte bondepiker

Her er Lars Barmens oppskrift på tilslørte bondepiker. Dette er bondepiker slik vi liker dem, søte og gode.

Til 4 porsjoner:

3 stk eple

6 ss sukker

0,5 dl vann

2 ss smør

6 ss brødrasp

kanel, malt

3 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sjokoladetrøfler med ulike dryss

Det er enkelt å lage sjokoladetrøfler.

Ingredienser:

200 g kokesjokolade, lys

1 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):

Sjokolade med karamelliserte nøtter

Jo, denne er enkel å lage.

Ingredienser:

300 g kokesjokolade, lys

100 g sukker

150 g nøtt er, valnøtter og hasselnøtter, eller andre nøtter

Høyde (px): Bredde (px):
Bulls

Sjokoladevannbakkels

Server dem som dessert, eller til en god kopp kaffe.

Ingredienser:

2,5 dl vann

75 g smør

2,5 dl hvetemel

1 ss kakao

3 stk egg

Sjokoladekrem

3 dl kremfløte

50 g sjokolade, lys

Saus

200 g sjokolade, mørk

1,5 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!