Denne helgen blir god! Og kuren for denne septemberhelgen er klar: Soppsuppe, andeconfit med sopprisotto og pastinakker før vi avslutter med den majestetiske île flottante til dessert.

Forrett: Soppsuppe

September kalles også av mykologene for sopptember. Ikke en spesielt god vits, men det sier i alle fall noe om hva som finnes i skogen på denne tiden. Soppsuppen her er helt klassisk med crème fraîche og hønsebuljong. De aller, aller fleste går for kjøpt buljong, men for de som har lyst å lage seg sin egen legger jeg ut lenka her.

Hovedrett

Det finnes neppe noe mer erkefransk enn andeconfit. Og hver høst kommer den samme hungeren etter fransk, mettende mat snikende. Jeg tror det kommer helt automatisk når morgentemperaturen nærmer seg null. Og andeconfit er noe av det første som melder seg på i konkurransen om min gunst.

Man må strengt tatt la et andelår ligge i salt over natten om man skal gjøre det helt etter boka. Når det er sagt, det går fin å la bare salt litt, la oss si en time, om du har glemt det eller ikke har tid.

Til andeconfiten vil jeg lage en herlig sopprett (det er jo sopptember, tross alt). Risotto med soppsmaker er ypperlig tilbehør - ettersom ovnen jo er opptatt med anden. I tillegg trenger noen gode pastinakker til.

Fikk du lyst på mer fransk mat? Sjekk her om du er i det hjørnet.

Dessert

Desserten er ingen ringere enn den luftige og elegante île flottante. Den er slett ikke enkel å lage, men heller ikke umulig. Særlig ikke etter at du har sett denne videoen:

Og da skulle det være klart for en temmelig avansert mathelg - noe som egentlig tilhører sjeldenhetene.

Ha en smakfull helg!

Aina Hole

Kremet soppsuppe

Slå til med denne fyldige suppen av nyplukket skogsopp.

Til 4 porsjoner:

350 g kantareller eller blanding av forskjellige matsopper

4 sjalottløk

40 g smør

8 dl hønsebuljong (utblandet)

1 dl matfløte

1 dl crème fraîche

1 ss maisenna

1 stk eggeplomme

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Andeconfit (confit de canard)

Andeconfit er mye enklere enn du tror. Du trenger bare tre ingredienser.

Ingredienser:

2 stk andelår

0,5 kg salt

3 dl and efett, eller nok til at lårene dekkes

Høyde (px): Bredde (px):
BBCLifestyle

île flottante

Her er oppskriften på den klassiske desserten.

Til 4 porsjoner:

For crème anglaise (sausen)

750 ml melk

1 stk vaniljestang

8 stk eggeplomme

190 g sukker

For posjeringen

5 dl melk

8 stk eggehvite

1 ss sukker

190 g sukker

Karamellen

75 g sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!