Krabbe!

Ah... Det hvite krabbekjøttet er en luksus vi skal unne oss her på berget. Med denne herlige vinen til er det storslagent.

Skjønt, luksus? Krabbe er slett ikke noe sjeldent. Hvor enn jeg slipper ned en snøre med et knust blåskjell i andre enden går det sjelden mer en tre minutter før en krabbe biter seg fast. Det er riktignok strandkrabber. I vårt enorme arkiv over oppskrifter finnes det bare én oppskrift på strandkrabber. Og det er en lekker strandkrabbesuppe med kamskjell fra den nå nedlagte Restaurant Oscarsgate.

Siden strandkrabber ennå ikke ser ut til å verdsettes her til lands får vi holde oss til taskekrabbene. Altså den vanlige, store krabben som det også finnes flust av.

Om du kjøper hele, kokte krabber i butikken (eller fanger og koker dem selv) er det kjekt å kunne rense dem. Denne videoen (på engelsk) viser ganske bra hvordan det skal gjøre:

Jeg, som både er bedagelig og lider av mild krabbefobi, kjøper klør og ferdig pillede krabbeskjell. Og det beste jeg vet er å improvisere fram oppskrifter med det nydelige krabbekjøttet.

Som regel begynner jeg med å legge krabbekjøttet på en tallerken, så dikter jeg opp en dressing (hm... hva med yoghurt, dill og olje) som jeg har på og så noen biter med grønt. Da funker alt fra mango til agurk og artisjokkhjerter.

Dette passer best med krabbe

Det er noen ingredienser som går igjen i oppskrifter med krabbe. Kanskje er ikke cayenne overraskende, men at krabbe og avokado er så venner er litt mer pussig. Jeg stusser også at oppskriftene er såpass like når man tenker på alle de tingene som passer så godt sammen med krabbe:

eple

artisjokker

asparges

avokado

bacon

brød - krutonger

gulrot

blomkål

cayennepepper

selleri

kjørvel

chili

gressløk

koriander

kokosmelk

creme fraiche

agurk

karri

dill

lime

sitron

mynte

sennep

mango

persille

reddiker

erter

estragon

timian

sitrongress

yoghurt

ingefær

Og krabbe sammen med majones og aioli er også opplagt veldig godt.

Hva med en varm suppetallerken med kokosmelk, mynte, sitrongress, asparges og krabbekjøtt?

Eller en tallerken med friske eplebiter, yoghurt, agurk og krabbe - overstrødd med koriander?

Se for deg en lett majones med hakkede reddiker, estragon og krabbe?

Oppskrifter på krabbe

Med denne listen er det enkelt å se for seg herlige ting man kan lage med krabber.

Om du ikke synes det er like morsomt som meg å improvisere har jeg samlet et godt knippe med oppskrifter nedenfor. For jeg vet jo at man må lære å krabbe før man kan gå.

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Instagram: #klikkmat

Les også:

Blomkålsuppa alle elsker

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Eplekaka du må bake i høst

Vår største pizzatest noensinne

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Sandwich med krabbe

Krabbe er godt med litt cayenne og tabasco.

Til 1 porsjon:

1 ss majones

1 stk rømme

1 ts sylteagurk, hakket

1 dråpe tabasco

ørlite cayennepepper

salt og pepper

2 ss krabbekjøtt

litt persille til pynt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Krabbe med mango

Dette er enkle greier.

Ingredienser:

1 knivsodd cayennepepper

300 g krabbekjøtt

1 stk mango

3 ss majones

1 stk squash

1 ss finhakket gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Lisa Westgaard

Krabbesalat med koriander

Om du har lyst å prøve noe annet enn krabbe naturell, anbefales denne. Tilsett gjerne litt chili og limesaft for ekstra smak.

Til 4 porsjoner:

1 stk isbergsalat

3 stk sjalottløk

3 dl crème fraîche

3 dl kremfløte

4 stk tomat, flådd

2 stk krabbe

2 ss koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Krabbemousse

Til 4 porsjoner:

1 pose lys buljong gelé

2 dl kokende vann

1 stk sitron, saft og revet skall

1 ss finhakket frisk estragon

300 g renset grovhakket krabbe kjøtt

2 dl lettrømme

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Krabbe med avokadopuré og tomater

Til 4 porsjoner:

250 g krabbekjøtt

2 ts olivenolje

2 ts friskpresset lime saft

salt

pepper

Avokadopuré

2 stk avokado

1 stk lime, saften

salt

pepper

3 dråpe tabasco

Tomater

4 stk stor tomat

1 ss olivenolje

2 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

1 stk chili, rød

salt

pepper

hakket koriander

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Krabbe på tallerken

Krabbe blir godt sammen med noen få ingredienser. Her er de.

Til 4 porsjoner:

8 stk krabbe klør

1 stk hjertesalat

4 stk cherrytomat

Dressing

2 ss majones

2 ss rømme

1 knivsodd cayennepepper

1 stk sitronbåter

Høyde (px): Bredde (px):

Risotto med krabbe

Til 4 porsjoner:

250 g renset krabbe, helst hvitt kjøtt

2 dl risottoris

4 ss olivenolje

2 ss finhakket sjalottløk

2 dl hvitvin, tørr

3 dl matfløte

3 dl fiskekraft

80 g revet frisk parmesan

2 ss smør

2 stk tomat uten kjerner i strimler

2 ss finhakket basilikum

salt

nykvernet hvit pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Bisque på krabbe

Til 4 porsjoner:

1 stk krabbe

2 stk sjalottløk

1 ss olivenolje

2 ss cognac

1 ss tomatpuré

1 knivsodd safran

1 knivsodd kajennepepper

2,5 dl hvitvin

7,5 dl vann

salt

hvit pepper

2 dl crème fraîche

dill

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!