Sylting er en av høstens store gleder. Legg ned agurker og rødbeter, pærer, lag eplesyltetøy og ikke minst: Plommer.

Vi tar en kort repetisjon: Du driver med sylting dersom du frukt på glass og fyller opp med en eddikholdig sukkerlake og lukker glasset hermetisk.

Du kan også forsøke å sylte plommer uten eddik eller sukker. Da blir holdbarheten mindre.

Nå, når plommene drysser ned med ujevne mellomrom fikk jeg lyst til å prøve noe annet. Noe jeg bare har hørt om, eller kanskje lest om i gamle kokebøker.

Nemlig, sylte i Madeira.

Ja, du har hørt om plommer i Madeira? De fleste tenker sikkert at de har smakt det, men det kan være ren, skjær innbilning. Spiller hukommelsen deg et puss? Vel, det var sånn med meg i alle fall.

For, nei jeg har ikke smakt det. Det vil si, hadde ikke smakt det. Ikke før jeg lagde det selv.

Først, hva er Madeira?

Madeira er en hetvin, altså vin som er tilsatt litt brennevin, som lages på øyene med samme navn (i havet vest for Portugal). Måten man lager Madeira på er ganske enestående. Målet er å lage en vin som tåler tidens tann. Og det vanlig å si at en Madeira kan lagres i 100 år uten at det gjør noe nevneverdig med smaken.

Vel, så er det ikke vinen som blir først dårlig på dette glasset. Men, for at plommene også skal få et (potensielt) langt liv kan vi også tilføre eddik.

Bakterier liker eddik dårlig. Det gjelder å gjøre livet så surt for dem at de ikke klarer å formere seg. (Se her! Slik lager du eddiken selv også!)

Oppskriften på plommer i Madeira finner du nedenfor.

Jeg må dog skynde meg å si at dette er oppskriften på hvordan du lager syltede plommer i Madeira. Og etter litt eksperimentering endte jeg med å ikke bruke eddik, selv om det går på holdbarheten løs. Men, de vil likevel ikke bli stående så veldig lenge. Jeg gleder meg allerede til januar.

Det finnes nemlig også mange oppskrifter hvor de ikke skal syltes, men bare bakes. Da legger du plommer (delt i to, stein fjernet) i en ildfast form. Så heller du over Madeira, har i litt sukker, appelsinskall, nellik og/eller kanel og baker det i ovnen på 220 grader i 20 minutter. Server med hjemmelaget is og alle blir lykkelige.

Med den syltede varianten er poenget at du kan ta vare på sensommeren og ta den fram når vinteren tynger som mest.

Panopticon

Plommer i Madeira

Du vil sylte plommer er dette oppskriften for deg.

Ingredienser:

5 stk plommer

1 dl madeira

2 dl vann

2 dl sukker

2 stk nellikspiker

appelsin, finrevet skall

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!