Først: Dersom du vil være sikker på at du steker kyllingbrystet riktig, at det ikke blir tørt, sjekk her.

Sånn, da kan vi begynne.

Kylling spiser vi stadig mer av. Konsumet øker stadig og det bekymrer meg.

Hvorfor det?

Fordi jeg sitter med en fornemmelse av at mye av kyllingen ikke smaker noe særlig. Jeg kan ta feil, men det er sjelden.

Tidligere har jeg tatt til ordet for å banke smak inni kyllingen og koke den i øl. Det står jeg for.

Jeg innser at vi trenger mange oppskrifter på kylling. Men, jeg ser også at det er slitsomt å navigere seg i jungelen av oppskrifter på kylling. Derfor har jeg forsøkt å sortere dem etter noen kriterier, nemlig de enkle, de smarte, de majestetiske, de krydrede og til slutt, de beste. Her kommer de:

De enkle oppskriftene med kylling

En av de jeg har laget mye det siste halve året (etter at jeg fikk så dilla på spinat) er den jeg har kalt "Italiensk hverdagskylling". Du bruker en ildfast form og legger spinat i bunnen, så tomatsaus og kyllingfileter med stekeskorpe før du legger mozzarella på toppen og setter den i ovnen. Raskt og enkelt, særlig om du bruker ferdig tomatsaus (eller bedre: har laget en suveren tomatsaus selv).

Den andre retten tenker jeg på som enkel og moderne. Det tar ikke mer enn 20 minutter å lage. Jeg tror jeg skulle klare det på 10 om jeg ble provosert.

Om den første er italiensk, kan vi kalle denne fransk: Skjær fennikel og eple i så tynne skiver du klarer og bland med sitron, pepper, salt og olivenolje. Legg stekte (eller grillede) kyllingbryst, delt i tre på langs og ha over enda litt olivenolje og en skvis med sitron. Jo, dette er moderne.

Den majestetiske oppskriften med kylling

Den altoverskyggende flotteste retten er den ovnstekte kyllingen. Når du stolt bærer denne til bordet vekker det matlysten for hele gjengen, for du må være en liten gjeng når du serverer en hel kylling.

Smør den inn med smør, sitronsaft, salt og pepper. Fyll den med de skviste sitronbåtene og hvitløk. Følg også temperaturene i oppskriften nøye (se nedenfor).

De smarte oppskriftene med kylling

Denne er smart fordi det egentlig bare er kylling med potetmos. Men, den ser så kul ut at du tenker du er på restaurant. Bruk en stekering eller en annen rund form og anrett det så lekkert du bare kan.

Begge disse ser veldig bra ut. Men, de har også til felles at de ikke er vanskelig å lage. Dette kyllingspydet begynner med at du banker kyllingen flat på matpapir, legger på godt med krydder og så ruller du det sammen før du steker det. Se bildet, så ser du hvor stilig det blir!

Den siste er saltbakt kylling. Det er det ikke mange som har laget, men du kan overraske alle med dette magiske knepet som gjør kyllingen så saftig ingen har smakt maken.

De krydrede oppskriftene med kylling

Jeg har hele fire oppskrifter i denne kategorien. Og det sier ikke så rent lite om kyllingen og dens behov for smakstilførsel.

Den første er opplagt. Tikka masala. Tikka betyr biter og masala betyr blanding (sånn omtrent) og dermed har vi et hint om hvordan den lages: Kyllingbiter og en krydderblanding

(garam masala fåes mange steder) i en idfast form med yoghurt, kokosmelk og tomater - og rett inn i ovnen. Har du ikke tandooriovn? Ikke jeg heller, men det blir veldig godt.

Har du lyst på mer chili, ingefær og hvitløk er retten med det lite kryptiske navnet "indisk kylling" noe for deg.

Den morsomste av disse er kanskje oppskriften med kanel. Det høres kanskje rart ut, men det er absolutt verdt å prøve om du ikke har opplevd hvordan kanel kan brukes til annet enn grøt.

Biryani er selve kongen av de krydrede rettene med kylling.

De beste oppskriftene med kylling

OK, de beste er de beste fordi du får så mye igjen for den lille innsatsen. Og når du lager denne kyllingryta med chorizo, så får du mye smak "gratis" fra den spanske spekepølsa.

Den andre "smarte" oppskriften låner smak fra honning og rosmarin. Honningen gir deg akkurat nok sødme til at alle vil elske maten din. Også deg, den viktigste av alle.

Om med det er valget ditt. Og liker du ingen av disse kan vi trygt slå fast at kylling ikke er noe for deg.

Erik Hannemann

Italiensk hurtigkylling

Kjapp, italiensk hverdagsmat blir godt med kylling og mozzarella.

Til 4 porsjoner:

250 g spinat

3 dl tomatsaus

4 stk kyllingbryst

1 stk mozzarella

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kylling og chèvre

Middag på 20-minutter. Dette middagstipset er gull verdt.

Til 4 porsjoner:

2 stk fennikel

4 ss olivenolje

2 stk sitronbåter

2 stk eple

150 g mild chèvre

4 stk kyllingbryst

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ovnsstekt kylling

Dette er den beste måten å helsteke en kylling på.

Til 4 porsjoner:

1 stk kylling

4 ss smør

1 stk sitron

1 kvast timian, estragon eller begge deler

1 fedd hvitløk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kylling med potetmos i rund form

Det er pussig hvor mye som ligger i presentasjonen. Dette er kylling på sitt beste...

Ingredienser:

4 stk kyllingbryst eller kyllinglår (eller blanding)

Potetmos

8 stk poteter, mellomstore

100 g smør

1 dl melk

Grønnsaker

3 stk sjalottløk

0,5 stk paprika

1 fedd hvitløk

200 g brekkbønner

timian

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kyllingspyd med godt krydder

Av og til må du banke kyllingen litt.

Ingredienser:

2 stk kyllingbryst

6 stk aprikoser, tørkede

skallet fra en halv appelsin (unngå det hvite)

salt og pepper

2 ts estragon (tørket eller fersk)

smør/olje til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Kyllinglår med smak av honning og rosmarin

Du kan bruke rå eller ferdig grillede kyllinglår i denne retten. Om de er rå må du beregne ca 10 minutter steketid først.

Til 4 porsjoner:

4 stk grillet kylling lår

1 stk løk

1 stk sitron i skiver

2 kvist rosmarin

Honningmarinade:

2 ss honning

2 ss sitronsaft

2 ss olivenolje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Saltbakt kylling

Dette er grunnoppskriften. Det er ikke noe problem å utvide denne med urter og annet godt.

Ingredienser:

1 stk kylling

1,2 kg salt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Kylling med kanel

Kyllingen blir morsom med denne oppskriften.

Ingredienser:

4 stk kyllingbryst

8 stk sjalottløk

50 g rosiner

25 g pinjekjerner

salt og pepper

3 stk kanelstang

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Indisk kylling

Så enkelt kan indisk mat være...

Ingredienser:

2 stk kyllinglår

2 stk løk

4 fedd hvitløk

olje til pensling

2 cm ingefær

1 ss kuminfrø (spisskummen)

1 ts gurkemeie

1 ts korianderpulver

1 ss karri

1 stk rød chili

4 dl vann

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Chicken tikka masala

Her er en enkel oppskrift på klassikeren kylling tikka masala.

Til 4 porsjoner:

1 stk hel kylling, eller bryst/lår i biter

2 dl yoghurt, helst tykk matyoghurt

2 ss garam masala

3 ss olje

3 fedd hvitløk

1 bokser tomat

1 dl kokosmelk

2 stk løk

koriander

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!