Oppskrifter på kylling

Ti oppskrifter med kylling

Du må like en av dem. Minst.

Sist oppdatert

Først: Dersom du vil være sikker på at du steker kyllingbrystet riktig, at det ikke blir tørt, sjekk her.

Sånn, da kan vi begynne.

Kylling spiser vi stadig mer av. Konsumet øker stadig og det bekymrer meg.

Hvorfor det?

Fordi jeg sitter med en fornemmelse av at mye av kyllingen ikke smaker noe særlig. Jeg kan ta feil, men det er sjelden.

Tidligere har jeg tatt til ordet for å banke smak inni kyllingen og koke den i øl. Det står jeg for.

Jeg innser at vi trenger mange oppskrifter på kylling. Men, jeg ser også at det er slitsomt å navigere seg i jungelen av oppskrifter på kylling. Derfor har jeg forsøkt å sortere dem etter noen kriterier, nemlig de enkle, de smarte, de majestetiske, de krydrede og til slutt, de beste. Her kommer de:

De enkle oppskriftene med kylling

En av de jeg har laget mye det siste halve året (etter at jeg fikk så dilla på spinat) er den jeg har kalt "Italiensk hverdagskylling". Du bruker en ildfast form og legger spinat i bunnen, så tomatsaus og kyllingfileter med stekeskorpe før du legger mozzarella på toppen og setter den i ovnen. Raskt og enkelt, særlig om du bruker ferdig tomatsaus (eller bedre: har laget en suveren tomatsaus selv).

Den andre retten tenker jeg på som enkel og moderne. Det tar ikke mer enn 20 minutter å lage. Jeg tror jeg skulle klare det på 10 om jeg ble provosert.

Om den første er italiensk, kan vi kalle denne fransk: Skjær fennikel og eple i så tynne skiver du klarer og bland med sitron, pepper, salt og olivenolje. Legg stekte (eller grillede) kyllingbryst, delt i tre på langs og ha over enda litt olivenolje og en skvis med sitron. Jo, dette er moderne.

Den majestetiske oppskriften med kylling

Den altoverskyggende flotteste retten er den ovnstekte kyllingen. Når du stolt bærer denne til bordet vekker det matlysten for hele gjengen, for du må være en liten gjeng når du serverer en hel kylling.

Smør den inn med smør, sitronsaft, salt og pepper. Fyll den med de skviste sitronbåtene og hvitløk. Følg også temperaturene i oppskriften nøye (se nedenfor).

De smarte oppskriftene med kylling

Denne er smart fordi det egentlig bare er kylling med potetmos. Men, den ser så kul ut at du tenker du er på restaurant. Bruk en stekering eller en annen rund form og anrett det så lekkert du bare kan.

Begge disse ser veldig bra ut. Men, de har også til felles at de ikke er vanskelig å lage. Dette kyllingspydet begynner med at du banker kyllingen flat på matpapir, legger på godt med krydder og så ruller du det sammen før du steker det. Se bildet, så ser du hvor stilig det blir!

Den siste er saltbakt kylling. Det er det ikke mange som har laget, men du kan overraske alle med dette magiske knepet som gjør kyllingen så saftig ingen har smakt maken.

De krydrede oppskriftene med kylling

Jeg har hele fire oppskrifter i denne kategorien. Og det sier ikke så rent lite om kyllingen og dens behov for smakstilførsel.

Den første er opplagt. Tikka masala. Tikka betyr biter og masala betyr blanding (sånn omtrent) og dermed har vi et hint om hvordan den lages: Kyllingbiter og en krydderblanding

(garam masala fåes mange steder) i en idfast form med yoghurt, kokosmelk og tomater - og rett inn i ovnen. Har du ikke tandooriovn? Ikke jeg heller, men det blir veldig godt.

Har du lyst på mer chili, ingefær og hvitløk er retten med det lite kryptiske navnet "indisk kylling" noe for deg.

Den morsomste av disse er kanskje oppskriften med kanel. Det høres kanskje rart ut, men det er absolutt verdt å prøve om du ikke har opplevd hvordan kanel kan brukes til annet enn grøt.

Biryani er selve kongen av de krydrede rettene med kylling.

De beste oppskriftene med kylling

OK, de beste er de beste fordi du får så mye igjen for den lille innsatsen. Og når du lager denne kyllingryta med chorizo, så får du mye smak "gratis" fra den spanske spekepølsa.

Den andre "smarte" oppskriften låner smak fra honning og rosmarin. Honningen gir deg akkurat nok sødme til at alle vil elske maten din. Også deg, den viktigste av alle.

Om med det er valget ditt. Og liker du ingen av disse kan vi trygt slå fast at kylling ikke er noe for deg.

 

Les også:

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også