- Skal vi se hva de har på menyen... Fylt pasta, ja, det høre herlig ut.

- Ravioli med ricotta og skinke?

- Tortellini med laks og spinat?

De aller fleste stifter bekjentskap med fylt pasta på en restaurant. Å lage fylt pasta hjemme er bare for en liten gruppe innvidde, italofile folk som kjører scooter og sier "ciao" når de hilser.

Jo, fylt pasta har noe mystisk over seg. Og det vil alltid forbli slik. For de færreste tør å begi seg ut i det ukjente, kulinariske mørket som fylt pasta for evig vil være inntyllet i.

Men, ærlig talt! Hvor vanskelig kan det være?

Jeg tok et oppgjør med selv. Det begynte med en video som minnet meg om hvor lett det er å lage pastadeigen: bland sammen egg og mel (1 egg + 100 gram mel eller 2 egg + 200 gram mel etc). Og da mine cannelloni ble så vellykede fikk jeg virkelig blod på tann.

Fylt pasta - ulike typer

Men, før vi kommer til det, la oss ta en titt på de vanligste typene fylt pasta.

Fylt pasta med kjøtt var, i likhet med pizza, en genial måte å bruke restene på. Kjøttet som var til overs fra gårsdagen ble forvandlet til en minst like elegant middag dagen etter når det gjenoppsto, innhyllet i pastaens pirrende slør, overdrysset med masse, herlig nyrevet parmesan.

Det finnes mange typer fylt pasta.

Ravioli

Tortellini

Capelletti

Agnelotti

Cannelloni

Det er ingen vesensforskjell mellom pastaene, det er bare formen som er forskjellig. Navnene har noen ganger opplagt opphav, ravioli betyr for eksempel (omtrent) "pakket inn i", mens andre ganger er det mer vrient å gi noen god forklaring på navnene.

Felles for disse typene er altså at de fylles.

Hva fyller vi pasta med?

Det finnes selvsagt ingen grenser for hva man kan bruke i fylt pasta. Den opprinnelige ideen med å bruke kjøtt som var overs er stadig like smart. Er det kjøttdeig til overs? Bland det med litt ricotta og fyll det inn i noen tortellini, for eksempel. Men, ser vi på hva italienerne gjør er dette noen av de vanligste blandingene:

Ricotta og spinat

Sopp og skinke

Brokkoli og ansjos

Laks og kapers

Bakt aubergine

Squash og ricotta

Krabbekjøtt

TORTELLINI: Slik ser tortelini ut.=

TORTELLINI: Slik ser tortelini ut. © Illustrasjonsfoto: colourbox.no

RAVIOLI: Slik ser ravioli ut.=

RAVIOLI: Slik ser ravioli ut. © Illustrasjonsfoto: colourbox.no

Hvordan lager man fylt pasta?

Da jeg skulle forsøke meg å fylle pasta forholdt jeg meg ikke til noen av de konvensjonelle formene, men valgte min egen. Skjønt, "valgte" er å pynte på sannheten. Det jeg gjorde var å legge blandingen på en liten firkant med pasta, også, omtrent som en duk man vil bære ut og riste, så tok jeg tak i alle hjørnene og klemte dem sammen i toppen. På den måten får du en pasta som ligner på godteposer. Og det appelerte til meg.

Formen er ikke klassisk, men det er altså innholdet. Her er det spinat og ricotta og så har jeg ørlite muskat i blandingen. Og det har ikke blitt en klassiker ved en tilfeldighet. Det er nemlig supert.

Oppskriften finner du nedenfor. Jeg håper du får det like gøy på kjøkkenet som jeg hadde det med å lage fylt pasta.

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Instagram: #klikkmat

Les også:

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Fylt pasta med spinat og ricotta

Å fylle pasta er å gi den godt innhold. Her er det klassisk, italiensk tilbehør med spinat og ricotta.

Til 2 porsjoner:

Pasta

2 stk egg

200 g hvetemel

1 ts salt

Fyll

250 g spinat, frisk

100 g ricotta

1 knivsodd muskat

smør

40 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!