Se for deg at du blander sammen blåmuggost og litt fløte. Blandingen blir stadig jevnere hvor mer du fløte du har i. Litt og litt. Den skal ikke være helt flytende. Så smaker du den til med litt sitronsaft og kanskje litt sitronpepper.

Nå kan du gjøre nesten alt du griller litt kulere. Ha den over grillet svinekjøtt, koteletter, biff, grillede auberginer, på pastaen, på pizzaen...

Dersom jeg var en ost og vi hadde et sosialt liv, ville jeg vært en blåmuggost.

Til å ha en så sterk egenkarakter er blåmuggosten påfallende omgjengelig. Til tross for at blåmuggostens tilstedeværelse alltid påkaller oppmerksomhet har den en eventyrlig evne til small talk og mingling. Selv i møte med helt nye bekjentskaper sklir den elegant inn i forsamlingen. Og uten å gjøre for mye ut av seg vil du alltid merke at blåmuggosten har ankommet selskapet.

Ta for eksempel en herlig og enkel sellerisuppe. Litt blåmuggost i denne suppa, og vips!, så er det som var en hyggelig sammenkomst blitt til en fest.

Og det samme må sies om ostesaus. Ja visst, en ostesaus, med vanlig ost er godt, men det er ikke før blåmuggosten dukker opp at det blir fart i sakene. Se her hvordan den lages:

En av mine absolutte favoritter er en liten herlighet med sikorisalat (oppskrift nedenfor). Salaten kokes i to minutter, legges på fat og så strør du over blåmuggost, valnøtter og honning. Dette er fabelaktig godt og jeg pleier å spise den som del av et tapasbord, som forrett og noen ganger til bakt eller grillet fisk.

Jeg synes også det er morsomt å variere løksuppa med blåmuggost. Jeg må også nevne tagliatelle med asparges, kylling, valnøtter og blåmuggost som en høydare.

Nedenfor har jeg samlet et godt knippe gode oppskrifter med blåmuggost som jeg håper du setter pris på.

Ting som passer sammen med blåmuggost

Legg merke til at flere av oppskriftene har valnøtter i seg. Og det er ikke tilfeldig. Blåmuggost og valnøtter er superkombinasjon. Listen over hva som går godt sammen med blåmuggost er lang, men her er mine favoritter:

Valnøtter

Mandler

Pistasjnøtter

Syltetøy

Spekeskinke

Mynte

Epler

Selleristang

Brød

Rosiner

Honning

Fiken

Pærer

Portvin

Sauternes (fransk søtvin)

De to siste tipsene er til deg som ikke vil lage mat eller som bare vil ha en lukseriøs godbit. Åpne en liten flaske sauternes (eller portvin), sett fram blåmuggost på bordet sammen med noen kjeks og kanskje litt syltetøy. Da er livet slettes ikke verst allikevel.

De 14 oppskriftene med blåmuggost finner du nedenfor.

Erik Hannemann

Sikorisalat med blåmuggost og valnøtter

Denne salaten superenkel og vanedannende.

Ingredienser:

1 stk sikori

15 stk valnøttkjerner

100 g roquefort

2 ss honning, flytende

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bøyd brød med god dipp

Kan du lage bøyd, sprøtt brød? Og en god dipp? Sjekk her...

Ingredienser:

2 skiver brød eller loff

olje

100 g blåmuggost

5 ss kremfløte

2 skiver spekeskinke, eller vanlig kokt skinke

0,5 stk paprika

sitronpepper

1 stk sitronbåter

Høyde (px): Bredde (px):

Sellerisuppe

Det er slik du lager sellerisuppe. Enkelt og elegant.

Ingredienser:

1 stk løk

2 fedd hvitløk

3 ss kylling buljong (eller to terninger)

1 stk selleri, ca 10-12 stenger

2 dl kremfløte

1 l vann

salt og pepper

olivenolje

1 klype timian, frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Fransk ostesuppe

Om du liker blåmuggost, digger du garantert denne. Bon appétit!

Til 4 porsjoner:

2 fedd hvitløk

1 stk løk, finhakket

1 stk grønn paprika, finhakket

1 stk eple, grovt revet

2 ss smør

1 ts karri

5 dl grønnsaks buljong (utblandet)

5 dl melk

200 g blåmuggost

4 stk eggeplomme

1,2 dl kremfløte

100 g brødkrutonger

Høyde (px): Bredde (px):
Studio Dreyer-Hensley

Blåostdressing

Til 4 porsjoner:

150 g blåmuggost

1 dl lettrømme

0,25 ts pepper

1 dl valnøtter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Blåmuggost med appelsin

Blåmuggost passer utmerket sammen med appelsin.

Til 4 porsjoner:

1 stk appelsin

1 stk nektarin

100 g blåmuggost

Høyde (px): Bredde (px):
BBCLifestyle

Pølse og fiken

Slik har du neppe spist pølser før.

Til 4 porsjoner:

800 g pølse, ikke røkt eller kokt

8 stk store fiken

6 stk grønne kål blader

8 kvist agurk urter

2 ss hvitvinseddik

200 g blåmuggost

2 ss rapsolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ostesaus

En ostesaus gjør livet litt lysere.

Ingredienser:

2 ss smør

2 ss hvetemel

5 dl melk

100 g blåmuggost

Høyde (px): Bredde (px):
TV2

Marinerte kyllingspidd med ristede valnøtter og blåmuggost

Til 4 porsjoner:

750 g kyllingfilet

4 ss olivenolje, extra virgin

4 fedd hvitløk

1 ss frisk hakket mynte

1 ss frisk hakket oregano

1 ts pepper, sort og nykvernet

2 ss friskpresset sitronsaft

1 bt mynte, frisk

Dressing

3 ss olivenolje

2 ts eddik

salt

pepper

litt sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Nykål og pølser

Vi hyller våren med nykål og pølser.

Ingredienser:

1 stk nykål

8 stk pølse

2 stk sjalottløk

100 g blåmuggost

1 stk eple

2 potte gressløk

2 ss urter

Høyde (px): Bredde (px):
Kim Holthe

Tagliatelle med blåmuggostsaus og valnøtter

Dette er en lett, rask og velsmakende middagsrett. Velg den blåmuggosten som faller best i smak. Her er det mange varianter å velge mellom.

Til 4 porsjoner:

75 g valnøtter

500 g tagliatelle

400 g kyllingfilet

50 g smør

150 g asparges, grønn

150 g blåmuggost

0,5 dl kremfløte

100 g parmesan til servering

Høyde (px): Bredde (px):
Mari Svenningsen

Penne med blåmuggost og brokkoli

Dette er en smakfull vegetarrett for de som er glad i blåmuggost.

Til 4 porsjoner:

500 g brokkoli

2 ss smør

1 stk løk

1 ts paprikapulver

0,5 ts chilipulver

1,5 dl hvitvin eller eplejuice

1,5 dl kremfløte

150 g blåmuggost

2 ss mandelflak

500 g penne

Høyde (px): Bredde (px):
TV2

Nakkekoteletter med pærer og blåmuggost

Til 4 porsjoner:

4 stk nakkekotelett

2 stk rødløk

solsikke olje eller annen nøytral olje

2 stk pære

1 stk frisk rosmarinkvist

50 g blåmuggost, f.eks. norzola, gorgonzola, Selbublå eller blå fra Bø

Høyde (px): Bredde (px):
TV2

Blomkålgrateng med tomat og blåmuggost

Til 4 porsjoner:

1 stk blomkålhode

lettsaltet koke vann

smør til formen

3 stk tomat

Saus

150 g Normanna eller gorgonzola ost

250 g kesam eller cottage cheese

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Avstemning

Hvor ofte bruker du blåmuggost

7% stemmer
Hver dag
41% stemmer
Flere ganger i uken
17% stemmer
En gang i uken
17% stemmer
To ganger i måneden
0% stemmer
En gang i måneden
14% stemmer
En gang i året
3% stemmer
Aldri

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!