Så hvordan er det nå egentlig med den marineringen? Skal man marinere før man griller, mens man holder på eller er det best å spare marinaden til grillinga er ferdig? Vel, her finnes ingen bombastiske svar, men noen retningslinjer er det greit å forholde seg til.

Først må vi bare oppklare én ting! Samme hvilken marinade du velger, greier du ikke å forvandle et seigt stykke kjøtt til en mør lekkerbiskener! Marinaden kan gi et ekstra mørningsløft til et kjøttstykke som allerede er mørt, men kan altså ikke trylle. Det den imidlertid kan, er å gi smak til kjøttet og den kan faktisk også øke holdbarheten med en dag eller to. Hvis marinaden inneholder en form for syre, vel og merke.

Marinering gjør vi først og fremst for å gi smak til kjøttet eller fisken. Av naturlige årsaker trenger et lite stykke kjøtt eller fisk kortere tid i en marinade enn et stort stykke. Har du et lite stykke, er det ofte nok å la det ligge i marinaden i 30-60 minutter på kjøkkenbenken. Hvis du har tenkt å marinere et stort stykke, som kanskje skal ligge i kjøleskapet over natta, bør du ikke ha salt i marinaden. Saltet trekker ut væsken slik at du da kan ende opp med et tørt stykke kjøtt eller fisk.

Generelt er jeg litt skeptisk til å la fisk ligge lenge i marinade. Det delikate fiskekjøttet endrer fort karakter når det utsettes for syre. Så til fisk, anbefaler jeg korte marineringer. Som for eksempel denne uerfileten.

Skjærer du opp kyllingkjøtt i strimler, trenger det bare 30 minutter i marinaden før grillingen. Marinerte grønnsaker er også en godsak på grillen.

Søte marinader

Lager du en marinade med mye sukker, en typisk barbequemarinade, skal ikke den has på før du nesten er ferdig med grillingen. Sukkeret brennes lett, så pensler du det på for tidlig, blir utsiden brent mens kjøttet eller fisken inni fremdeles er rå. Så pensle på i siste liten.

Spareribs er perfekte til en god grillmarinade.

God marinert sommer!

Øystein Westlie

Grillmarinade med koriander og lime

Denne marinaden passer like godt til kjøtt som fisk

Til 4 porsjoner:

3 fedd hvitløk

0,5 potte koriander

1 stk lime, revet skall av

1 ts pepper, kvernet

1 ts salt

1,5 dl rapsolje

Høyde (px): Bredde (px):
Øystein Westlie

BBQ-marinade med ketsjup

Noen penselsstrøk av denne marinaden får maten til å gløde.

Til 4 porsjoner:

30 g brunt sukker

3 fedd hvitløk

1 cm ingefær, frisk

1 ss hvitvinseddik

4 ss soyasaus

1 ss honning

1 dl ketchup

1 ts worchestershiresaus

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!