I ett av mine grønnsaksbed i hagen vokser den mest villig urten jeg noen gang har hatt med å gjøre - løpstikken eller kjærlighetsurten som den også kalles. Så snart telen forsvinner på våren, stikker de første grønne skuddene opp og før jeg vet ordet av det har den vokst seg høyere enn epletreet noen meter unna.

Løpstikken kan mer enn å vokse fort. Den er en god smakssetter hvis du skal koke kraft og er en viktig bestanddel i kjærlighetssuppa fra Nøtterøy. Ja, du kan også bruke rikelige mengder hvis du har lyst til å saltbake en ørret.

Kjærlighet

På nesten alle språk har løpstikken et navn som har noe med kjærlighet å gjøre og historien forteller at det i store deler av Europa var vanlig å drikke avkok fra løpstikken for å styrke kjønnsdriften. Heksene kunne vistnok heller ikke unnvære kjærlighetsurten til sine mange boblende gryter.

Jeg kan ikke garantere verken den ene eller andre virkningen av løpstikken. Her må du bare prøve ut å se hva som skjer selv.

Salater i lange baner

Hvis du nå får så lyst på potetsalat at du tenker at her må det lages flere slag når du først er i gang, er både denne versjonen med olje, sukkererter og reddiker et akkurat like godt alternativ som denne fargerike potetsalaten.

Det kan kanskje bli litt kjedelig å bare spise potetsalat. Det kan du enkelt og greit gjøre noe med hvis du fyrer opp grillen og trær noen grillspyd med lammekjøtt og pære eller helsteker en entrecôte eller en ishavsrøye. Alle er supre følger til kjærlighetssalaten.

Marit Røttingsnes Westlie

Kremet potetsalat

Gårsdagens potetrester blir til supergod potetsalat på 3 minutter!

Til 4 porsjoner:

750 g poteter

40 g sylteagurk

1 stilk løpstikke

1,5 dl yoghurt naturell

1 dl lettrømme

3 ss majones

0,5 ts salt

1 ts pepper, kvernet

0,25 ts sukker

2 ts sitron, saften av den

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!