=

Clotilde Dusoulier

Clotilde Dusoulier lever av å blogge om mat.

Hennes personlige fortellinger om livet som matelsker i Paris har skaffet henne flere utmerkelser. Hun har også fått en europeisk bloggpris.

Clotilde deler sine parisiske matgleder med Klikks lesere i mange måneder framover.

Hun har gitt ut to matbøker.

Hennes nettsider heter Chocolate and zucchini

Hun har gitt oss de sprøeste potetene, den kuleste forreten og de deiligste kakene. Nå kommer Clotilde med ti tips til hvordan vi med små grep kan bli mer miljøvennlig i hverdagen.

Hvordan kan du gjøre matlagingen din mer miljøvennlig? Det handler ikke om å endre alt over natten, men å bli mer bevisst på å gjøre ditt beste. Alle monner drar!

1. Kjøp lokalt og ting i sessong

Dette reduserer skadene maten din kan påføre miljøet. Kjøp råvarer for å minimere behandling og emballering mat. Velg organisk også, så lenge de ikke kommer fra andre siden av kloden.

2. Reduser matavfallet

Dette sparer miljøet for vannet og energien som ville gått med til å produsere og transportere maten som ellers ender opp i søpla. Kjøp bare det du er sikker på at du vil spise (menyplanlegging hjelper). Frys ned mat og bruk maten ned til minste smule.

3. Redusér og bruk emballasje om igjen

Slutt å bruke singelpakket og posjonspakket mat og kjøp i større kvanta. Få tak i små nett du kan kjøpe råvarer i og ta vare på glass og plastikkemballasje du kan bruke om igjen.

4. Spis mindre kjøtt og fisk

Å produsere kjøtt og oppdrettsfisk krever mye energi og skaper mye forurensning og overfiske truer balansen i havet. Bruk mer plantebasserte proteiner (korn, bønner, nøtter, soya) i måltidene. Og når du først kjøper kjøtt eller fisk, reduser posjonene og spør og grav om opphav og vilkårene for hvordan det ble produsert eller fisket.

5. Dyrk ditt eget

Dyrk det du kan, enten i hagen (frukt og grønnsaker) eller i vunduskarmen (urter, små salater og blader) eller på kjøkkenbenken (spirer): Det blir ikke mer lokalt enn det! Start en komposthaug for avfallet ditt (grønnsaksskrell, te, eggeskall...) i hagen, på balkongen (markkompost eller japansk bokashi-metode).

6. Unngå det som må kastes

Bruk mindre aluminiumsfolie, plastikk (bruk heller lufttette bokser) og bakepapir - og bruk det flere ganger om du kan. Bruk kluter, kjøkkenhåndler og tøyservietter istedenfor papir. Bruk springvann og ikke flaskevann.

Om du spiser ute, bruk gjenbrukbare tallerkner og bestikk (mye stilligere også!). Ta heller med en kopp til kontoret om pappbeger er det som vanligvis brukes. Bruk handlenett til å handle med!

7. Spar energi

Kjøp energieffektivt utstyr. Bruk en vannkoker til å koke vann (mer effektivt enn å bruke komfyren) og en trykk-koker til å koke bønner og stuinger. Bruk ovnen mer effektivt og bak flere ting etter hverandre. Oppvarmingen er det som trekker mest strøm.

8. Spar vann

Å bruke oppvaskmaskin er mest, men om du vasker opp for hånd, fyll heller opp kummen enn å la vannet renne. Rens urter og vask grønnsaker i en bolle med vann og bruk det vannet til å glede blomstene i huset.

9. Bruk øko-vennlige vaskemidler

Les nøye på etikettene og oppdag de magiske vaskemidlene bakepulver, eddik, sitronsaft og olivenolje (og olivensåpe) - og lær deg å lage egne vaskemidler.

10 Spre budskapet!

Del tips og triks med venner og familie! Snakk med folk i butikkene, produsentene og kunder i butikkene. Å starte en samtale om disse temaene bidrar til å spre budskapet om gode vaner!

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Instagram: #klikkmat

Les også:

Matquiz: Klarer du alle ti?

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!