Lyst på en god unnskyldning for å kunne ta en real middagslur? Ja, da er det bare å gafle i seg et realt torskemåltid. For den gamle antagelsen om at vi blir dorske av å spise torsk stemmer. Ifølge Magritt Brustad, som er professor ved senter for Samisk helseforskning, er aminosyren tryptohan, som finnes i torskekjøttet riktig så trøtthetsfremkallende. Ja, stoffet lages faktisk også farmasøytisk og brukes i sovemedisin.

Hvis du nå greier å holde deg våken både under og etter måltidet, og kjenner at et nytt torskemåltid ikke kan være langt unna, kan du altids prøve deg på Geir Skeies vinneroppskrift fra Bocuse d'Or i 2009. Betraktelig enklere og kjappere å lage, er denne torskeretten med dill og squash.

Jeg sverger til en mild og ikke veldig salt spekeskinke når jeg bruker den i mat som dette. At den er helt tynt oppskjært er også en fordel. Får du spekeskinkerester etter endt måltid, kan du med glede bruke de sammen med couscous og grønnsaker til både kveldskos og middag. Eller gå for det tradisjonelle, men akk så gode, spekematfatet.

Mager fisk

Torsk er en mager fisk som ikke tåler all verdens til varmebehandling før den blir tørr i kjøttet. Spesielt når den stekes som her. Så vil du ha en saftig torsk, må du ikke steke den for lenge. Har du et steketermometer, kan du stikke det inn i én av filetene under stekingen. Når kjernetemperaturen er 55 grader, er fisken klar for spising. Det er derfor jeg liker bedre å surre torskefileter i spekeskinke enn i bacon. For bacon liker jeg skikkelig godt stekt, og før det skjer, har torsken rukket å bli tørr for lenge siden.

Så, surrer du torsken i spekeskinke og ikke steker den lenger enn akkurat nødvendig, er sjansene store for at du staks kan nyte et strålende godt torskemåltid.

Marit Røttingsnes Westlie

Torsk surret i spekeskinke

Torsken blir kjempesaftig når den blir surret inn i spekeskinke før den blir stekt eller grillet.

Til 4 porsjoner:

600 g torskefilet

8 skiver god spekeskinke

1 ss olivenolje

Saltkokte poteter

8 stk poteter

2 ss salt

3 ss olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!