- Kan jeg dyppe rabarbraen i sukker?!, hører jeg noen ivrige guttestemmer spørre.

Ja, selvfølgelig. Det er en av vårens store gleder.

Men, rabarbra i en sukkerkopp markerer bare starten på rabarbrasesongen.

Det neste obligatoriske innslaget er rabarbrasuppe (oppskrift nedenfor) altså den med "klumper", som spises/drikkes kald/varm. Og den kan absolutt også serveres med is. Jordbæris, for eksempel. Jeg kan også anbefale å teste ut varianten med mynte. Husk at du får mange muligheter - den vokser godt!

Og dermed er det slutt på de opplagte rabarbraoppskriftene. Det er nå moroa begynner.

Rabarbrasyltetøy

Når sommeren gir seg og høsten og vinteren kommer, er det ingenting som å ta fram litt rabarbrasyltetøy og erte fram vårfornemmelsene. Du kan lage deg et helt klassisk rabarbrasyltetøy (oppskrift nedenfor) eller forsøke deg på å lage en kul variant med svisker eller aprikos.

Andre ting med rabarbra

Til de aller enkleste oppskriftene med rabarbra hører også denne kule rabarbra- og yoghurtkreasjonen med müsli. En litt mer avansert variant er rabarbra med jordbær og sabayonne.

Er du i det eksperimenterende hjørnet kan jeg forslå å lage denne retten med stekt fisk, poteter og en merkelig rabarbrasaus.

Rabarbra passer med dette

Den siste vi tar med er en rabarbrapai med vaniljekrem. I oppskriften er det lagt opp til å bruke ferdigkjøpt vaniljekrem, men den lager du garantert bedre selv på denne måten.

Ellers er det jo absolutt lov til å eksperimentere. Her er noen ting som smaker godt med rabarbra:

  • mandler
  • bær
  • epler
  • brandy
  • kardemomme
  • blåmuggost
  • kanel
  • iskrem
  • vaniljekrem
  • and
  • fisk
  • honning
  • lønnesirup
  • appelsiner
  • plommer
  • brunt sukker

De klassiske oppskriftene på rabarbra finner du altså nedenfor.

PS har du lyst på den desserten på bildet med rabarbrasorbeten, så kikk nederst i denne saken.

Erik Hannemann

Rabarbrasyltetøy

Her er oppskriften på klassisk rabarbrasyltetøy. Med kanel og sukker.

Ingredienser:

1 kg rabarbra

300 g sukker

2 stk små kanel stenger

1 dl vann

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Rabarbrasuppe

Her er Wenche Andersens oppskrift på rabarbrasuppe.

Til 4 porsjoner:

6 stk rabarbrastilk

1 stk vaniljestangeller kanelstang

8 dl vann

300 g sukker

2 ss potetmel

0,5 dl kaldtvann

Høyde (px): Bredde (px):
Inkognito

Rabarbrapai med vaniljekrem

Ingredienser:

Paideig:

150 g smør

350 g hvetemel

50 g sukker

1 stk eggeplomme

3 ss vann, kaldt

Fyll:

1 kg rabarbra

1 ss potetmel

3 dl sukker

3 dl vaniljekrem, ferdig

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!